Трагедията в Триград: Страх, коментари във Facebook, съдници...

Българите нямаме потребност от себепознаване
24 юли 2017 11:00, Мария Захариева
76

Ударът с кола на много хора, страхът, че си убил някого - всичко това след инцидента се случва на едно 16-годишно дете. Той може да бъде мотивиран да направи много неща. По този начин директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова анализира трагичния случай в Триград, където преди няколко дни откриха тялото на Кристиян, който бе издирван 14 дни.

Инцидентът с трагичен край предизвика много коментари в социалните мрежи през дните, в които търсиха Кристиян. "Ако прочетете всички мнения и коментари какъв бил Кристиян и родителите му, ще видите как в повечето случаи чистата човешка съпричастност към това семейство, което е загубило детето си, към случилото се с туристите, липсва!" Констатира д-р Гълъбова.

По думите на директора българите винаги сме били съдници. "Това е част на нашата народопсихология!"

"Обичаме да съдим, да казваме "това се прави така" и разбирай "аз го правя така". С лекота "лепим етикети" на хората, коментираме в социалните мрежи, даваме мнения, много осъждаме", разясни пред Bulgaria ON AIR д-р Гълъбова.

Тя обясни, че българите нямаме потребност да започнем да се себепознаваме. Не се интересуваме какви са причините за едно или друго човешко поведение, не го анализираме. "Когато разберем какви са неговите първопричини, тогава ще бъдем по-малко съдници, тогава ще осъзнаем, че и ние можем да попаднем в такава ситуация", коментира специалистът.

Темата за социалните мрежи, публикуваните мнения в нея и изборът на някои млади хора да не се регистрират в нея, доведе до въпроса за ролята на родителите в живота на децата им.

"Задължение е на всеки родител да знае какво правят децата му в социалните мрежи, без заигравката за личното пространство. Те трябва да знаят с кого и какво си пишат!", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова и посочи, че децата са групата с още неукрепнала психика.

Специалистът наблюдава как днешните младежи израстват много бързо физически, но психически остават не толкова зрели и като една от причините за това е, че съвременното поколение не го "напъва да добива знания".

Според д-р Гълъбова доверието родител-деца не трябва да е крехко, напротив, детето трябва да има уважение към майка си и баща, така също и към по-възрастните хора.

"Добре е, когато родителите имат проблеми с общуването с децата си да потърсят специалист", посъветва д-р Цветеслава Гълъбова.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
4
 
! Отговори
Майка и човек преди 3 години
Прочетох отвратителни коментари, не ми се чете повече. Тук някои хора нямат уважение дори към смъртта и човешката скръб. Кой бил мислил за потрошените, никой нямало да им плати обезщетение и т.н. , Извинете, какво обезщетение искате, когато това дете плати с живота си! Да, своята детска неразумност плати, грешката на родителите си плати, НО плати и то прескъпо! Циници! Повръща ми се от такива като вас!Пострадалите също имат вина-някаква-какво правят в полунощ по извънселски необезопасен път?
64
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
Едва ли се е надрусал или напил преди да вземе колата. Просто елементарна тъпащина, незнание и неумение как се кара мощна кола плюс чуството за недосегаемост усърдно внушавано от родителите. А компаньонката като е видяла стореното се е омела със скороста на стадо диви прасета.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо алкохол, нещо друго, енергийни напитки? Къде е компаньонката от колата?Презглава ли я изоставя, без ни една дума накъде тръгва, разчувстван от силно чувство за отговорност. Бели конци. Дебели. Какти си му е редът в милите послушни бг медии.
62
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 3 години
До Анонимен

