Бурканчета без мед, но и без етикет "имитиращ продукт"

Биопчеларите у нас са повече отколкото в целия ЕС
1 ное 2017 08:54, Петя Славова
6
Бурканчета без мед, но и без етикет "имитиращ продукт"
Снимка: архив, Булфото

Поставянето на етикет "имитиращ продукт" за бурканчетата без мед, които се предлагат по сергиите като пчелен продукт, обсъдиха на среща вчера представители на пчеларите и зам.-министрите на земеделието Цветан Димитров и Лозана Василева и представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти.

Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща. На протест пред министерството пчеларите се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години.

Още по темата

Представени бяха обаче данни, че над 80% от пчеларите, които за кандидатствали за биологично производство са заявени като биологични още през втората година.

Във връзка с исканията на бранша за субсидии, от Министерството на земеделието, храните и горите се ангажираха да се направи анализ и да потърсят възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ де минимис за пчеларите.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, организатор на протеста, каза пред "Монитор", че пчеларите в преход от конвенционално към биологично пчеларство трябва да се сертифицират само за една година, защото сега заради липсата на сертификат те не могат да вземат субсидии.

"Искаме срокът да бъде удължен на до 3 години, както е в останалите европейски държави“, обяви Михайлов. Според него в момента фирмите за сертифициране тълкуват превратно наредбата. Засегнати от нея са около 1000 биологични пчелари в страната, а общият брой по последни данни на пчеларите е около 16-17 хил. души.

За тази година България е световен първенец по биологично пчеларство, но само на хартия, добави инж. Михайлов. "Задминали сме дори Франция, която от години е на първо място по този вид пчеларство, което е нереално“, смята той и добави, че пчеларите също искат да получават и директни плащания. Това е възможно, ако пчеларството бъде включено в ОСП за новия програмен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
3
 
! Отговори
Ехо, Сп??нс! преди 6 години
Личи си,че си изтър.....сак на демокрацията.Дълго е за обяснение,пък и няма да разбереш. Излишна загуба на време ще бъде.
5
2
 
22
 
! Отговори
медец преди 6 години
Бях забравил 1 буркан в гаража от промоционалния мед в Кауфланд, на който си пише Пчелен мед и много често го разпраодават. Стоял е около година на тъмно. Сега изглежда има мухъл вътре. :) Буркана не е отварян.
4
4
 
22
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 6 години
С какво са ви виновни демократите, че всеки гледа как да цака ближния, и че започва да прибавя 10% глюкоза, после 20% ; първо чувал захар за подхранка, после два- имам роднина пчелар и съм се нагледал на всякакви "химий" и все му е малко добива и все му е ниска цената.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда да го пише, ние си го знаем.
2
14
 
8
 
! Отговори
ss преди 6 години
"Демократите" бяха създадени от комунистите, за да продължат пъкленото им дело...
1
11
 
17
 
! Отговори
Няма нещо, преди 6 години
Което демократите да не унищожиха. Вече живеем в ад под небето,в една бутафорна държава.