Да се върнеш от смъртта: След адски сблъсък на пътя и 34 операции!

Венци е единственият оцелял от сблъсъка на Ауди в стълб край Сливен
Обновена: 13 окт 2017 18:05 | 4 окт 2017 16:37,
71
Да се върнеш от смъртта: След адски сблъсък на пътя и 34 операции!
Венци и майка му Росица. Снимка: "Труд"

Венци, 22-годишен младеж, се връща от смъртта дълги месеци, дори години след адски сблъсък на пътя.

При него на място загива 19-годишният приятел на Венци, Андрей. Третият в колата, 21-годишният Божидар, така и не успява да се пребори, и издъхна в болница няколко месеца след жестоката катастрофа.

Трагедията се разиграва през ноември 2014 година на бул. "Банско шосе" на изхода на Сливен.

Трите момчета се качват във фаталното Ауди. Искали да изпробват колата, била "чипосана", за да вдига за кратко време висока скорост. Времето е било лошо, дъжд, преминаващ към заскрежаване. Карали са бързо. И удар!

Аудито, с което пътуват момчетата, се блъска с бясна скорост в крайпътен стълб.

Андрей умира на място. Момчето било спортист, с много медали, курсант във Военното училище във Велико Търново. До него седял Божидар, внук на известен лекар, самият той бил студент по медицина.

Венци бил на задната седалка. Върнал се от САЩ, където живеел със семейството си, защото го приели в университет в България. Бил при баба си в Сливен.

Късмет е, че точно, когато тримата се удрят в стълба, по булеварда е минавала линейка, била на повикване в женския затвор. Преди линейката пък пътувало друго момче с колата си. Спряло. Отворило вратата, извадило Венци. Бил е в съзнание. Само повтарял, че много го боли".

Това разказва майката на Венци, Росица. Наскоро тя и синът й отново се върнаха в България след дългата битка за живота на младия мъж, минала през 34 операции на два континента. Двамата поканиха съгражданите си от Сливен на църковна служба в катедралния храм "Свети Димитър", за да почетат паметта на всички загинали при катастрофи.

Катастрофата, в която Венци загуби приятелите си, а той пострада тежко, станала на Андреевден. Росица си била в САЩ, пише "Труд".

Обадили й се по телефона. Излъгали я, че състоянието на детето й не е чак толкова сериозно. Направили му операция. Било добре, ако си дойде.

Нейна приятелка, с която не се били чували от 15 години, се свързала с нея по скайп, за да й каже истината.

"Много тежко е ударен. Не мисля, че ще го завариш", казала й честно жената.

Роси хваща първия самолет за България. Не е на себе си.

Когато пристигнала, разбрала, че травмите на Венци били толкова много и толкова сериозни, че никой не смеел да прави прогнози. Момчето било с травми на черния дроб, далака, белия дроб, бъбреците изключили от шока, фрактури, черепно-мозъчна травма…

След като извадили слезката, лекарите от реанимацията на областната болница го поставили в изкуствена кома.

"Всеки ден седяхме по коридорите на болницата с близките на Божидар и чакахме да стане някакво чудо! Всичко сме си разказали за децата, за себе си. Андрей, такъв талантлив спортист, така нелепо да си отиде. А Божидар, знаете ли колко умно дете е бил!? Казаха, че се отказвал от изпита, ако ще му пишат по-ниска оценка от шестица, и се е явявал отново. Искал е да знае, да е отлично подготвен!…Светла да им е паметта", разказва Росица.

Като всеки родител, преминал през огромни тревоги, тя помни събитията даже по дни. След два месеца в реанимация, една сряда лекарите съобщили, че в петък трябва да ампутират крака на Венци. Гангрена!

Роси хуква към София, в "Пирогов", направо при директора проф.д-р Стоян Миланов. Отворила медицинска сестра. Майката се разплакала, разказала, д-р Миланов я приел. Десет минути по-късно всичко било решено.

"Дори нямах представа, че към "Пирогов" има клиника по гнойно-септична хирургия. Завеждащият й е д-р Иван Поромански. Благодарение на тях моят син е жив! Какво да ви кажа? Имам впечатление от работата на тези двама лекари и съм убедена, че само при споменаването на техните имена, българите трябва да стават като при националния химн!", просълзява се майката.

Транспортират Венци от Сливен в София. Всичко е на косъм – момчето може да не издържи. Майката настоява.
Приели го със сепсис, с мултирезистентни бактерии. Три седмици постоянни грижи. Докторите в "Пирогов" направили всичко, което могат да направят, с наличната апаратура и лекарства. Но станало ясно: незабавно трябва да се търси лечение в чужбина.

