Завети на комунизма от Лом: Да браним българо-съветската дружба!

Беловласи ломчани се просълзиха от умиление
Обновена: 8 ное 2017 15:22 | 8 ное 2017 14:47,
47
Завети на комунизма от Лом: Да браним българо-съветската дружба!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Завещанитето на строителите на комунизма, отправено преди 40 години към бъдещите поколения, отвориха в Лом в деня на стогодишнината от Великата октомврийска социалистическа революция. За изненада на стеклите се граждани, историци и привърженици на лявата идея, бетонното ложе на посланието не се даде близо два часа на ударите с кирка и чук и работата продължи до тъмно, разказва "Труд". Чак след като с мощно канго бетонът бе разбит, посланието бе извадено и прочетено пред оредялата вече публика.

“Вечно да пламти във вашите сърца огънят на революцията, който Великият октомври запали", завещават строителите на комунизма.

“Отдавайне сили и знания за славата и могъществото на Родината”, препоръчват те, но и наставляват: “На първия зов на комунистическата партия, застанете под бойните знамена за защита на мира и комунизма”. В края на завета към поколенията има призив днешните българи да бъдат навеки верни на българо-съветската дружба и с всеки удар на сърцето да утвърждават комунизма.

Словата, писани преди 40 години, развълнуваха до сълзи белокосите ломчани и предизвикаха скептични усмивки сред по-младите. Завещанието бе предадено за съхранение в историческия музей на Лом.

Инициативата за послание към хората, които според комунистническите агитатори през XXI век щели вече да живеят в епохата на пълно равенство и брадство, взникнала през есента на далечната 1977 година. Тогава се състоял грандиозен митинг на основно ремонтирания площад с ново име “Дружба”.

Написаният завет бил пъхнат в капсула, положен в земята край Дунав, а отгоре излели здрав бетон. На мраморна плоча изсекли поръката заветът да бъде отворен точно век след социалистическата революция в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Ломзавещаниекомунизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
20
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
завещанието на ГЕРБ, отворено след 40 годиниБранете суджука и давайте пари поръчки само на роднини и съученицимене ми е мил народа, ама по-мило ми екакво ще каже Меркел и Брюкселняма вече петолъчкаДол обара Данчето Фандъчкадано сте купили 6 апартаментакато Цветанов абонамента
12
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хейтърите и русофобите - осъзнавате ли че всъщност тези завети са писани от вашите дядовци, бащи? Или от тях също трябва да се отречете?
11
11
 
20
 
! Отговори
упадък преди 6 години
До АнонименКак да живее комунизма с ***, чиято родина е СССР.?
10
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На турците тръбите за газта им ги прекараха руснаците безплатно. Можеше на нас. Ама ние ревнахме: не щеме руски газ щото сме евроатлантици. Сега си заврете бананите където слънце не изгрява.
9
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да бяхте предложили нещо по-добро от предишния строй и сега нямаше да им се насълзяват на хората очите при спомена, че са живели по-добре. И то много по-добре!
8
3
 
14
 
! Отговори
народна поговорка преди 6 години
Дружбата си е дружба - газта и нефта с пари!!!!!!!!!!!!
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посланията са от времето когато все пак в Лом се е строяло и надграждало а не се е рушало и едва ли някой тогава му е хрумвало че Б-я ще се правърне в една обезлюдена страна , а дали посланията ще са да съхраним българо-съветската или българо-европейската дружба показват само едно никога не сме били независими -най-малко сега .Нямаме национална идентичност и самочувствие
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Нато най-умеят да си пилат ноктите. А Тръмп вече каза, че им спира издръжката. Кви ще ги дъвчат да го мислят.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените пидираси и тогава и сега са един модел - тогава в БКП, сега в Герб. Фурнажийски лопати. Всичко опира до авантата. Тогава разчитаха на кражби и аванти от БКП, сега шуробаджанашката армия отиде в Герб. Много удобно. С за пред света - евроатлантици.
4
14
 
9
 
! Отговори
Мултикултурен преди 6 години
Отдавайне сили и знания за славата и могъществото на РодинатаГолям смях! България е член на ЕС! Натовската авиация ни пази, България е член на най-мощния военен съюз НАТО!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то цяла България е вързала и ще цъфне кога познайте .
2
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живей КУМУНИЗАМА!МретеСУРУСИ!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навеки, сърпичуци, обаче СеСеСеРа вече го няма, сега има федерация, значи - 80 процента от беловласите ломски матроси трябва да бранят българо-федеративната дружба