Опасни шосета и тунели превръщат пътуването в "руска рулетка"

Превозвач осъди АПИ за греда на пътя, потрошила автобус
17
Опасни шосета и тунели превръщат пътуването в "руска рулетка"
Снимка: Булфото, архив

Инцидентът през февруари в тунел "Ечемишка", при който загина жена, след като част от осветлението се откърти и се стовари върху автомобила, управляван от брат й, не е бил изолиран случай. Само седмици по-късно подобен инцидент се е случил преди тунел по пътя Асеновград - Бачково - с откъснала се желязна греда. За късмет този път пътниците са се отървали невредими. За втория случай не бе съобщено официално, а се разбра едва вчера от съдебно решение. Оказа се, че транспортната фирма "Рожен Експрес" е успяла да осъди Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради злополука с неин автобус, пише в. "Сега".

През март автобус на смолянската компания поел по редовния си маршрут от София за Смолян. Когато около 19 ч. наближил тунела при ресторант "Луковица", бил ударен от желязна греда. Парчето метал било част от оградна рамка, поставена преди тунела, за да препятства преминаването на високи товари. Според показанията на шофьора пред очите му гредата се откъснала от едната си страна и увиснала на верига, дълга около два метра. Водачът се опитал да избегне удара и почти спрял автобуса, но все пак гредата се забила в предното обзорно стъкло и го строшила. Като по чудо никой не е пострадал. Но след злополуката се наложило пътниците да бъдат превозени с друг автобус, а авариралата машина била откарана в автосервиз за ремонт.

Пред съда от АПИ се оправдали, че тунелите по шосето били прясно рехабилитирани, с монтирани нови осветителни тела, поставени на височина, съответстваща на габарита на тунела. Освен това юристите на държавното ведомство настоявали, че шофьорът е виновен за злополуката, защото бил карал по-бързо, отколкото позволявали "пътната настилка, атмосферните условия и интензивността на движението".

Районният съд в Асеновград обаче е категоричен - като стопанин на шосето, пътната агенция трябва да си понесе отговорността, да покрие щетата и да плати на автобусната компания 1620 лева за счупеното предно стъкло, като поеме и съдебните разноски.

Огледът на мястото на инцидента показал, че вместо да крепи рамката, гредата била откачена и се люлеела на метална верига, създавайки риск за движещите се превозни средства. Факт е, че след сигнала, подаден от шофьора на "Рожен Експрес", служители на АПИ пристигнали на мястото и демонтирали опасния елемент, тъй като нямало как да се направи ремонт веднага и на място. Най-нелепото е, че в своя защита от пътното ведомство са изтъкнали, че съоръженията били току-що рехабилитирани. Ако прясно ремонтирани портали се разпадат, можем само да предполагаме в какво състояние са останалите.

Това е пореден случай на спечелено дело срещу агенцията. Вчера стана известно, че шофьор е осъдил АПИ заради паднало дърво на магистрала "Тракия". Човекът се разминал с лек удар и стрес, изкривена джанта и други дребни щети по колата, а Пазарджишкият окръжен съд е постановил АПИ да го обезщети с 2000 лева. Вече има и доста спечелени искове срещу агенцията заради опасни дупки по шосетата, довели до пътни инциденти.

Във всички подобни случаи адвокатите на АПИ се мъчат да набедят шофьорите, че сами са си докарали проблемите, защото са карали с "несъобразена" скорост. Все по-често обаче съдилищата отказват да се съобразяват с митичния и обикнат от пътните полицаи термин, с който се оправдават много от сакатлъците по пътя.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
КАТ ДА СЕ НАМЕСИ! преди 1 година
ЗНАЕТЕ ЛИ С КАКВА СКОРОСТ СЕ ДВИЖИ КОРТЕЖЪТ НА Г-Н БОРИСОВ?
15
0
 
1
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 1 година
АКО НЕ БЯХА ОТКРАДНАЛИ ПАРИТЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА, ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е О`КЕЙ!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами съобразената скорост е да слезнеме и да си бутаме автомобилити. Така ако падне греда както се е случили с автобуса ще ни отнесе главите и няма да може да ги осъдиме селянжърите от АПИ. Омръзна ми при инциденти да чувам едно и също. Несъобразена скорост. Добре ами кажете коя скорост е съобразена? 10 20 30 ИЛИ 40 км. Що по татово време никой не казваще несъобразена скорост ами от както ни докараха думукрацията стана несъобразена? Писнами на дедовия от селски тарикатчета без покритие!
13
0
 
4
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Тия данни са само за любителката на чанти и супербойко дете вече спасява и хората на пътя.
12
18
 
1
 
! Отговори
бай драган преди 1 година
стига сте ревали, пътищата никога не са били толкова добри! толкова натоварени, българинът / та и ромът/ пътува непрекъснато!
11
0
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 1 година
Крайно време е и полицаите да почнат да пишат актове за лошата пътна настилка на АПИ и общините.
10
0
 
16
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Не е въпросът до липса на финансии !!! Няма никаква организация, или ако има - не се съблюдава!
Не ме е интересувало и не знам в национален мащаб, какво и що е било по отношение на пътищата в страната. Във всеки окръг имаше ОПУ/ Окръжно Пътно Управление/. И това Управление се оправяше с пътищата в поверения им окръг.
Сега пътищата да не са станали два или три пъти по-вече, че не могат да се оправят с елементарни препятствия по тях ???
9
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Защо по сервизната алея има толкова много коли? Пътната полиция къде е да глобява, на протест за по-високи заплата ли?
8
1
 
9
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Да не забравяме и наглите ***,които си мислят,че са на писта и се изживяват като състезатели.Те са в пъти по-опасни от която и да е дупка по пътя....
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е коректно заглавието. При руска рулетка имаш шанс едно към шест, докато по нашите пътища шансът е едно към едно.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я па тия! Толкова много "перфектни магистрали" и изведнъж - опасни шосета и тунели! Ама шофьорите са виновни - искат не само да слушат за тях (магистралите) и да гледат с умиление рязането на лентички, ами и да могат да пътуват по тези "магистрали"!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тикворун

Цъфнали сме като задника на Суджук Паша след гости в Симитли.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да гласувате на Суджук Паша, Ушев Цецо Шестака и Дебелото Лили - партизанската онука с големия бирен тумбак....
3
1
 
20
 
! Отговори
тикворун преди 1 година
НЯма такова нещо, всичко е цъфтящо, цъфнали сме като майска роза.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от АПЬИТУ много нагли бе, ще задминат милю рушвета с неговата "невъобразима скорост". Запазена марка е на държавните хрантутници да прикриват мърлящината си, като вменяват вина, в случая на шофьорите. Затова каквото и да се случи на пътя, съдете държавата на суджуците и не слушайте как оня с пърдулката ви обяснява, как няма смисъл. Просто на всяко едно препятствие на пътя, мястото му не е там.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко познато поредния некачествен ремонт. Вчера ремонтираха част от ремонтирания бул."Дондуков" на ред е пространството около НДК и така до безкрай, а междувременно парите потънаха в правилните джобове.