Зимата иде, но сме готови! Пак ще затварят пътища при лошо време

Готвят нов начин за плащане на снегопочистването
Обновена: 31 окт 2017 16:04 | 31 окт 2017 14:39, Веселина Йорданова
22
Зимата иде, но сме готови! Пак ще затварят пътища при лошо време
Снимка: архив, БулФото

Има абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон по републиканските пътища, увери регионалният министър Николай Нанков пред журналисти.

Средната наличност на материали за зимното почистване на пътища е над 60 на сто в областните пътни управления.

Министърът обяви това, след като се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления в страната. На нея е била докладвана създадената организация за зимно поддържане на пътищата, което се въвежда от 1 ноември.

Отделените средства за зимно поддържане на пътищата са до 80 млн. лева, каза министърът, като изрази увереност, че ще има икономии от сумата, а спестените средства ще отидат за ремонти на други пътни участъци догодина. Средногодишните разходи на държавата за зимна поддръжка са между 60 и 80 млн. лева, напомни Нанков, цитиран от БТА.

Три хиляди автомобила за зимно почистване са на терен, като част от тях са ангажирани с текущи ремонти, обясни министърът и допълни, че пътните фирми са поели ангажимент в рамките на 24 часа машините да бъдат преоборудвани за зимно поддържане.

И тази година ще се затварят пътни участъци, включително и по магистралите, когато има предпоставки за кризисни ситуации заради лошото време. Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.

От вчера е започнало изграждането на лесозащитни пояси край магистрала "Тракия" в района на Карнобат и се залесява с кипарисови видове, а догодина подобна мярка за защита от снегонавявания ще се приложи по всички магистрали. Започнало е и монтирането на снегозадържащите пояси по магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министър Нанков напомни, че следващата година изтичат договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и съобщи, че готви нова методика за следващите. Новият подход ще е по отношение на цени, санкции, може да има и рамкови споразумения.

Михаил Рашков, директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ, който е и ръководител на междуведомствен щаб, който ще отговаря за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи, че през миналия зимен сезон месечните санкции за несвършена работа са били между 10 000 и 40 000 лева. Най-голямата глоба е била наложена на фирма заради неприемливо затваряне на участък от път, уточни Рашков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ваща мама преди 6 години
готови,готови.......колко да сме готови....пак ще ни изненада
17
0
 
2
 
! Отговори
апьо апьов преди 6 години
готови сме за зимата,ще затваряме пътища
16
0
 
4
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Тези приказки ги слушаме всяка есен. Не е ли време да измислят вече нещо ново. Все сме готови за зимата и при първия сняг започва квиченето, че зимата ни е изненадала. Паднал повече от очакваното количество сняг, духал лош вятър, снегът паднал по тъмно и т. н. В тази *** България освен да се приказва като на седянка и да се краде, друго не се прави.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха! И при първия сняг пак ще има драми. Нищо, че винаги са готови!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то пътищата в това състояние трябва да са затворени и през лятото! от дупки не можеш да изпревариш! къде заминаха парите от винетки?!? свинетка да обясни ВЕДНАГА! не само да поема през ауспуха Боковия!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че превърнахме зимата в лековат канцеларски сезон. Това е зима, трябва да се сипе сняг и да веят хали. Колата да се ползва само при необходимост и с разум. На път да се тръгва добре подготвен и умната. Успех на всички шофьори.
12
1
 
6
 
! Отговори
ахааа преди 6 години
Еееее така е най-лесно,затваряме пътища и нанайси проблем!
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.---феновете на другарката Нинова са неудържими бе! Миналата година нали ги гледахме по ТВ - 2 дни ги предупреждават, че ще има виелици, а то излезнало по тениска с гоуфа да се прави на мъж и после скимти в преспите :)
10
1
 
8
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 6 години
"Зимата иде, но сме готови!" Нова схема за крадене ли си измислил бе Толчо? Не си толкоз тарикат, всичко преди теб е измислено и проиграно! Ама ти пробвай може и да не те хванат!
9
1
 
10
 
! Отговори
пързалящ се преди 6 години
Всяка година ни пускат по тази пързалка...Нищо ново...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой\коя е николай нанкова?!
7
0
 
12
 
! Отговори
Акционера преди 6 години
В първа фаза на Акция Зима щели да проверяват каруци и колоездачи. Ае да видим как ше проверят 4 милиона каруци!
6
0
 
9
 
! Отговори
готови по български преди 6 години
Колкото и да сме подготвени, пак не сме готови.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимата пак ще изненада Тиквените инжинери с купени дипломи.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър или министърка ...?!?Обърках се ?! Или е 50/50 ?!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защо не ги засадихте пролетта тези растения, а чакахте да дойде ноември месец. Цялата ви работа е такава скапана. Сега зимата ще измръзнат и напролет пак ще садим естествено от същата фирма ще закупим кипарисовите видове. Да има де са дават едни пари ако може и по два пъти и по три пъти.
2
2
 
20
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Готови сте само за крадене по нова схема ;)
1
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДНЕС преди 6 години
*увери регионалният министър Николай Нанкова* ?Коя е тази ,този ?