Завеждащият реанимацията д-р Георгиев написал епикризата на английски език. Росица веднага я изпратила до 15 болници в Европа – Австрия, Франция, Испания, Англия… Отвсякъде обаче получили отказ.

Но дошъл пробив. От известна фармацевтична компания в САЩ, в която работел мъжът на Росица – Марио, позвънили в централата си в Германия, оттам – в България. Българският представител отишъл при собственика на компанията в Германия. След два дни бил осигурен транспортен самолет.

"Ох, като видяха състоянието на Венци, отказаха да го качат. Толкова беше зле. Аз се разплаках на глас. И понеже зная английски, успях да разговарям с тях, да им разкажа. И така ми дадоха документ, разписах се, че поемам риска на своя отговорност!", минава отново през всичко Роси.

Приели момчето в болница в Хайделберг. Там, както се изразява майката, буквално го събрали. Най-тежки били проблемите с гангрената. Оперирали 29 часа – 7 часа операция, останалото време – за 2 ревизии.

Взели мускул от предмищницата на Венци, извадили вена от десния крак и ги присадили на левия. Последвали още операции за почистване на некротична тъкан.

"Венци беше на командно дишане от 29 ноември 2014 до април 2015 година. Според медицинската статистика в Германия, шансовете му за живот бяха едва 3%. Едва през март, месеци след като ни приеха там, германските лекари ни съобщиха: Вървим в правилната посока! Вашият син, казаха те, е извън всички учебници. С такива травми! И е жив", плаче Роси.

Венци няма никакви спомени за катастрофата. Разказва,  че когато се събудил от комата му било странно, че е на непознато място.

"Първото нещо, което ми направи силно впечатление, беше, че съм отслабнал много! А тежах 92 кг! Защото много тренирах, всеки ден бях във фитнеса, имах мускули!", разказва младият мъж.

В болницата не можел да ползва компютър, защото ръцете му били с увреждания на нервите от катастрофата. В скайп пишела майка му от негово име. Нямал, няма и до днес, никакъв спомен за катастрофата. Разбрал за нея девет месеца по-късно, чрез интернет. Първото, което попитал, било: "Аз ли карах? Имаше ли и други?"… И майката му разказала.

Заради увредените нерви лечението продължило в САЩ. Имало още проблеми с левия крак, правили операция на коляното. С рана на главата, получена от залежаването...

Сега това е минало. Венци вече може да се движи сам, макар и с подкрепа. Но рехабилитацията продължава. И ще продължи поне още година в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Столичанина преди 6 години
Никаква жал за такива състезатели, защото само смъртта ги оправя такива хулигани !
45
2
 
6
 
! Отговори
Потресената преди 6 години
Как може занимават обществото с такива джигити ??? Хубавото е, че поне не са загинали невинни хора, а само тези отпадъци.
44
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Венци момче що за комплексар си за да се хвалиш пред приятелката си с парите на майка си.. тцтц осъзнай се ! работи изкарай си собствени доходи и тогава претендирай с нещо защото в момента си никой и нищо. С това си поведение ставаш обект на присмех и подигравки и всички ще гледат на теб просто като на комплексар...
43
7
 
7
 
! Отговори
ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА преди 6 години
Абе, вие луди ли стее?? Първо как може да има толкова много злоба във вас беее??? Аз съм един вид роднина на Андрей. Той никога, НИКОГА НЕ Е БЛИЗВАЛ АЛКОХОЛ ИЛИ ЦИГАРИ!!!!!!!! Ама вие без да знаете говорите. Никое от момчетата не е *** или нещо такова. Второ АНДРЕЙ НЕ Е КАРАЛ КОЛАТА!!!!!!!!!!!!!!!!! НАБИЙТЕ СИ ГО В ПРАЗНИТЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ГЛАВИ
42
3
 
6
 
! Отговори
Принца преди 6 години
Бог си е прибрал двете версии и оставил третата да се мъчи и да разказва за случилото се.
41
6
 
3
 
! Отговори
някой преди 6 години
Много злоба в тези млади коментатори .Специално Андрей не е деградирал нито е наркоман и всички глупости ,които пишете е най- малкото неморално .Замислете се над вашето поведение защото думите ви са само простотия и злоба . Лоши момчета и момичета сте.
40
3
 
