Счупихме рекордите по жега! Припаднали и жертви в адския пек

В редица градове температурите минаха 40 градуса на сянка
1 юли 2017 19:22,
56
Счупихме рекордите по жега! Припаднали и жертви в адския пек
Снимка: Reuters

Редица градове в България счупиха рекордите за високи температури в днешния жарък 1 юли. Адският пек отне пет човешки животи, стотици припаднаха, множество колабирали напълниха центровете за Спешна помощ. На много места температурите надминаха 40 градуса.

 Русе, Шумен, Севлиево, Силистра и Плевен бяха след градовете, които счупиха рекордите си по жега.

До 43,6 градуса достигна температурата в Русе, съобщи БТА. В Спешния център в града са постъпили колабирали както възрастни, така и млади русенци. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата. Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса.

Още по темата
До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

В Плевен е постигнат температурен рекорд за този ден. Там са измерени 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година.

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден.

С подобряване на температурен рекорд започна юли и в Шумен. Температурата, която са измерили в метеорологичната станция в града днес, е достигнала 37, 2 градуса по Целзий. Така се подобрява с близо 3 градуса досегашният рекорд за тази дата, който е от 1938 година, когато са били измерени 34, 4 градуса.

Рекордните 41 градуса на сянка измериха днес в Севлиево. Толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса.

Температура 40.3 градуса е измерена днес в Силистра около 17.00 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за днешната дата. Най-топло на 1 юли е било през 1950 година - 35.5 градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари