Земеделците ни застаряват! Младите къде са?

Защо ябълките у нас могат да изчезнат до десетилетие?
5 сеп 2017 20:58, Екип на Bloomberg
40
Земеделците ни застаряват! Младите къде са?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдават се тенденции за застаряване при хората, занимаващи се със земеделие и липса на интерес сред младите да се занимават с този бизнес, което резултира в сериозно намаляване на броя на хората, занимаващи се със селско стопанство. Това коментира управителят на Apple consult LTD Красимир Кумчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Гостът в студиото все пак очерта и известни позитивни тенденции – при много земеделци, чиито бизнес е семеен, се наблюдава приемственост в поколенията, като децата им след време поемат управлението на бизнеса. „Тези стопанства ще останат стабилни и устойчиви“, категоричен бе той.

По думите на Кумчев следва статусът на земеделската професия да бъде издигнат на друго ниво, като това може да стане единствено чрез добра икономическа политика от страна на правителството.

"Сегашната ситуация е престъпление с оглед на уникалните ни природни дадености, тази златна земя, тази вода, това слънце", посочи той.

Защо ябълките у нас могат да изчезнат до десетилетие? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Какви млади ? Всичко е мутри и хора, свързани или с вчерашната или с днешната власт . Земеделието ни е още в 1996 година. Всичко е контролирано. Нови играчи, не се допускат. От сега нататък, ще е поземлена аристокрация. Земята, производството и пазарите са разпределени. Ако някой посмее, да се опита, да изгради нещо, то го стъпкват, като ***. Я с корумпирани институции, я със забавени документи, я с мутренския метод. Единствения вариант е да си продаваш продукцията за стотинки.
34
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Защото ще им спрат помощите, понеже работниците са от същото смугло потекло. За препаратите да кажем нещо? Защо тук струват в пъти по-скъпо от Турция примерно и са в пъти по-некачествени? А торовете,които са принудени да купуват от Гърция, защото са по-евтини! Къде е органа, който да защити земеделците (оставяме на страни зърнопроизводителите) и животновъдите?? Няма такъв. Има друг орган обаче, който не пропуска да си вземе данъците и осигуровките и да прави проверки. Найс,а?
33
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Рработи им се, но като отидат на борсата и едни смугли прекупвачи с S класи им се подиграват с цени за кило чушки 30-40 стотинки. И като влезнат после младите земеделци в някой супермаркет да видят своите чушки по 1,80, а кажете ми с какво желание да работят. Ще кажете ми да продават директно на магазина?! Да, пробвано е, и магазините не искат. А как вземат от смуглия прекупвач? Питайте държавата, която кара младите земеделци да плащат осигуровки за работниците,които не искат,защото
32
1
 
5
 
! Отговори
куката преди 6 години
Цели села работят в английски др. ферми! Ха познайте защо, ***!А останалите тук пишман "еко-био" земеделци продават компири със златни нишки по 3 кинта килото и сиренье по 15 кинта килото! Колкото и да са балъци останалите тук пенсии и пр. работещи бедни са се научили да си правят сметката и не се оплакват от това, че на някаква опаковка на нещо си нямало видите ли християнская символ! Ядем си полските домати и ябълки защото калинките-корумпета са се окопали до кръста на разни топли и сравнит
31
1
 
5
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Ми не съм млад. Занимава ми се със земеделие. Ама няма къде да си забия мотиката. Всичко чуждо. Освен към пътното нещо ...
30
1
 
5
 
! Отговори
Млад Меринджей преди 6 години
Младите земеделци са на софията и още 2-3 по- големи градове. Има и в чужбина ,но няма сила тъй могъща да ги върне да копат на село и да чуват животни.
29
1
 
12
 
! Отговори
. преди 6 години
Кое земеделие ? Ябълки от Иран, картофи от другия край на света, къде е тва земеделие, кой определя цените на покупка от обикновените земеделци да е смешна, а след това надценява така брутално, че е по евтино доматите да са от Пакистан ? Кой дава на наши хора големи земи и евро средства ? Какво земедели ще има с кражби и шуробаджанащина и мачкане на работниците ???
28
0
 
9
 
! Отговори
42 преди 6 години
На гурбет са.Защото цялата пропаганда само ги учи, че раят е в чужбина. А, за бежанците е смехотворно. Европа е била и 100млн. души и 300млн., но не е имала нужда от бежанци, особено моселеми и тъмни.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само заселване на бежанци, търсещи земя и нова родина, ще спаси България.
26
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ами улеснете процедурите по субсидиране.Давайте субсидии на всички земеделци а не само на свой и големи и нещата може и да потръгнат.
25
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Къде са младите? Мятат гюбеци в местната кръчма. Работа? Какво е това?
24
1
 
5
 
! Отговори
Идеалис преди 6 години
Не е вярно, това са лъжливи новини. Питайте Боко и Цоко' Слушайте ги какви лкирни'приказки приказват цяло лято. Скоро ще остаат само мутрите и тях ще ги избият ромите.
23
1
 
6
 
! Отговори
Дрт Куманиз преди 6 години
Аамии, аамии...застарявали младите! Ништу падобну. Младите фермери (едно време им викахме текезесари) са возят у Бентлита и Бугати Вейрон. А почивката си я карат на Пунта Кана!!!Да му мислът бабичките дето фъргат пачки със стотачки през балкона на "ало" измамниците...
22
0
 
15
 
! Отговори
Така преди 6 години
"Имам хора които ми носят домашни домати и краставици ,НИЩО ОБЩО С ПОМИЯТА В МАГАЗИНИТЕ ."Това добре, но и тези хора след някоя и друга година ще престанат да обработват земята...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие сега ли видяхте че младите ги няма а останалите са остаряли? Как стаат тия работи бре? Млад на нива не съм виждал от 30 години. Баща ми е земеделец занимава се с това от 10 годишен. Но аз и брат ми едва ли ще копаме на нивата. Затова ли завършихме по две висши да ни пече жегата на нивата? Аре стига бе тази няма да я бъде. Другарите у парламата да запретват ръкави и да почват да копат сеят жънат щот няма да имат кво да жвакат!
20
1
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААААААААААА преди 6 години
СЕГА Е МОМЕНТА --*** ДА СИ НАПРАВЯТ ПО ЕДНО АПК ИЛИ ТКЗС ----ТА ДА РАБОТЯТ И ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ!!!!!ТРУДА Е "ПЕСЕН" ,БЕ ДРУГАРИИИИИИ.......ХА,ХА,ХАААААААААААПЕЙТЕ СИ ГО ,бе........!!!!!!
19
0
 
16
 
! Отговори
БББ преди 6 години
Няма шанс да се доредиш за обработваема земя от няколко големи фирми в БГ, и другото са коопераций и земеделци, които се занимават отдавна с това.
18
1
 
17
 
! Отговори
Айде сега! преди 6 години
Нямали сме земеделци! Ами тая голямата тиква кой я отгледа?! Стига глупости!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га давахте разрешителни на Лидъл , ,Кауфланд ,Била не рИвахте бе? Сега ревът нямало земеделие ,било скъпо българското и за туй ХОП внасяме чуждо-тоест насърчаваме чуждото .Не е далече когато ще станем демокрация като САЩ и ще сме напълно консуматорско общество . Имам хора които ми носят домашни домати и краставици ,НИЩО ОБЩО С ПОМИЯТА В МАГАЗИНИТЕ .
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах, авторът към кого отправя този въпрос? И дали изобщо очаква отговор? Ами, младите обичат демокрацията, а не диктатурата. Искат да работят, да ядат, да раждат деца ...