Сребро, стъкло... Археолози откриват българската Троя край Дядово

Селищната могила там е една от най-големите в Европа
25 окт 2017 18:48, Анисия Иванова
34
Сребро, стъкло... Археолози откриват българската Троя край Дядово
Снимка: НИМ

Части от изящен сребърен венец бяха открити в надгробна могила край новозагорското село Дядово. Находката бе намерена от археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) с научен ръководител Мартин Христов и Илия Киров.

Открити са и други погребални дарове, различни керамични или стъклени съдове. Изработката им прилича на подобни предмети, разкопани в Троя и нейните околности, съобщиха от НИМ.

Това подкрепя тезата, че древният град на Дарданелите и село Дядово си приличат. В НИМ вече има един експонат от района на Троя - златен тракийски венец, за който се предполага, че е бил собственост на тракийски военачалник, нает в Троянската война.

Видът на сребърния венец, открит в Дядово, подсказва, че той вероятно е принадлежал на човек с висок социален и икономически статус. Бижуто представлява фрагменти от листа и плодчета на растение. Някои от частите на сребърното украшение са стопени, което подсказва, че неговият собственик е бил кремиран. В един от гробовете е открито и почти изцяло запазено дървено мънисто.  

Материалът и видът на находките подсказват, че става дума за периода от времето на римския император Домициан /края на 1 век след Христа/ до времето на император Гета /началото на 3 век след Христо/. Могилата е била изградена и използвана в целия този период. Най-вероятно населението е от местни траки. До момента проучвания от римския период в село Дядово няма, така че това са първите находки от това време в землището.

Дядово е известно с единствената по рода си селищна могила. Тя е ценен праисторически паметник в България, който предоставя информация за урбанистичните процеси, развили се в тракийските земи през 3-2 хил.пр.н.е. Там е открита уникална система от ровове от средната бронзова епоха ( 2 хил.пр.н.е.), от които най-вътрешният, облицован с камъни ров, ограждал вътрешен град или цитадела, свързани с царско-жреческата власт в раннотракийското общество.

Селищната могила в Дядово е една от най-големите на Стария континент. 30-годишни съвместни проучвания на български, холандски и японски археолози днес я превръщат в един от най- важните обекти в Европа не само за учените от цял свят, но и за всички, интересуващи се от развитието на човешката цивилизация.

С тази планировка от 2 хил.пр.н.е. селищната могила, както и другите тракийски могили, наподобяват градоустройствения план на Троя. Те дават основания да се предполага, че в града на Дарданелите е имало процеса на "тракизация”, а още Омир описва, че траките са били едни от най-верните съюзници на Троя.

Сходството на могилите при Дядово и Троя на този етап не са достатъчни да се правят категорични исторически заключения, но проучванията в тази насока продължават. Някои учени, проучвали района на Дядово, предполагат, че става дума за едно и също население, живяло и в Троя – траките.

Керамиката в двете места е близка по състав и изработка, крепостните зидове са подобни, периодът, в който двете селища са съществували, съвпада. Дядово напомня на Троя - като културен  и отбранителен център, като начин на социален живот.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
За два часа напълно здравият учен умира от нещо неопределено и би било срамота да не се знае защо е загинал. Защото той е всъщност мъченик за нашата история и за истината. Семейството на жена му държи по този начин правата върху Тракийските Хроники и много години не позволява да се преиздадат. Не знам дали всеки може да ги намери на пазара сега. БАН доведоха египтолог да докаже, че прочита не е верен. А той им каза, че всеки народ би трябвало да се радва да открие връзката си с тази култура.
20
0
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
На база тези факти, ученият лингвист и богослов, разбирайки, че Египет е тракийски, прави опит и разчита по-древните надписи на наша територия, чрез по-късната египетска форма на езика и доказва, че нашите надписи съдържат части от книгата на мъртвите в Египет, но по-древни с хиляди години. За съжаление тук близките му говорят за убийство. Той е убит от семейството на съпругата си, след като идват в България. Стар комунистически род, тесни връзки с хора разработвали отровите в лабораториите.
19
1
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Те са искали да докажат духовното ни родство с Рим, тъй като първите папи са тракийските папи, първата библия в Европа, библия бесика, на бесите и световната църква отново да бъде обединена. Понеже заблудата, че сме варварски племена, длъжни да бъдат християнизирани от Византия е била непоносима и за тях, които не са имали претенции към тракийските земи и култура. Но под влиянието на Русия и Гърция, заблудите остават. До днес. Но и документите остават. Преведени са и са издадени.
18
0
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
За Тракйските хроники. https://youtube/watch?v=GA7wC7u0kFQ За наш късмет един български учен богослов живял в САЩ. Точно в един градец, където има библиотека за древността и се специализирал в древни езици и култури. Проучванията му минали през библиотеките на Александрия и Ватикана. Благодарение на добри контакти получил от Ватикана онова, което те много пъти са искали да дадат на България и с което са се стремили да отстранят влиянието на Византия - древните хроники ограбени от нас.
17
1
 