Хм. Протокол от полицията? Разкази от пострадалите? Какво точно искаш? И от какво се е защитавало детето блъскайки с двутонно Ауди група възрастни хора и деца? Нападнали са го с мачетета и моторни триони? Ако не ги е блъснало - от какво са потрошени така? От чиста злоба да направят мръсно на "детето"?
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С какво точно си се напушил?" ,
както казваше учителя ми по физика - "Око да види,ръка да пипне".Не,не съм се напушил,а разсъжавам логично и искам факти,преди да се нахвърлят така върху това дете и родителите му,защото може да ги е блъснало в опит да се самозащити или изобщо да не ги е блъснало.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Да онези смачканите от болницата са излезли с патериците и са го уили. ***, чуваш ли се какво говориш?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62
Ами ако са го убили?
------------------------------
Кого бе? Убили са, ама някой друг.
58
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
До Анонимен

С какво точно си се напушил?
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако нещо се е случило с това дете и то се е опитвало да се защити,тогава какво!
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аллах да му прости
55
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са се нахвърлили срещу това дете на 16 г.,а сега,когато го няма и върху родителите му!Ще повърна!
Защо не изследваха всичко в независима лаборатория,включително и "пострадалите",
включително и колата?
Как пишат,че ги е "блъснал",след като няма изнесени факти?Как и откъде знаят,че момчето се е самоубило,когато няма още анализи и факти?Ами ако не е?Ами ако са го убили? Та това е само едно дете!
54
4
 
12
 
! Отговори
някой преди 3 години
До Анонимен

Ще страдат друг път. Сега ще хвълят цялата си злоба за това, че не са научили сина си на отговорност срещу всички. Ще излязат криви нещастниците имали лошия късмет да бъдат потрошени от сина им, хората които казаха неудобната истина и всички дето не реваха и пищяха с тях. Ще се падне и на любимите медии -:)
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите като не са били отговорни преди - ще страдат от сега нататък
52
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми коментатори,
Човекът заплати за греховете си, за съжаление по този начин, и е чист като ангел пред обществото на този свят. Нека Господ прости греховете ни
51
13
 
35
 
! Отговори
някой преди 3 години
Тинейджъра умрял - другите кучета ги яли. Сега очакваме книга от типа "Алекс - един прекършен живот", документален филм където всички ще се изредят да говорят колко умен, кадърен и прочие бил, ще има рев и сополи, че не трябвало да става така и изобщо пълна картина на извратените ни "медии". Скрити ще останат страданията на хората, които келеша е потрошил. Да не говорим, че родителите му няма да платят и лев обезщетение. От Триград ще сложат паметна плоча в чест на газенето на хората и това ще е
50
1
 
18
 
! Отговори
Перо Келеша преди 3 години
До 55. Абсолютно съгласен. Не е постъпил достойно като е избягал. Когато човек сгафи трябва да си понесе отговорността и последствията. Лека му пръст на момчето, не трябваше да умира!
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от вас бил ли е жертна на катастофа досега? Да има контузии, натъртвания, не дай си Боже счупвания и разкъсвания?
А знаете ли как болят натъртени ребра? Не пожеш да се закашляш, да кихнеш, защото всичко боли. А някои от жертвите на тази катастрофа са с доста по-сериозни наранявания.
Безотговорно е, да газиш хора, и после да избягаш.
48
1
 
28
 
! Отговори
Новинка преди 3 години
Новинка за дъвчене в медийте. Те такива най-много ги харесват, дъвкане и предъвкване, изказвания и драма да има.
Кога ще направят филм? Сигурно ще е поне 2 сезона нали? Хайде стига сте ни занимавали с този случей, приключи.
47
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само у нас медиите са толкова продажни, че да защитават и сучъвстват на пътен джигит, и да не проявяват грам интерес за състоянието на пострадалите, сред които две деца.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже ми омръзна да чувам "не съдете" или аз "не съдя" или "Господ да ги съди", което са се уж "библейски цитати", повтаряни от *** папагали, които никога не са отваряли Библията, нека да проверим какво казва в действителност самият наш Творец, по повод дали може и дали следва да съдим или не: Левит 19:15 - "Не извършвай несправедливост когато съдиш; Да не ти е жал за бедния и да не се притесниш от големеца, но по правда да съдиш ближния си".
..
Само, че защо ми цитираш старият завет?