По скоростта ще се познаем: 3000 българи с глоби в чужбина

Пътни камери ги засичат най-вече в Гърция и Германия
27 окт 2017 08:36, Петя Славова
18
По скоростта ще се познаем: 3000 българи с глоби в чужбина
Снимка: архив, Булфото

3000 българи, пътували зад граница, се разделят всяка година с книжките си най-често заради превишена скорост в чужбина. Ако не платят, ги грози конфискация на колата, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция” Бойко Рановски.

"Всеки български шофьор, който е бил заснет в нарушение в някоя страна - членка на Европейския съюз, отива в специална система, до която имат достъп колегите от Пътна полиция от другите държави. Ние също имаме такъв достъп. Тогава до собственика на автомобила се изпраща писмо от съответната страна. То пристига на домашния му адрес. Ако не го плати доброволно или ако наказанието за нарушението му предвижда отнемане на свидетелството за управление, то ние му го взимаме”, обясни още Рановски пред "Монитор".

Най-често глобите идвали от Гърция и Германия. При неплащане законът дори предвиждал конфискация на движимо и недвижимо имущество. Това е заложено в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Той се прилага вече и у нас. Член 3 от него гласи, че всяка глоба или всякакъв вид парична санкция, наложена с акт, ще се събира от НАП в съответната държава. За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е извършено нарушението, трябва да изпрати акта на български език до съответния окръжен съд по местоживеене на шофьора.

След това документите се придвижват до НАП и КАТ за установяване на самоличността на шофьора и той подлежи на най-тежката санкция – конфискация, ако не заплати глобата си. Вече има няколко подобни случая в страната, съобщават от Пътна полиция, след като в законовия срок не са успели да си приберат глобите. Само във Франция заснетите български шофьори, които са нарушавали правилата, са над 14 хиляди за последните години. За останалите европейски страни няма точна статистика, тъй като от Пътна полиция отчитат цифрите едва след като има влязло в сила съдебно решение от съответния окръжен съд. Не всички водачи обаче ще се разделят с автомобилите си, тъй като в много от случаите глобите не надхвърлят 150 евро.

Тогава например данъчните могат да опишат телевизора или някоя друга движима вещ на собственика. По силата на закона събраните тук глоби остават в българския бюджет. Когато става дума за конфискация, ако тя е под 10 хил. евро, остава в България. Ако надвишава този праг - 50% от сумата се изпращат на държавата, издала решението за отнемане.

Съдилищата могат да откажат да признаят решенията за изпълнение. Това много често се случва у нас, тъй като магистратите изискват определени документи, за да издадат постановлението. Основното е те да са преведени на български, а много от страните - членки на ЕС, изпращат документите на майчиния си език. Друг проблем бил, че те не са в пълен комплект. Така често глобите, наложени на нашенци, оставали несъбираеми.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ali mehmedov преди 4 месеца
V germania byah registriral ednankola na moe ime ma edin priyatel no.ako toi ne e platil danicite na kolata kogato otida da si vzema.knijkata ot kat mojeli da.izlizat che ne.sa.plateni danicite na kolta che da ne mi datat knijkata do kat ne se plyatay danicite no kolata e.s.nemski nomera
14
2
 
2
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Сервус Обущарски, много е важно да се покажеш в Мюнхен с Бай Ганьовските щуротий, те затова те гледат така Нормалните хора живеещи там! А мини край Залцбург със скорост по висока от 100 км-ч. има поне на 10 места камери и радари....ще те намерят!
13
11
 
19
 
! Отговори
Михаил Обущарски преди 1 година
В Мюнхен си карам като джигит, а швабите ме гледат все едно са видели дедо Коледа. Ама те за друго освен гаврра стават ли? Щом допуснаха Меркел да ги управлява сметай какви олиггоффрени са.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко се цензурира или трие , теа мачкат и се подиграват с българския Народ
11
1
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Системите са вързани колкото на босия цървулите дето се вика. От години говорят, че били свързани а не съм чул някой мой познат да е получил нещо в България... Мислят си че с подобни новини ще ни уплашат. Хората които пътуват редовно навън зная че системите нямат връзка. Проблем става ако те хванат на място, иначе ако е камера.... По-добре си напънете мозъците как да съберете глобите в България! Има хора които дължат хиляди левове, продължават да карат и си живеят живота...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Статист(ик)

Не е различна картинката разбира се, но ние нали сме дълбоко комплексирани и изпитва мощен душевен оргазъм, всеки път като се самоунижаваме.
9
1
 
4
 
! Отговори
от 8 преди 1 година
ха и думата Т Р О Л е вече с цензора :)
8
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Калояне платено *** хубаво е че си глупав :) ама моляте не се размножавай да не се налага да гледам и твоите деца ! Какво не разбра ?
7
2
 
5
 
! Отговори
ss преди 1 година
ами българите и турците са най ама най простите ШафИори ! На леки коли и на тирове ! а типична българска черта е тоз що ме глобява като нарушавам закона нали аз му давам заплатата :)
6
2
 
7
 
! Отговори
Калоян преди 1 година
Абе те не могат вътрешно да си вържат системите между КАТ в отделните общини, ще ни разправят тука, че имали достъп до външна система. И хубаво ако имат де, ама то сигурно никой от милиционерчетата не може да работи с тая система.
5
0
 
8
 
! Отговори
Статист(ик) преди 1 година
Точно по скоростта трудно ще се познаем.
С колко сърби, датчани, швейцарци и австрийци и особено англичани се случва същото? Едва ли е много различна картинката.
4
1
 
41
 
! Отговори
Водач преди 1 година
Интересно колко от транзитно преминаващите автомобили в България,с не българска регистрация са били глобени,и дали въобще КАТ има такава система да си търси парите?
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпревари ме бе трол горянин. И на мен това ми направи впечатление. Глоби,вземане на книжка,конфискация на имущество страшна работа. И накрая типично по милиционерски, едно голямо нищо. На тези не два милиарда бюджет, ами и пет да имат, пак ще ги опукат, докато се щурат и имитират дейност.
2
1
 
35
 
! Отговори
Трол Горянин преди 1 година
Хехе, много забавно четимо, като всичко в Бг, започва с много обещания за големи работи и свършва в едно нищо(последното изречение).
Затова продължаваме да копаем дъното.
1
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе стига сте ни занимавали с тез оаядени толупи КАТ бе!То за престъпните структури КАТ и МВР обикновените хора са врагове въпреки че от нас идват заплатите и привилегиите им!Не знам има ли друга държава дето се управлява от КАТ!?