Мъж иска да си върне рождената фамилия. Съдът: Не!

Взел името на жена си, защото се скарал с баща си
18 юли 2017 09:23, Мария Захариева
10
Мъж иска да си върне рождената фамилия. Съдът: Не!
Снимка: архив, flickr

Мъж на 44 години поиска да си върне рожденото фамилно име, като се откаже от това на жена си, което приел след сватбата. След отказ от кметството в Търговище, той завел дело, но вече две инстанции – Районния и Окръжния съд му отказват. Последното решение подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Ищецът твърдял, че приетото навремето име пораждало съмнение у сина му дали той е биологичния баща, пречело му и на пътуванията зад граница. Той разказал, че като млад се скарал с баща си и му се разсърдил. През 2005 г., когато сключвал брак, решил да го накаже, като се откаже от фамилията си, приемайки тази на булката, разказва Труд.

Съдът установил от изисканата справка за съдимост на мъжа, че той има няколко присъди, включително през 2003-2004 г. в Белгия. Най-вероятно по това време е имал забрана да влиза или пребивава в тази страна и това да е бил истинския му мотив за смяната на фамилията след брака. Към днешна дата обаче спрямо него нямало наложена подобна административна мярка.

"Докато молителят е в брак, той не може да иска промяна на фамилното име, което сам е избрал при сключването на брака", пише в решението си съдът.

Магистратите смятат, че не може отново да се поставя въпросът за фамилините имена на ищеца и децата му. И допълва, че: "евентуално допускане на исканата промяна по-скоро би създала възможност за заблуждение относно самоличността му, както в страната така и в чужбина".


10
Още по темата: съдфамилно име
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Тоя от бронзовите "българи" ли е?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е в Белгия, но при попълване на документи в Германия има графа за фамилно име по рождение. Така че, каквито и еквилибристики да се правят, все едно.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да пръска пари за адвокати и съдилища, да се разведе и след два-месеца пак да се ожени.
Така ще си изпере фамилията, лесно и просто.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандюгата просто иска да си "изпере" името.

Както 1 попита, а нас, нормалните хора, какво ни интересува това.