В България, в хотели и мотели: Местата се увеличават, туристите намаляват

Приходите от нощувки бележат ръст, но от чужденци, а не от българи
Обновена: 11 юли 2017 13:13 | 11 юли 2017 13:00,
59
В България, в хотели и мотели: Местата се увеличават, туристите намаляват
Снимка: архив Булфото

Броят на леглата в хотелите, мотели, къмпингите и хижите у нас се увеличават, но хората, които отсядат в тях намаляват. Това сочат данните на Националната статистика за туризма ни за пролетта на тази година.

През май 2017 година у нас е имало 2 240 места за настаняване с над 10 легла. Броят на стаите в тях е бил 103 хиляди, а на леглата - 228 хиляди. В сравнение с май 2016 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 0.5%, а на леглата в тях - с 2.8%.

В същото време статистиката отчита спад на нощувките във всички места за настаняване. През май
2017 г., те са е 1, 3 млн. или с 3.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-много наламяват нощувките в местата за настяване 3 звезди.

Данните показват, че чужденците са отсядали предимно в 4 и 5-звездните хотели, а повече българи е имало в тризвездните.

През май 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са отседнали 79.7% от всички чужди туристи у нас. 34 на сто са били българите. В тризвездните хотели са отседнали 14.5% от всички нощували у нас чужди туристи и 31,7 % от българите.

Общият брой на хората, нощували в хотели, къмпинги и хижи се понижава с 6% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 503.5 хил. 6.6% по-малко са при българите и 5.3% чужденците.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май 2017 г., са 273.6 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 229.9 хил., като 75.9% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 3.5 нощувки, показват данните на Националната статистика.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2017 г. е 21.1%, като намалява с 1.2% в сравнение с май 2016 година.

В същото време приходите на хотелиерите се увеличават с 2.8% спрямо миналата година и достигат 61.5 млн. лв. Регистрираното увеличение се дължи на чуждите туристи, приходите от които са се увеличи с 4.8%. Приходите от български са намалели с 1%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
16
 
! Отговори
Кой както си го... преди 6 години
До анонименМи направи така че да ходиш, то става с бачкане учене, предприемчивост и т.н , не със гледане на Биг Брадър, и висяне по кафетата
32
4
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Естествено че ще намаляват, като вътре работят тюфлеци и ***, които предлагат обслужване на ниво не за хора а за животни, при това на съвсем не евтини цени! Предпочитам в Гърция или Румъния да почивам....хората си ценят клиентите не като нашите *** прости!
31
11
 
5
 
! Отговори
Judas преди 6 години
До дамДам, Ам...Гърция ,Италия ,може би ги знаеш като държави...много сте ходили ама до Тутракан...
30
5
 
39
 
! Отговори
дам преди 6 години
Откакто бях в Италия и Гърция, спрях да ходя на нашето черноморие ,освен Синеморец и другите що годе изолирани и спокойни кътчета. Наскоро пак направих грешката да отида до слънчев бряг, приморско и созопол. Отново се зблъсках с алчни за пари псевдо собственици, селяния, калпаво обслужване и мутренски изцепки. Не благодаря, пред очите ми видях поне 10 човека ,които бяха едва ли не изгонени от заведение на плажа,защото 5 мин не си бяха поръчали нищо. Е дали тези хора ще се върнат.
29
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Простотия!Ми въобще не разбираш ! Освен временно заети камериерки и сервитьори , туризма създава работни места и в периферията !!! Например , има туристи има потребление на кисело мляко от Пловдив , хляб от Добрич , луканка от Смядово и мн.др.... няма туристи , НЯМА ! ПОНЯЛ господин дипломиран икономист ?!? ААХАХХАХааха аххаха
28
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За туризъм трябват пари. Аз например от 30г. не съм ходил на почивка никъде и като мене са много други българи.
27
1
 
