Проверяват барове и хотели в зимните ни курорти от декември

Инспекторите на КЗП започват с обекти с предишни нарушения
1
Проверяват барове и хотели в зимните ни курорти от декември
Снимка: архив, БулФото

От началото на декември Комисията за защита на потребителите започва проверки на туристическите и търговски обекти в зимните курорти.

Първоначално те ще обхванат обектите, при които в предходни периоди са били констатирани нарушения, за да се установи дали те са преодолени. Проверките ще бъдат съвместно с Държавната агенция за метрология и технически надзор, Българската агенция за безопасност на храните, Икономическа полиция, координирано с Министерството на туризма.

Това заяви председателят Димитър Маргаритов в Банско по време на среща за готовността на институциите за сезона "Зима 2017-2018".

"Надявам се координираните проверки, както през изминалия летен сезон, да дадат добър резултат, за да можем и ние, контролните органи, да дадем своя принос за това отново да имаме спокоен сезон с все по-високо съзнание за това, че трябва да бъде предлаган качествен туристически продукт на европейско ниво", каза Маргаритов, съобщиха от КЗП.

През изминалия зимен сезон Комисията е извършила около 700 проверки в туристически и търговски обекти на територията на големите курортни комплекси, предлагащи условия за зимен туризъм. Съставени са около 100 акта за нарушения, сред които липса на категоризация на обекта или предоставяне на по-ниско качество на услугите. 

"Имаме около 15 случая на нелоялни търговски практики, които са забранени с актове на комисията. Те са свързани с адресиране на невярна информация към потребителите, заблуда, принуда  касаят както туристически, така и търговки обекти", добави Маргаритов.

"Осъществили сме контрол и по отношение на ски пистите. Макар и с известно закъснение почти всички от тях отговарят по отношение на информацията и категоризацията на изискванията на актуалните нормативни катове. Въпреки това в два случая се е стигнало до налагането на временна мярка спиране експлоатацията на два обекта", каза още председателят.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари