"Подходящ за живеене" – новата тенденция в сделките с имоти

Купуват се предимно от млади хора – IT специалисти и арт личности
Обновена: 25 юли 2017 10:30 | 25 юли 2017 10:30,
61
"Подходящ за живеене" – новата тенденция в сделките с имоти
Старите и пусти училища биват превръщани в имения. Снимка: Facebook

Нежилищните имоти, "подходящи за живеене", стават все по-търсени в морските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече на Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net с брокери във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

В съвременното строителство заради ограничението в броя на етажите за определени райони и изискването жилищните имоти да имат минимална площ, санитарно помещение, мазе, паркомясто и т.н., често строителните компании се принуждават да заобикалят тези правила и да изграждат имоти, които не отговарят на критериите за жилище, но позволяват да бъде обитавано с такава цел.

Данните сочат, че основните критерии за избор на подобен имот са цената и локацията. Дълго време партер и последен етаж бяха пренебрегвани от купувачите, но вече не, казват експертите от Imoti.net.

В същото време в централните и крайморските райони няма предлагане на свободни имоти. Не е за подценяване и възможността, която такъв тип имоти предоставя за развихряне на въображението в интериорния дизайн, изграждане на оригинална вътрешна архитектура.

От старите имоти интерес предизвикват необитаеми и неизползваеми големи имоти като училища, фабрики, промишлени сгради, складове и др. Това са интересни обекти, които имат изградена инфраструктура, построени са стабилно, имат големи прилежащи дворове и чрез един съвременен ремонт се превръщат в прекрасни имения.

Възможна ли е промяна на предназначението?

Подмяната на предназначението на подобен имот е дълга и тромава процедура, но в далечна перспектива си заслужава, защото данъците за жилищен имот са по-ниски, отколкото за  нежилищен.

Кои са купувачите на такива имоти?

Предимно млади хора, студенти, IT специалисти и арт личности са основните клиенти, които смело променят сделките с имоти на Черноморието, особено във Варна и региона. Брокерите прогнозират тази тенденция да се развие и в други райони на страната.

Това е причината Imoti.net да въведе възможност за публикуване и търсене на обяви за имоти по критерия "подходящ за живеене", с което въведе иновация в сайтовете за обяви за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Имам 5 минуса ,само си представи какво мислене има още в БГ.Какво не ви харесва бе господа ?Хора лишени от амбиции и инвеститорско мислене, или хора лишени от чувство за добър живот преброяваме?
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам имота няма електричество и вода! За канализация да не говорим - ще акат в дупка. Няма дограма, пода е гредоред а тавана кара таван - ремонта ще струва повече от ново строителство!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ти кажа колко издънки на разни богаташчета стават арт личности...Чудя им се на акъла, на готов бизнес да се правят на новия Ван Гог и да се шляят из галериите, ама на.
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва и наблюдателница да има с вахта за предупреждение от нашествие на м***нгусти!
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За IT специалисти добре, но откога в България студент или художник имат пари да си купят нещо повече от обяд в студентски стол? От къде ги съчинихте тези студенти и арт личности, които си купуват имоти по морето?
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега, по света няма да я оставят да се руши сега, ама преди век е щяла да се руши.Ние минаваме това, което тези държави са минали тогава - бедните отиват в града, градът се пренаселва, богатите започват да бягат от града. Третата част на този процес едва сега започва при нас :)
2
2
 
16
 
! Отговори
GramadareV преди 6 години
До ХМНямате си на идея колко сте прав. Това си е чисто имение! Трябва само една хубава градина и нормалните човешки удобства. Това всичко може да излезе по евтино от жилище в столицата в "елините квартали" :)
1
8
 
15
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Тази сграда ако се стегне си е чисто имение ,ако върви с голям двор и е близо до морето и не беше в БГ ,то цената и щеше да е поне 2 милиона $Само в БГ зарязваме построеното.Можеше да имаме голям рейтинг като дестинация и такива "къщи" да ги продаваме на богати европейци ,но тук предпочитаме да събираме *** на ЕС и да си подаряваме имотите.Никъде по света сграда от този тип няма да се остави да се разруши като тази!