154 язовира само в Северозапада – неизправни и опасни!

Във Видинско с най-малко нарушения, отчитат експерти
31 авг 2017 09:23, Боряна Павлова
5
154 язовира само в Северозапада – неизправни и опасни!
Снимка: архив Булфото

На 154 язовира в Северозападна България са издадени предписания за отстраняване на несъответствия, като около половината от тях са свързани с технически неизправности, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Много натрупани проблеми има на язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол. Това е станало известно на срещата с областния управител на Враца Малина Николова. Областната администрация и ДАМТН работят в добър синхрон, но собствениците на водоеми не изпълняват направените предписания, пише "Монитор".

"Изключително сме обезпокоени, защото авария в някой от тези язовири ще има ефекта на доминото за другите, а всички те застрашават и конкретни населени места", е подчертал Петър Горновски, председател на агенцията.

Той е предоставил и подробен доклад за състоянието на язовирите в областта, според който от началото на годината инспектори са проверили всичките 91 водоеми в района, като са дадени 56 предписания по техническата документация и 54 за безопасната им техническата експлоатация.

На територията на област Монтана е тревожно състоянието на язовир "Мишковец", който е собственост на община Берковица. Особено тревожно е, че не се спазва и направеното предписание за поддържане на достатъчен свободен обем. Като цяло състоянието на водоемите на територията на областта е добро. Сравнителен малък брой язовири имат сериозни проблеми - общо 5 като един от тях е язовир "Мишковец", е посочил Горновски.

Видин е областта с най-малко констатирани нарушения при проверките на язовирите на нейната територи. На територията на областта има 37 язовира. При проверките са дадени 16 предписания по безопасната им техническа експлоатация. Най-често даваното предписание е свързано с привеждането на документацията от експлоатацията на малките язовирни стени и на съоръженията в съответствие с изискванията.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То във видинско и хора не останаха.А като има толкова опасни язовири,това момченце,кукла на конци,което е м-р на регионалното еазвитие дреме ли или ваканцува?Или трябва да се случи нов Бисер за да се задействат.
4
0
 
0
 
! Отговори
мда преди 1 година
Ако някой седна да погледне картат ще установи че терена във Видинско не позволява да се изграждат "истински" язовири и оттам идва и факта че нямат проблеми с тях :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо! Никой не ги подържа вече 30 години и още не са се разпаднали.Навремето колко качествено са строели нещата а сега от едната страна още не са го довършили а от другата има нужда от ремонт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доведете есперт номер 1, хидроинжинера на България Ахмед Доган да ви даде акъл какво да правите. Само за няколко милиона евро и ще ви консултира.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми построени са по соц. времената. И оттогава не са поддържани. Сега, като станаха вече опасни се сетиха.