8 от 10 българи живеят в собствен дом. Румънците - пред нас!

55% от населението ни живее в къщи, а 45% обитават апартаменти
3 ное 2017 12:02,
90
8 от 10 българи живеят в собствен дом. Румънците - пред нас!
Снимка: Архив, Булфото

Близо 85 процента или повече от 8 от 10 българи обитават свое собствено жилище, при среден показател за ЕС от 70 на сто /7 на 10 европейци/, отчита анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2016 г, цитиран от БТА.

Според европейската статистика около 54,5 на сто от населението у нас живее в къщи, а 45,5 на сто обитава апартаменти в блокове.

От притежаваните от българите над 3,9 млн. броя жилища - 2,6 милиона са в градовете и около 1,3 милиона - в селата.

При население у нас в края на миналата година малко над 7,1 милиона души - 5,3 милиона българи /73 на сто от населението/ са обитавали жилища в градовете и около 1,8 милиона /23 процента/ - в селата.

Броят на селата у нас през миналата година е бил малко под 5 000, като 157 села изцяло са били без население, а в 1 148 села у нас са живеели между 1 и 49 души.

Градовете у нас са били 257, а тези с над 100 000 души - едва шест на брой. Въпреки това в тези шест града са живеели около 34 процента от населението на страната.

Според данни на родната статистика - за последните 5 години броят на притежаваните от българите жилища се е увеличил с над 44 хиляди. В края на миналата година у нас е имало 3 943 989 броя жилища, а през 2011 г. те са били 3 899 759 броя.

Средният размер на жилищната площ, която българинът е обитавал е била около 72 кв. м., като с този размер у нас е имало приблизително около 2 млн. броя жилища.

7 от 10 граждани на ЕС живеят в собствени жилища

През 2016 г. 41 процента от населението на ЕС е живеело изцяло в градовете, докато 31 процента са живели в градове и предградията, а 28 на сто - изцяло в селски райони, отчита Евростат.

В ЕС мнозинството от хората през 2016 г. са били собственици на жилищата си, като близо 70 процента са притежавали собствен дом, докато 30 на сто са наемали жилище.

Най-голям дял от населението, притежаващо свое собствено жилище, е регистриран в Румъния - 96 процента собственици, пред Литва - 90 процента, Словакия - 89,5 процента и Унгария - 86,3 процента.

Въпреки високият процент собствени домове - румънците са най-притеснени откъм жилищна площ едва 44 кв.м. средно на човек - при среден показател за ЕС - 96 кв.м.

На другия край на скалата - едва над половината от населението, което живее в Германия /52 процента/ , Австрия /55 процента/, Дания /62 процента/, Великобритания /63 процента/ и Швеция /65 процента/ - е притежавало собствен дом.

В някои страни на ЕС повече от половината от населението живее в жилища, които са с ипотека или заем - в Швеция този дял е 61 на сто, в Холандия - 59 на сто, в Дания - 50 на сто.

В голяма част от държавите-членки болшинството от населението живее в къщи през миналата година, като най-висок процент е регистриран в Ирландия - 92,5 на сто и Обединеното кралство - 85 на сто, следвани от Хърватия - 80 на сто, Белгия - 78 та сто и Холандия - 76 на сто.

Най-малък процент хора /под 50 на сто/ живеят в къщи в Испания, Естония, Латвия и Литва, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Весо, в момента с мъжът ми имаме чист месечен доход само от заплати по трудов договор над 5000 лева чисто на месец, имаме и други доходи от бизнес. Имаме и две деца и жилище с ипотека. Стандарта на живот ни е като на моите родители -инженери, при социализма взимаха общо 600 лв. на месец и имаха 3 деца. Колко хора имат като нашите доходи сега? Не повече от 5%. А тогава - 95%. Това е разликата. Тогава почти всички живееха нормално, сега- почти никой.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гледаш пък не вижашНе 1 , а 3 млн. напуснаха, щото е " много хубаво" при демокрацията.
43
5
 
4
 
! Отговори
Васо преди 6 години
И за последно да отговоря на анонимен 32, че несме живели в коптори нито аз нито вмого други българи. Живеехме си прилично в малка къщичка в кв. Лозенец , ама се появиха едни другаре дето си харесаха мястото общината го отчужди и построиха кооперация . Добре поне, че закона ни даваше възможност да си изберем жилище като отчуждени собственици в нея кооперация та родителите ми взеха един апартамент заедно с дълг от 12000лв към ДСК. Щото оценката на имота според тогавашните "народни" цени беше 2400
42
8
 
6
 
! Отговори
За малдите преди 6 години
Преди 89-та беше много добре. Трябва ти инструмент за вкъщи - отиваш от завода и си набавяш. А пък нафта си купуваха само балъците...
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На другия край на скалата - едва над половината от населението, което живее в Германия /52 процента/ , Австрия /55 процента/..."===Значи, специално за Германия и Австрия (живял съм и в двете), хората НЕ ИСКАТ да купуват жилище, не че не могат да си го позволят. Това е особено в Германия. В същото време германците завиждат на българите, че по-голямата част живеят в собствени жилища. Няма угодия за германците, странен народ са. Австрийците са малко по-различни, но и те не са у ред.
40
2
 
8
 
! Отговори
брей преди 6 години
как пък всички са могли да се сдобият с жилище... то за това в България го има феномена 3-4 поколения да живеят в един апартамент... само на мойте роднини ли им е било трудно и са броили стотинките - хем са били партиини членове...
39
0
 
