Медицински сестри готвят национален протест

Искат тройно увеличаване на заплатите и по-добри условия за работа
Обновена: 21 окт 2017 08:54 | 21 окт 2017 08:52, Петя Славова
63

Медицинските сестри готвят национален протест, ако заплатите им не се увеличат поне три пъти. Първата стъпка ще е включването им към този на КНСБ, предвиден за 27 ноември. Успоредно с това те изпратиха отворено писмо до управляващите с настояване искането им да бъде заложено в бюджета за следващата година.

В момента средната възраст на медицинските сестри в страната е 53 години. За последните 10 години около 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната, а тези, избрали да останат у нас рядко взимат повече от 500 лева.

Равносметката – за да си докарат приличен доход, голяма част от сестрите са принудени да работят в няколко болници едновременно.

Самите те обаче признават, че увеличението на заплатите ще доведе до друг проблем. Много от заетите ще останат да работят само на едно работно място, което би довело до още по-голям недостиг на кадри в бранша.

Успоредно с исканията обаче продължава да има и доволни. Теодора Асенова е медицинска сестра от 22 години, решила да остане в България въпреки, че е видяла всички недостатъци в системата. Продължава да идва на работа с усмивка.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни още, че заплатата не е толкова важен стимул за нея, колкото удовлетворението, когато си тръгва след дълга смяна.

В момента Теодора работи в частна болница в София. Категорична е обаче, че е тук не заради повече пари, а заради добрите условия на работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам тройно увеличение на минималната работна заплата!Щом може за учителите и за докторите,значи трябва да може и за нас-които реално изкарваме техните заплати и пълним бюджета.
31
5
 
15
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Що сега бе? 27 г спахте. Но явно по гербаво време е най тежко
30
7
 
45
 
! Отговори
съглясен! преди 6 години
Лекарите и медицинските сестри са единствените хора в това смешно подобие на държава, които спасяват човешки живот. Малко имат представа с какво се сблъсква един медицински екип в шокова зала. Малко знаят какво представлява катастрофирал моторист докаран в шокова зала. Повечето полицаи и пожарникари НИКОГА не са спасявали човешки живот , но заплащането им е двойно по голямо - защо?
29
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Туск:Първо се образовай ,че като ти чета неграмотното ти писане,не зная какъв фармацевт си.А като зная,че и повечето висшисти са толкова грамотни,какви заплати искат?
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палячовчините започнаха!Това в България да тръгне някои да си иска възнаграждението и всички му скачат.За мен всеки в България работи за поне 3 пъти по-малко пари.Вместо да се изяждате сами кои колко учил ,попитаите държавата къде отиват парите за здравеопазване.
27
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теодора вероятно има богат съпруг и затова работи само за удовлетворението, но искам да и видя удовлетворението ако гледа сама две деца с 500 лв/ мес.
26
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко сестри работят и след пенсия,защото не желаят да освободят мястото на младите сестри?И естествено,че те ще идат в чужбина да работят.
25
20
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всички бюджетни в тая държава си я доят както си искат.И учителите ,сега и сестрите,само народа,който им изкарва заплатите и особенно в частния сектор не може да поиска увеличение на заплатата си.Работодателя го гони моментално от работа,като знае много .Така и държавата трябва да е твърда и да не се огъва пред никого.Защото никак не са им малки заплатите.Не ги слушайте ,че вземали по 500лв.Няма такава сестра.Може,но ако е в някое забутано село.Но там не е толкова натоварена работата и.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато спрете доброзорно да ми спирате от заплатата Членският внос към синдикати и асоциации на професионалисти по здравни грижи,ще се подготвя за протест!
23
21
 
5
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Аз като формацивт вземам 1800 лв нето. Управштелот на аптиката 2300 лв нето. Ако им ги увеличат три пъти ке станат горе - долу колкото нашите. А, нито са учили колкото нас, нито са държали толкова трудни приемни изпити, нито следването им е било толкова трудно , кото на нас с лекарите, нито отговорността им е толкова голяма. Ако ликаря обърка диагнозата човека си отива. Ако фармацевта обърка дозана или ликарството човека си отива. Значи и на нас тогава трябва да ни увеличат заплатите три пъти.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ да дават нормални заплати на всички, иначе ще има масови стачки и оставка за ГЕРБ, не може да се вдигат само заплати на депуатати и зам.министри 3 пъти, а надолу хората да не могат да оцеляват!!
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам лекар с 3 специалности и 850 лева заплата, ама работи на едно място само и не взема рушвети.Той колко трябва да взема, ако сестрите искат 1500 лева??
20
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мед. сестрите като станат докторки, тогава да искат докторски заплати, ама в следващия си живот!!!Не са толкова умни явно!!!
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хак им е на правителството.Като дадоха на учителите сега да дадат и на докторите.Само,че кой трябва да се заеме с това,че работят на няколко места едновременно.Това и мистър Сенко не може да го направи.Излиза,че въобще не се умарят от работа,а искат баснословни заплати.Остава сега и народа да поиска тройно увеличение на мин.раб.заплата.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименфактура могат да ти издадат, но с ДДС -плюс 300 лв!! Така ти обясняват.Главните лекари заявяват, че МНЗ не може да поема разхода по операции
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До айде сегаПо 2000 лв за операция вземат без какъвто и да е документ!!!!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сестрите не са със средно образование,а са бакалаври,учат четири години след средно,ама що да знаеш, важно е да плюеш,макар със сигурност някоя от оплютите е обикаляла я теб,я някой друг до теб да ви прави инжекцийки без пари,ей така ,за удоволствие!
15
2
 
14
 
! Отговори
Стоянов преди 6 години
Не е правилно да се завишава само минималната заплата, на специалистите в държавния сектор да не се променят реципрочно със същия коефицент. Пътя зад граница е отворен, а България за хора с минимална заплата и за много богати.
14
0
 
4
 
! Отговори
ДА ИЗЛИЗА И БЪЧА преди 6 години
Теодора Хюсеин да излиза веднага на протест вместо да мрънка в терапията за щяло и нещяло !
13
3
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Ти като си гониш специалистите ,а изхранваш полуграмотните да ги нарека ,сам си режеш клона.Според теб защо държавата сама се самоубива ? ? ?Колко са 1000лв за една богата държава дето изхранва 200 000 администрация с по 3 бона.Мисля ,че стартово започват от 3-4 хиляди ,как няма да имат мотивация.