След юмруците – Асеновград под блокада! Докато е нужно

Проблеми между етносите има, призна вицепремиера Симеонов
130
След юмруците – Асеновград под блокада! Докато е нужно
Снимка: Булфото, архив

Вицепремиерът Валери Симеонов призна, че има междуетнически проблеми в България и до момента мерките срещу тях не са така сериозни.

Още по темата

Той отиде в Асеновград заедно с главсека на МВР Младен Маринов заради напрежениетто, което възникна, след като роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Заради това Асеновград ще остане под засилено полицейско присъствие, толкова време, колкото е необходимо, докато се нормализира обстановката.

Служители от асеновградската администрация, заедно с полицията ще влязат в ромската махала "Лозница", за да опишат къща по къща - целта е да се види кои са законни и кои не.

Спрямо нелегалните постройки ще бъде стартирата процедура по премахване, но протестите в града ще продължат до неделя, стана ясно от срещата на Симеонов, Маринов шефът на пловдивската полиция Атанас Илков, кметът д-р Емил Караиванов и недоволни граждани.

Симеонов пък отсече, че в рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми.

Той обясни, че инцидентът в района на язовир "40-те извора" е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.

Според него ромите са се организирали много бързо и силите са били неравни. Полицаите са били шестима, целта им е била да се спре агресията, но се е наложило да се обадят за подкрепление от жандармерията.

А в Асеновград вчера хората спонтанно се събраха на протест заради боя над спортистите.

Напрежението започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни.

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца.

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата.

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 9 души от ромски произход между 18 и 41 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи монго е предложил помощ,но каякарите са отвърнали,аре махайте се от тука монголи и съответно дойде контрата и ресто бой...и сега друго ресто незаконните къщи долу и незаконната дпс ще търси под вола теле та чак у Туркестан..извода???Отворковците наакани,но ще платят и други монго за незаконни къщи..беля в беля и всичко заради омразата,която е от 67 г...Не се бере грозде от тръни,който сее вятър,ще жъне буря
43
6
 
21
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 6 години
Познавам много хора като Валери Симеонов . На този тип стари хора ,детската мечта е да станат Началници . Нямат никакъв Ресурс като визия,ум и приказка , нямат мечти , нямат Кураж .Само плямпат глупости и ползват момента докато не Омръзнат на Околните .
42
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак сега ли ще описвате къща по къща и кой е с адресна регистрация, и кои не е? Другия път какво трябва да стане, за да я вършите тази работа? Профилактично трябва да се прави оглед за незаконни постройки и тяхното премахване.
41
0
 
45
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Ако българите се държаха като мъже ...Българите се държат като цивилизовани хора, спазват закона. А той предвижда леки мерки при ромски издевателства и сурови наказания, ако не-ром мъжки отговори на ромски безобразия. Непременно ще го вкарат в затвора, та мъжкото момче да стане "булка" на затворниците-роми.Ние рано или късно ще намерим начин да се справим с това правно безумие и мерене с различен аршин и тогава не само за ромите, а и за "правозащитниците" никак няма да е приятно!
40
7
 
33
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Съжалявам, драги съотечественици! Сами си избрахте съдбата!
39
4
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
Аааа укротиха се ,,патриотите,, . Страх ги е да ги не дигне от софрата Меркел. Таман седнаха.Територията на България е предвидена за резерват. Ако сте против .Няма магистрали. Парите от ЕС трябва да си ги заработим. Не е важно дали сте съгласни. Трейс, Водстрой, гп груп, Агромах и Кой и ТОЙ са ЗА!
38
0
 
11
 
! Отговори
До 5, Ти предлагаш преди 6 години
да има полицейски спомагателни отряди за бързо реагиране?Не е ли по-добре да имаме гражданска гвардия, обучена да реагира в такива случаи?Също както училищата и работните места, тази гражданска гвардия да бъде отворена и за онези роми, които биха членували в нея. Да видим как биха реагирали те в ситуация като тази в Асеновград.Преди време тук се писа, че навремето, през соца, в един град имало ром-милиционер и той вършел работа колкото цяло районно управление. Защо да няма такива и сега?
37
0
 
24
 
! Отговори
от 38 преди 6 години
Що ми изтрихте "Ромска махала", бе? Добре де...кажете ка да ги наричаме тия, че да не ни цензурирате? Може би българи?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Симеонов. Да се накажат престъпниците с цялата сила на закона.
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ромите работа няма ли?Правили са си плаж край язовира в работен ден. Кой ги храни? Колко е струвал на бюджета всеки един от тези роми - откакто се е родил, до наши дни?А парите в бюджета постъпват от данъците на хора като родителите на тези деца. Та да има за социални помощи!
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин вчера вика гневен на полицаите, които затвориха пътя към ромската махала:" Ами вашите колеги дето ..., а??? Вашите колеги, дето мотики ядете в главата?! Нормално ли е това поведение. Българска държава сме. На вас ви посягат и нищо не можете да направите, нищожнициии?"Голям!Ченгетата гледат като...знаете к'во!
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо. Етническото напрежение се нагнетява отгоре. Ако се подходи справедливо - добре. Има ли наши ваши - ще е още по-зле.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички роми при г-жа Меркел Мултикулти-терористката. Ромите да знаят, че в Германия дават много пари и социални. За какво им е България? Да ходят да бият германците - те са си за биене
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никва интеграция . По-добре малко помощ и и да седат там. Не ми трябват после я училище с децата ми и на работа. После и по ресторантите и клубовете. Там са си добре срещу скромна сума от нашите данъци.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те все за ГЕРБ гласуват, затова полицията не смее много да се разправя с тях. Така е наредено.
29
0
 
24
 
! Отговори
ха преди 6 години
Нищо няма да направят , нали това са им гласовете .... за пореден път прах в очите !!!
28
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво каза г-жа Меркел? Европейците носят вина за интеграцията. Българите са виновни! Аз слушам какво казва Германия. Ромите са били провокирани с нещо за да се стигне до бой! Просто по този начин не се гради мултикултурализъм! Фашистки протести само още повече ще нажежът обстановка.
27
1
 
13
 
! Отговори
Ко, ко каза ? преди 6 години
Ако патриотите продължават по същия начин. Ако предизвикат предсрочни избори ще свалят ГЕРБ (за които и аз се излъгах да гласувам)
26
0
 
28
 
! Отговори
Иван Йотов ЕСО ЕАД преди 6 години
Влезете в махалите, съборете незаконните постройки. Ако трябва да спазват законите, който ние спазваме те сами ще спрат да се множат.
25
0
 
37
 
! Отговори
Bond преди 6 години
Хората искат да линчуват гетото, но РОДНАТА ПОЛИЦИЯ ГИ ПАЗИ! А те готвят протест.... за бензин и заплати!Смешно и жалко!