Нямаш още ?10!?: Запис на подкуп не доказва вина на даяджия

Турски тираджия пусна клип, на който се чува как му искат подкуп
13 ное 2017 11:52,
66
Нямаш още ?10!?: Запис на подкуп не доказва вина на даяджия
Снимка: кадър Youtube

На 31 май 2015 г., само ден след като се завръща от България, турски тираджия пуска в YouTube скандален клип, на който се чува как роден служител на ДАИ му иска 20 евро подкуп. Видеото, озаглавено& "Рушвет по пътя на завръщането", се разпространява светкавично.

На 4 юни 2015 г. автомобилният инспектор е уволнен. Оказва се, че това е Петър Василев, родом от Свиленград, който от 29 септември 2014 г. работи в ДАИ-Хасково.

След 2 години разследване и съдебно дело съдия Кольо Димитров и двама съдебни заседатели от Хасковския окръжен съд оправдаха Василев. Макар и все още да не са написани мотивите към решението, от оправдателната присъда става ясно, че Василев не бил взел подкуп.

Единственото му нарушение било, че "не е изпълнил задълженията си относно непосредствен контрол върху безопасната експлоатация, техническата изправност и спазване на нормативно установените условия и ред за извършване на обществен превоз на товари на спрения за проверка автомобил", пише в присъдата.

Василев не бил отразил своевременно инспекцията във всекидневния отчет на Регионалната дирекция "Автомобилна администрация"-Хасково.

"Тези нарушения на службата не съставляват престъпление", казва съдът, цитиран от "24 часа".

Какво точно се случва на 30 май 2015 г.?

В този ден Петър Василев проверява автомобили на магистрала "Марица" между 97-и и 144-ия км в землището на Свиленград.

Клипът започва с това как мъж, облечен в униформата на ДАИ, инспектира документите на спрял в аварийното платно ТИР. Инспекторът е Петър Василев.

След няколко минути товарният автомобил потегля, а проверяващият се запътва към друг спрял камион. Докато върви към него, лицето на Василев ясно се вижда на клипа. Секунда по-късно инспекторът се качва на стълбите на камиона и смеейки се, започва разговор на българо-турски.

Тираджията го пита: "Пари ли да давам?". На въпроса получава отговор: "Ми, к'во искаш, контрол ли да ти правя?".

Следва още един въпрос на тираджията: "Кач евро?" ("Колко евро?"), инспекторът отговаря: "Ти си знаеш, комшу, маави (сини), йок кармазъ (не червени), т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро).

На записа се чува, че през цялото време инспекторът се кикоти. После следва шумолене, вероятно тираджията подава 10 евро. След което инспекторът го пита на български: "Нямаш още 10 евро?".

Следва вероятно размяна на банкноти. "Хайде, комшу, и финиш?".

Петър Василев светкавично бе уволнен от системата на ДАИ. Тогава стана ясно, че преди да постъпи в автомобилната инспекция, той се занимавал със земеделие и предприемачество.

По време на делото, а и преди това той отрича да е вземал пари.

"Не съм искал пари. Това е инсценировка и тя може да е от няколко места. Не съм водил този разговор", е неговият лаконичен коментар.

Той твърди, че по време на няколкомесечния си престой в инспекцията имал дадени едва 20 наряда. През май 2015 г. все още се обучавал, а бил обвинен в корупционни схеми.

Веднага със случая се захваща и прокуратурата, която образува досъдебно производство. По случая са разпитани колеги на Василев, както и турският шофьор, заснел клипа, както и шофьорът, проверен преди него.

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства, които уличават Василев.

Съдът обаче е на друго мнение. За магистратите престъплението остава недоказано. Вероятно защото на самия запис не се вижда подаване на пари, а на размяната на банкнотите други освен шофьора и Василев не са присъствали. Така се получава дума срещу дума.

Проверка на ДАИ още тогава показа, че инспекторът е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, които изискват всичките инспекции на пътя да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирани в служебните  автомобили на агенцията.

Веднага щом чуха решението на съда, от прокуратурата обявиха, че ще протестират в законовия 15-дневен срок.

На втора инстанция делото ще се гледа в Пловдивския апелативен съд. То ще замине за там веднага щом съдът публикува мотивите си.