7
 
! Отговори
еми хайде преди 6 години
До ВасоКакво чакаш? *** на село с жена си - да сте личности, а не плебей в Софето. Земята да пустее е грехота от бога!
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма абсолютни всеки можеше да се сдобие със собствено жилище, а повечето и вила да си построят, или триетажна къща.Сега макс. 10% от населението могат да си позволят да се сдобият със собствено жилище, ако нямат наследство от лошия социализъм.
37
3
 
19
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Да отговоря и на един анонимен за целта да ни взима жилищата. Може и да си прав но целта им е да ви обезземлят по напред. Да ви вземат земицата що я имате кой по 10, кой по 50-тина декара някъде на село. Аз нямам щото от три поколения ми е скъсана селската връзка и знам само от кои села са дошли в софето прабабите и дядовците. Ама жена ми има малко наследена из елинпелинско и дума не дава да се продава. Щото имаш ли земя си личност, нямаш ли си плебей с оковите си само. Не си продавайте земята.
36
9
 
7
 
! Отговори
гледаш пък не вижаш преди 6 години
то понеже беше много хубаво преди 89-та и за това като се отвориха границите 1 милион напуснаха страната... преди 89-та обаче имаше приозводство! имаше качествени стоки! салама беше истински! а хората си гледаха по домовете крави и прасета като домашни любимци - не за да ги ядът като сега... имах и време за хоби - градинарство
35
9
 
5
 
! Отговори
гладаш пък не виждаш преди 6 години
Може ли да сравниш панел с ново строителство? Новото е много по-добре! Изолация... отделни щрангове за парното... Нормално е да е по-скъпо. Отделно - има къщи по селата по 5-10к. В София средната нетна не е 700лв... не може да си цървуланчо на минимална и да искаш да живееш в центъра в огромен апартамент... Добре - в Гърция преди 89-та са живеели в колиби... не знам защо половината ми роднини минаваха незаконно границата та да работят там през 90-те...
34
4
 
6
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Е, "другаре" промениха се малко нещата, ама вдигайте революция. Не случайна ви писахза онези докторски и инженерски заплати по онова лелеяно работническо селско уж време. Казвам уж защото беше такова, ама само за некои отбрани с едни червени книжки. Сега доктори и инженери има и с 3000лв заплати и хонорари. Пък аз си спомням и съм го притеглил онуй време, когато работниците в цеха дето му бях началник вземаха моята заплатка че и повече високите разряди, " Да бе учил еще 6 месеца" беше лафа.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гледаш пък не виждашти май не си ходил в Гърция да видиш колко жилища са построени през последните трийсетина години, когато теглеха кредити като луди.Иначе преди 89 година гърците бяха по-зле от нас.А Холандия е имала колонии, умнико.Както и Белгия, и Франция, и Англия , когато в Австро-унгарската империя са слушали Моцарт и са танцували валсове, ние сме живеели с козите и овцете на едно място.Когато в Италия е имало ренесанс, ние сме живеели като неграмотни *** под турско.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасоВ момента двустаен панелен в Младост струва минимум 120 хил. лева, а при социализма същия панел ама нов беше 12 хил. ***.Т.е цените са се вдигнали десеторно, а половината експлоатационен срок на панела е минал.А заплатите скочиха ли ви двойна, м?
31
4
 
9
 
! Отговори
гледаш пък не виждаш преди 6 години
За 45г българите се сдобили с модерни жилища.... Ми тия в Гърция в колиби ли живеят? Или техните жилища не са строени 1945-1989? Да не говориме за сравнението между австииско или холандско село и българското... ама то се иска и малко акъл...
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасоПри социализма 120 кв.м. апартамент чиста площ, тухла, + таван +гараж струваше 20 000 лева, при лихва 1% за 20 г. месечната вноска е 92 лева.Сега същия апартамент струва мин. 200 000 лева, при лихва 7 % прави 1550 лева месечна вноска.Тогава средната нетна заплата беше 200 лева нето, сега 700 лева нето.Т.е. тогава с половин месечна заплата си изплащаш жилището, а сега и две не стигат.Айде, скачайте, че кой не скача е червен.
29
6
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Анонимен 22: Браво. Най точния коментар на тази статия. Типичен журналистически материл базиращ се на някаква статистика, целящ да ни вкара в заблуждение колко добре си живеем в лоното на падишаха, или колко добре сме живели в лоното на бившия падишах. И ние веднага се захапахме според коментариите и тълкуванията. Пък собственото жилище не за всички по света е най- важното в живота. Щото създава ограничения в мобилността и носи разходи, и отговорности. За нас българите обаче е първото нещо.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Васоне фантазирай, за 45 години преди 89 г. 95 % от българите се сдобиха със собствени, модерни за времето си жилища.Преди това са живеели в кирпичени коптори без ток и вода.Сега целта е пак да заживеем като тогава.
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През ден, през два статии колко много българи имали собствен домявно и това им се зловиди на робовладелците.Целта е да ни вземат и панелките и да заживеем като в Африка- волно и щастливо, без имоти, само с колиби, с много банани .Честита ви демокрация и капитализъм, нали за това скачахте по площадите!
26
1
 
31
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Като гледам презастрояването в южните квартали, а и не само, ще каже човек, че страдаме от хронична нужда от жилища. Поради демографски бум ли, икономически ли, не се знае. Или просто има едни пари, няма какво друго ми да ги налеем в бетон. Пък после ще търсим будали да теглят едни 100 К за 30 години напред и да плащат за кутийката. Ама май балончето ще пукне. Без такива статии повече моля, че брокерчетата са в ужас. Повече за това как жилищата свършват и сега е момента, че няма да останат. :D