2
 
! Отговори
100 Карата преди 1 година
До 16 :

Имало е влакове тогава,дори и ,,Ориент Експрес'' е пътувал.Нали главната причина да не се раздържавяват БДЖ,е че са строени от Османската Империя.По време на прекарването на линиите от София до морето,са изпобутани и последните ни средновековни крепости,и калета на Старите Царе.И са разбити безброй Тракийски светилища за материала по полагането на траверсите.Дори има намерени няколко иманета от нашите царе,и някакви тракийски златни съдове.Има доста убити турци-началници,от аскера.
16
1
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
А и нали Гръцката Патриаршия унищожила всички книги преди това?
15
3
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Русия как изнася тези 27 вагона книги от България като тогава не е имало влакове?
14
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
"Някои учени, проучвали района на Дядово, предполагат, че става дума за едно и също население, живяло и в Троя – траките."

Истината за траките започва да излиза на бял свят,което е чудесно.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През време на турското присъствие под натиск на вселенската патриаршия са унищожени всички книги от манастири и църкви, библиотеки и дворци. Голяма част от българските книги са пренесени от българската аристокрация в Италия, сега се намират във Ватикана. Друга част в Унгария, унищожени са по късно и Русия, преписани и превърнати в руски. Русия е изградена върху тях. Русия изнася 27 вагона с книги от България през периода 1878-1880 г.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До маниту

Земи които никой не е искал. Я пак. Земята си е имала стопани. Приблизителният брой на местното население през 16 век в територията на САЩ е било около 22 милиона. А през следващите 2 века са избити почти 100 милиона а до днес са общо по малко от 1 милион. На това му се вика геноцид, не се сещам за друга дума. Всички тези хора са целенасочено убивани за да им се отнеме земята, а целта е не оцеляване а забогатяване в невиждани размери. Грабеж с убииство на ограбения.
11
11
 
5
 
! Отговори
маниту преди 1 година
Горките европейци и още по-горките американци.Нямат си траки,нямат си артефакти,нямат си глинени амфори с дървено масло,нямат си тракийски съкровища,нямат си археолози,нямат си ......абе нищо си нямат.И не им пука ,че са се заселили върху земи ,които никой не е искал.Сега имат всичко.И университети,и здравеопазване,и високи заплати и висок стандарт на живот и усмихнати млади и не съвсем млади хора ,които и не са чували за траките и славяните.И по-добре да не чуват.На кого му пука за траките....
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подробно описано в Тракийските хроники.
...
Какви са тези тракийски хроники? На какъв език са написани? Къде да ги прочетем!
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази планировка от 2 хил.пр.н.е. селищната могила, както и другите тракийски могили, наподобяват градоустройствения план на Троя. Те дават основания да се предполага, че в града на Дарданелите е имало процеса на "тракизация”
...
По-скоро е обратното, ама карай...ще изкараме и троянците траки...
8
4
 
9
 
! Отговори
Весилшн Игнатов преди 1 година
Подобни тъпотии не съм и си помислял, че могат да бъдат измислени.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извращенията на панславинизма трябва да се изучават в училище наравно с извращенията на комунизма.
6
5
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Генофонда на българския народ в основната си част е наследен от генофонда на древните траки,които са голяма част от местното население в територията на аспарухова България.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия няма ли да намерят поне един артефакт от славяни най-накрая.
4
2
 
18
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Абсурдно е положението, при което получаваме всички тези древни документи от Ватикана и други древни библиотеки, където пъзелът на историята ни, езика ни и вярата ни се подрежда до съвършенство, без сянка на съмнение. Но не четем! А същевременно Интернет пространството бъка от изследователи, които правят абсурдни предположения за всичко това, тълкуват древни тракийски имена през чужди езици, а комшийски народи се опитват за пореден път да направят подмяна и да прекъснат връзката ни с отците ни.
3
6
 
22
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Троя е тракийско поселище и построяването му от траките и завладяването му от гърците е подробно описано в Тракийските хроники. Мисля, че е крайно време всеки българин да ги прочете, за да не си обясняваме а и б на нашата история. А са и интересни! Целият ни род е проследен още от Тир, внук на Ной. Докато се стигне до Кубрат. Описани са и няколкото експедиции до различни места, включая Египет и Троя, където е имало тракийски династии. Деца на един баща са управлявали Хемус, Египет и Тир.
2
15
 
5
 
! Отговори
ha преди 1 година
Открили те дедовия