7
 
! Отговори
Мислещата преди 6 години
България страната, в която пишат статии за такива м.а.л.о.у.м.н.и.ц.и както казват господари на ефира в такива случаи ,,уникална държава." а в този случай ,,уникална статия"
39
4
 
6
 
! Отговори
Изгряващия преди 6 години
Хаххахаха б.о.к.л.у.ц.и.т.е умрели и сега чак статия написали за тях хаха смятай в каква пропаднала държава живеем боже, боже...
38
4
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
За коментари 36 и 37 от кога когато се казва истина за определени *** е символ на неграмотност ? Умрели или живи истината винаги трябва да бъде казвана такава каквато е Божидар и Андрей бяха деградирали момчета, а оцелялото момче Венци не се различава много от тях.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко неграмотни хора, озлобени и хулещи!Без даже да знаят нищо , нито откъде са парите за възстановяването на Венци, нито даже да са познавали добре и другите момчета! Има кой да е съдник, не съдете вие!Утре не се знае това дали няма да се случи на накой от вас, млади момчета с адреналин, искали са да карат силно, не са мислели ,че може да се случи това !Нека почиват в мир!Поклон пред силата и желание за живот на Венци, Поклон пред майчината любов ,която го спаси!Слава на Господ !!!
36
7
 
4
 
! Отговори
Някоя си преди 6 години
Защо някои хора са толкова злобни,никога не се присмивай на хората,кой какъв е....Животът е толкова кратък ,никой нищо незнае какво ще се случи с него в утрешният ден.И оставете момчетата които не са сред нас да почиват в мир.И вие се млади и вие може да бъдете на тяхното място ,или децата ви ,или внуците ви.Не раздавайте омраза ,а се обичайте .Бог да ни пази всички ни
35
2
 
7
 
! Отговори
Сливналията преди 6 години
Мале мале какви глупости писали и за Божидар Тодоров... пълни журналистически фантазии са това явно статията е платена. Тоя Божидар няма нищо общо както го описват в материала беше просто един деградирал тип и нищо повече.
34
3
 
8
 
! Отговори
Управителят преди 6 години
Престанете да занимавате обществото с такива о.т.р.е.п.к.и разни наркомани, алкохолици и ,,рали състезатели" по булевардите на градовете, а вместо това пуснете нещо наистина смислено и стойностно.
33
4
 
7
 
! Отговори
Тя преди 6 години
Имах кратка авантюра с Венци преди катастрофа но го запомних с това, че все се хвалеше с парите на неговите дано след този случай да се е променил но честно казано не вярвам това да се е случило. Вълкът козината си мени но нрава не...
32
8
 
6
 
! Отговори
Истинския преди 6 години
Този Андрей Тодоров беше пълен фек.ал ходеше да се заяжда с хората на ляво и на дясно, но накрая всички видяхме по какъв брутален начин си получи заслужено и после ми говорите, че няма висши сили.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига глупости истината никога не трябва да бъде спестявана за абсолютно никой. Какво се получава, когато са живи ги плюем защото предимно вредят на обществото, а когато умрат от своят а глупост да започнем да ги възхваляме колко ,,добри момчета" са били, да ама така ще излъжем те хората и за това са казали ,,Истината понякога боли" и в този ред на мисли по-добре грозната истина, отколкото красивата лъжа.
30
8
 
8
 
! Отговори
Rossitza Markova преди 6 години
Казват старите хора "За мъртвия или добро или нищо!"И как точно разбрахте колко лоши са тези момчета?!Познавахте ги?Живяхте с тях?Навредиха ви с нещо?Помислихте ли,че две почернени майки ще четат вашите редове?Ще плачат и няма да могат да мигнат?Колко лошотия и *** трябва да е насъбрал някой в душата си,за да напише подобни постове?!"Огънят горял там , където паднел"!Утре може да е друг.Да е ваш съсед или приятел,близък човек.Дано Бог ви даде мирен и светъл живот,обичайте се!
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ ,ЧЕ АНДРЕЙ НЕ Е КАРАЛ КОЛАТА .БОЖИДАР Е КАРАЛ.
28
4
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Венци виж за едната глупост да тръгнеш с онези деградирали момчета Андрей и Божидар сега оттук нататък ще си половин човек...
27
4
 
6
 
! Отговори
Мацката преди 6 години
Познавайки и тримата Андрей, Божидар и Венци мога да кажа че съм напълно съгласна с коментарите на 24,25 и 26 защото това е абсолютната истина за тях