"Вратичка" в закона и фирми с отнет лиценз – възкръсват

Жертви на посредниците менте: Шофьори, строители, чистачки
20 сеп 2017 08:23, Петя Славова
2
"Вратичка" в закона и фирми с отнет лиценз – възкръсват
Снимка: архив, Reuters

Фирми с отнети лицензи за изпращане на работници в чужбина и заличени у нас наемат и пращат хора на работа зад граница. Оказва се обаче, че те действат напълно законно, тъй като са намерили "вратичка" в нормативната уредба, съобщава "Монитор". Те назначават работници по условията на Кодекса на труда в България и ги изпращат зад граница, като им плащат командировъчните.

Общо 25 фирми – посредници за изпращане на работници и моряци в чужбина и на плаване под чужд флаг, са заличени от регистрите в България от 2011 до 2017 година. Една от тях е АР Консулт БГ ЕООД, която в момента пред кандидатите за гурбет се афишира с наименование, изписано на латиница - AR CONSULT BG Ltd.

В търговския регистър, проверен чрез ДАКСИ, обаче такова дружество не фигурира. Фирма със същото име, но на български език - АР Консулт БГ ЕООД, е била регистрирана у нас за изпращане на работници в чужбина под № 1547 / 7.2.2013 г. Това става ясно от списък на посредническите фирми, публикуван на сайта на Агенцията по заетостта.

Там обаче е вписано и че разрешителното й за изпращане на работници в чужбина е отнето с № 318 / 30.3.2016 г. С наименованието си, изписано на латиница, AR CONSULT BG Ltd сега набира работници чрез обяви в един от големите български сайтове за работа.

Въпросната фирма е пуснала последната си обява на 15 септември т.г., като с нея се търсят автомонтьори на леки и товарни автомобили, автобояджии, автомеханици и още няколко специалности, свързани с автомобилизма, за Германия.

Телефоните и адресите на АР Консулт БГ ЕООД и на AR CONSULT BG Ltd, посочени в интернет съвпадат и сочат код и адрес в Берковица.

"Откъде имате телефона ни, защо ни задавате всички тези въпроси", сопна се мъж на посочения телефон, който не пожела да се представи. Той обясни, че наемат хората на договор във фирмата и ги изпращат в чужбина с командировъчно. Същото обясни и Ангел Стоилов, който е управител на фирмата.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
12
 
! Отговори
дядо Добри преди 1 година
Ама разбира се,че ще има вратички!Нали суджук-мафията все пак трябва да се храни от някъде!