Млечни продукти, яйца... Цените на храните все по-високи

През 2017 г. портфейлът на българина се изпразва по-лесно
12 ное 2017 21:37,
40
Млечни продукти, яйца... Цените на храните все по-високи
Снимка: Архив, Булфото

Българинът живее по-скъпо през 2017 г. През есента на миналата година цените са били със средно 3% по-ниски отколкото са сега, пише "Нова телевизия".

За последната година у нас най-много са се покачили цените в хранителния сектор. Млечните продукти са скочили с 10%, яйцата пък са с 29% по-скъпи и стигат до 40 стотинки за бройка.

Специалистите успокояват, че няма опасност от покачване на инфлацията, защото за сметка на храните, в други сектори свалят цените. Самолетните билети, туристическият и ресторантьорският бранш поевтиняват.

"Ако вземем яйцата, можем да си обясним този скок на цените с проблема с фипронил. Буквално бяха унищожени милиони яйца в Западна Европа. И тъй като търсенето на този продукт си остава постоянно, кризата формира дефицит. И това се отразява върху цената", обясни Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

През 2017 г. портфейлът на българина се изпразва по-лесно, отколкото през изминалите няколко години, сочат анализаторите.

"Последните години се радвахме на дефлация, което от гледна точка на потребителите е радостно, т.е. ти можеш със същите пари да си купиш повече неща. Вече не е така. Сега се очаква да минем към инфлация - умерена, но инфлация. Това не би било проблем, ако доходът расте по-бързо”, обясни Десислава Николова от Институт за пазарна икономика.

През 2017 г. средната брутна работна заплата е 1064лв., което е ръст с малко над 11,5%  спрямо миналата година. Въпреки това заплатите у нас остават далеч от средните за Европа.

До края на годината се очаква цените на основните хранителни продукти да останат на сегашните си нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
36
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
До Анонимен 10"Какво се случи с парите през тези години :1947, 1952, 1962 и 1999 г. и какъв е интервала.1 стотинка от 1962 г ставаше за едно лукче.1 стотинка от 1999 г не знам за какво става."2017 г. с 1 стотинка си правя шайби
15
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А то че бяха унищожени милиони яйца в Западна Европа е просто оправдание да им се вдигне цената тук и не мисля че това ни засяга ние сме локален пазар.Всичко е изкуствено и си мисля че може още да ги вдигнат заради коледните и новогодишните празници на принципа ден година храни.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обръщайте свободните пари в евро, за да не изревете след някоя година когато преди да приемем еврото освободят курса на лева .
13
1
 
47
 
! Отговори
Хм преди 6 години
"Специалистите успокояват,че няма опасност от покачване на инфлацията,защото за сметка на храните,в други сектори свалят цените.Самолетните билети,туристическият и ресторантьорският бранш поевтиняват."Ами повечето хора въобще не пътуват със самолет,1/3 от години не са ходили на почивка,доста не са влизали и в ресторант,обаче ВСИЧКИ трябва да сложат нещо на масата!При хората с по-ниски доходи храната е значителна част от разходите!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро трябва да приемем еврото и за да няма шоково поскъпване, докато дойде момента да пазаруваме с евро цените ще са същите като сега вече в новата валута. Нали никой не очаква със заплатите да се случи същото...
11
4
 
10
 
! Отговори
men преди 6 години
S tezi glupavi obeshtania i laji vsichki mladi shte si stoiat po chujbina i ... efekta e paguben za darjavata
10
2
 
34
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 6 години
По времето на нашето управление цени не се вдигат а свалят .Ще ви дам един пример - миналата година всички колеги си купихме рояли за децата и внуците , струваха по 100 000 лева , тази година цената на роялите спадна и струват по 90 000 лева - това е 10% намаление . Какво ревете а не си купите от по- евтините .Бедните да го .... Шегувам се - аз не съм Депутат , син съм на Депутат .
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално и по скъпи ще стават.Търсене и предлагане ... Китай почнаха вече да се хранят с месо за последните няколко години добавихме още един милиард към населението.Правете си сметка като станем 15 милиарда.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се случи с парите през тези години : 1947, 1952, 1962 и 1999 г. и какъв е интервала.1 стотинка от 1962 г ставаше за едно лукче.1 стотинка от 1999 г не знам за какво става.
7
7
 
3
 
! Отговори
Renjar преди 6 години
hrana za frenski black garvani.Bulgarite iadat kitaiska riapa i marokanski morkovi s italianski sos.
6
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да не ви вдигнат цените нали пенсиите се вдигнаха с 20 лв. Минималната заплата и тя скочи и ще трябва по някакъв начин да се компенсира това вдигане. Живея в норвегия от 15 години тук не са вдигани цените от 12 години. Въпреки че унищожиха милиони кокошки и яйца цената на яйцата си стои същата птичето месо даже поевтиня. Но тук няма мутри за разлика от при вас. Тук в магазините цените ги определят клиентите. Всеки продавач привлича клиенти с ниски цени иначе стоката му отива за от.падък
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва цените ще скачат докато станат евроцени и се изравнят с еврозоната, но заплатите ще зависят от бг пазара.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храната става лукс само за най-богатите.
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левът ще се обезцени преди да го заменят с евро.
2
2
 
21
 
! Отговори
отврътен преди 6 години
АМИ БОКО ДАДЕ 500ЛВ. ЗАПЛАТА ,И СЕГА НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМЕ ,КАТО ТРЕБЕ !!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези експерти, които успокояват?! Платени мижетурки, крепещи властта... знаят ли, че февруари пак ще се броят птиците?!