Ураганна буря връхлетя Гоце Делчев, нанесе много щети

70-годишна ела падна върху родилното отделение на болницата
12 юли 2017 08:07, Мария Захариева
2

 Снимка: Булфото

Ураганна буря, примесена със силен дъжд и зловещи светкавици, за по-малко от половин час връхлетя Гоцеделчевско и нанесе големи щети. След бурята градът, пътищата и околните села бяха буквално като след бомбардировка, разказва Булфото. Има свалени по земята ламарини от покриви, изкоренени многогодишни борове, ели и други дървета по пътя за гърменското село Дъбница и гоцеделчевските села Борово и Баничан.

По първоначална информация мълния е паднала в село Мосомище, вследствие на което имало и пострадали, съобщават местни жители.

Над 70-годишна ела в двора на болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев е изкоренена от силния вятър и се е стоварила върху част от родилното отделение в болницата. Многогодишни дървета са изкоренени в двора на здравното заведение и в градската част, които са прекъснали електрически кабели.

Аварийни групи с техника на община Гоце Делчев, ПБЗН и противопожарна охрана са струпани в гоцеделчевската болница и на всички горещи точки в града и съставните села на общината, които започнаха отстраняването на опасните дървета и отломки.

Бедствието е нанесло щети и на селскостопанската продукция, която е в разгара на растежа си. Цели ниви с царевица, тютюн, домати и други култури са повалени на земята.


2
Още по темата: Гоце Делчевбурямълния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гигантската секвоя също има мощна коренова система. В рамките на първите две години на растеж кореновата система започва да се разклонява по-гъсто. В крайна сметка корените на големи дървета достигат до 30 – 40 m дължина, а в някои случаи може да достигнат и повече от 60 m.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЕЛАТА Е СРЕДНО СТАБИЛНА КАТО КОРЕНОВА СИСТЕМА!

ЕДНА ТОЧНО ЕЛА ГОЛЯМА СЕ СТОВАРИ ВЪРХУ ПАМЕТНИКА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР В СЛИВЕН!!

СМЪРЧА Е НАЙ-ОПАСЕН ТОЙ Е С ПЛИТКИ КОРЕНИ!

ЕЛАТА ИМА ПО СИЛНА КОРЕНОВА СИСТЕМА И ОБИКНОВЕНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЪКВА ОТ ВЯТЪРА НО ЗАВИСИ ОТ ПОЧВАТА АКО Е МЕКА И ПЕСЪЧЛИВА СТАВА!!!

ОБИКНОВЕНИЯ БОР СЪЩО Е ОПАСЕН И МОЖЕ ДА СЕ БУТНЕ ОТ ВЯТЪРА!!!

ПРЕПОРЪЧВА СЕ КЕДЪР И БЯЛ БОР ТЕ СА С ДОБРИ КОРЕНИ!!!!