11
 
! Отговори
проверете преди 6 години
На 100 км около София няма хотели и заведения дори за една звезда с изключение района на Витоша и Самоков има едно на 38 км и места няма за месец и половина на пред.
26
12
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Не мога да разбера такива като теб готови да отидат в най-долнопробните хотели и места за нощувки в България, но после да се хвалят пред панелните си съседи, че ето били са на почивка. И какво стана като си бил на почивка в България? Аз ходя на почивка вя чужбина и си избирам винаги първокласни курорти и хотели и после не се хваля като теб, че "съм бил на почивка" някъде си, което ти даже не знаеш как е на български.
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За туризъм трябва население а то намалява.
24
1
 
35
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Тия "бизнесмени" в туризма крият много данъци. Нали уж имаше 70% ръст, бе??!?! Тези празни легла са само на хартия. Реално, свободни места няма, НО и заплати и осигуровки също няма защото 90% от оборота се крие и се харчи за луксозни коли, къщи и т.н.
23
4
 
21
 
! Отговори
Другаря Рагин преди 6 години
Аз ви казвах да си траем, за да не изгубим клиентите, а вие раздухахте случката и ето, вече имаме сериозен спад на туристите. Сега туристическия бизнес няма да има пари нито за заплати, нито за данъци и осигуровки. Положението е тежко. Няма кой да работи, а вече и туристи няма.
22
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
228 хиляди легла, а почиващите през май 2017 са средно 42725 на ден, т.е. легловата база е заета на 18,7%, а реално места няма. Това показва какви доходи се укриват - около 70-80% от нощувките не се обявяват.
21
8
 
37
 
! Отговори
Простотия! преди 6 години
Много лоша е тази тенденция да се инвестира в туризъм вместо в производства!Една държава без производства няма бъдеще! Именно произвдоствата създават условията за иновации и технологичен прогрес. А от там идват и повисокия стандарт сигурните работни места.Туризма е временно нещо. Днес го има утре го няма. А туристите идват на вълни и популярността на различните дестинации се променя във времето.Самия туризъм създава работа само за обслужващ персонал. Временна заетост и ниски заплати!
20
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 25 години съм. Пари за туризъм давам основно в България. Има страшно много за разглеждане, уникално местноси. Кеф ти море, кеф ти планина. Не мога да разбера българите които са готови да отидат в най-долнопробните курорти в чужбина, но само за да кажат пред панелните си съседи че "са били в чужбина". И кво стана като бяхте в чужбина? Аз ако ходя в чужбина гледам да е на канарските острови, лас вегас, Канкун, или някой друг топ уърлд клас курорт.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как ще намаляват бе ква е тая поръчкова статия? 2016 е рекордна за туризма ни а 2017 е още по-добра!! Комунистите пак тролят !
18
11
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
На 60 години съм. Откакто станах на 40 лятна почивка само в чужбина, най-вече Испания и Италия, но и на други места, за да ги видя. Никога не пътувам с нискотарифна авиокомпания, освен ако е единствен възможен полет без прекачване. AIRBNB не е за мен, след като разбрах за какво става дума, решавайки да давам апартамент под наем чрез airbnb, но се отказах. Правя почивки за 2-3 дена в хотел в България, но не на морето през лятото или на зимен курорт през зимата. Спането не ме обвързва с нищо друго
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук ми казват, че все повече се укриват доходи от хотелиерите и че НАП все по-малко си върши работата, като и двете неща не са неочаквани. При такова правителство, друго би било изненада.
16
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 33 години съм, като получавам среден доход и пътувам активно. От 4-5 години пари за туризъм в България не давам. Всичко тук е по системата от едно време - ден година храни. Всичко живо иска да ти вземе парите, но не мисли какъв продукт ти предоставя, респективно дали ще се върнеш догодина. Отделно на това, с нискотарифните компании пътувам до различни дестинации на цената на бензина който ще налея от София до Пловдив. Където и да отида, ползвам AIRBNB, което също е евтин и удобен вариант.
15
5
 
38
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Е, нормално. Скоро само мутрите ще си спят по бетонните грозилища. От години не стъпвам на нашето море. Само ми е жал за природата, която унищожиха и продължават да унищожават.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко от малките хотели и къщи за гости декларират реалните нощувки?