Самият Петров, ако бъде оправдан и на другите инстанции, може да поиска да бъде възстановен на работа и да му се изплатят заплатите за последните две години, през които е бил безработен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До До 51Що 10 евро? Като тираджията ще предложи на полицая в австрия 1500-2000 евро и австриеца тутакси ще замълчи,нали трябва да плаща ипотека и наем...
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е готов за депутат. Направо да го взимат на работа .
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи му ДАИ-аджия и повече не го обиждай.
55
0
 
10
 
! Отговори
гафур преди 6 години
всеки знае за какво става въпрос за рекета по пътищата и ченгеджийските гаври и защото винаги са прави няма Закон за корумпираните куки и не ми е ясно защо някои хора се сърдят като някой се оплаче
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да имаше запис как си прибира в парите в джоба, хуманния и абсолютно неподкупен бг съд представяван в случая от бай Кольо рушвета, щяха дя кажат, че записа е монтаж. Кой ще резследва съдия Кольо рушвета е моя въпрос сега? До кога ще се правим, че нищо не се случва?
53
0
 
12
 
! Отговори
ристан преди 6 години
това е корумпирана мутренска държава оставена на полицейски произвол
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че трябва да се уволняват такива корумпета!!! Не на рекета! Депутатите са главните виновници, написали закони, които да е 100% сигурно че няма никой да влезе в затвора за корупция.
51
9
 
4
 
! Отговори
B преди 6 години
не разбирам с какво това е по-рзлично от случващото се по пътищата на Ръмъния и Сърбия напримерРекета по пърищата на Ръмъния е страшен !защо това турско *** не се оплака от Румъния ?
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тол системата работи :D
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ясно само как за такава техническа проверка е изпратен един служител щом като клипа започва със спрял ТИР,пътна помощ ли са чакали и забелязани като нуждаещи се за проверка щом не са в отбивка за почивка с паркинг за по кафе или обаждане до специализиран сервиз да ги дърпат за сериозен ремонт инак на аварийната лента внезапното спиране изисква сериозна проверка по всички детайли що на автопревозното средство що на документи,а и проверяващата кола е поставена,от там дошла срещу движението.
48
0
 
23
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Тези истории ги разказвай пред блока на пейката с пакетче семки. Живея в Австрия. Никой няма да вземе пари за подкуп там. Никой няма и да даде. Пробвай някой път ако имаш път към Австрия да дадеш подкуп не 250е,а 10е само. Ще бъдеш арестуван и съден. Да, глобите са много високи,но затова има ред. Неправилно паркиране 36е,скоба 150е,паяк 400е.За скорост започват от 60е до 600е. За минаване на червен светофар глобата е 500е.
47
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен така през април тази година ама от София към Калотино. Вечерта към 20:30 ме пита един полицай на българо-английски "ти знаеш ли колко струва като караш толко бързо", което естествено не е вярно, защото в Бг. не карам бързо заради пътищата.явно или искаше да разглежда колата или за пари. Оставих го да ме поучава 2-3 минути и го попитах на български защо ме спира. Едва не падна.Сигурно не е очаквал, че българин кара DB11 при това с чужда регистрация. Така статията дори да е измислена, вярвам, че е истина. Cheers
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами до колкото знам на знамето на Швеция, Дания и Норвегия има Кръст.Това означава нещо нали?
45
2
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Тя работата не е от днес ,не е и от това хилядолетие.Преди много години пак на това място, е имало един мъдър владетел и е станал известен със законите си.Иначе ще последваме съдбата на Аварската държава.
44
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не е само на Балканите. Тираждии са ми разказвали, че в Австрия могат да глобят буквално за всичко, което им скимне и искат по много, например по 200-250 евро.В Германия немците били по-добри и не глобявали за нищо и глобите били по малки, например 50-60 евро.
43
8
 
2
 
! Отговори
атеисти преди 6 години
До 43, бате недей се пали толкова по религията, защото Швеция, Норвегия, Дания, Холандия и т.н. са едни от най-атеистичните страни в момента в света и по някаква случайност или не са в топ 10 в повечето класации в света. Хайде да не мажем така лесно с голямата баданарка.
42
1
 
20
 
! Отговори
Rado преди 6 години
Найстина ниските заплати подтикват към корупция. В ДАИ се влиза с много връзки за заплата от 500лв, не се ли замисляте, ЗАЩО?
41
0
 
13
 
! Отговори
ДАЙ, ДАЙ, ДАЙ, ДАЙ.. преди 6 години
От чужденци винаги се иска повече, защото се надяват, че те не знаят езика и ще си траят.
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление не е само от ниските заплати.Заплатите са ниски, но на тези на високи позиции не са ниски, а те крадат най-много.Няма морал. 73 г. комунизъм, 73 г. безбожие, антитеизъм, липса на нравствени критерии у хората.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батко ви Бойко се би по гърдите че само една сграда трябвало да доизмаже и хоп, вкарват ни в Шенген.Ама то се оказало че не било до сгради, ами до корупцияяя, корупцияяя!С тази корупция и сто и педесет сгради да измажеш Бойко, Шенген пак ще видим през крив макарон!Пък хората като са балами да гласуват за тебе...