Сеизмолог: Няма данни за последващи трусове около Своге

Районът не е сеизмично опасен, не се очакват земетресения
11 ное 2017 11:16, Елка Василева
4
Сеизмолог: Няма данни за последващи трусове около Своге
Снимка: архив, Reuters

Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората. Това коментира за БТА проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" към Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г., със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции.

Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората.

Още по темата

Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения.

По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер, отбеляза Ботев.

За днешното земетресение със сигурност се знае, че няма сериозни въздействия върху инфраструктурата, каза сеизмологът. Ботев допълни, че земетресението през 1980 г., макар и по-силно, също не е имало сериозни въздействия върху сградите, живота и здравето на хората.

Той припомни, че земетресенията с магнитуд между 4 и 5 се наричат слаби в квалификацията, защото не водят до сериозни въздействия. С магнитуд между 5 и 6 са умерено силни, каквото беше земетресението в Перник, а земетресенията с магнитуд над 6 са силни, защото задължително водят до по-сериозни въздействия върху инфраструктурата, здравето и живота на хората.

В отговор на въпрос защо има различна информация за силата на днешното земетресение, Ботев уточни, че първоначално подборът на сеизмични станции от автоматичната програма е бил такъв, че е дал средно решение 3,4 по Рихтер, но по-късно излиза


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Малко им беше трябваше по силничко да по одруса дефилето пълно с темерути
2
1
 
1
 
! Отговори
пею преди 1 година
и я затресе българската земя едно тресене та нищо не остана ни гербаджии ни гадни соцове и патреоти най настана свобода...
1
3
 
6
 
! Отговори
Хамлет преди 1 година
Своге не е в пустинята, а в Стара планина - Балкана. Там е пълно с каменяк от милиони години. Та нали ще се напука този каменяк и като минават влаковете може, не дай Боже да стане голяма "авария" от която дано управляващите , дай Боже, да ги хване кървава диария!