Цената на яйцата с 5-годишен рекорд: 50 ст. за бройка!

През ноември тя скача двойно заради птичия грип, фипронила...
14 ное 2017 08:52, Елка Василева
54
Цената на яйцата с 5-годишен рекорд: 50 ст. за бройка!
Снимка: архив, Reuters

Цената на яйцата достигна 5-годишен рекорд през първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 30 стотинки за брой, а в големите вериги супермаркети достигат между 40 и 50 стотинки, пише "24 часа".

“През 2012 г. имаше подобни нива като тези заради проблем в производството, но бяха инвестирани много пари, докато не стигнахме до свръхпредлагане. Излязохме от кризата в рамките на 2 месеца”, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Огнищата на птичи грип от последните седмици, наличието на фипронил, завишеното търсене и по-големият износ са причини за поскъпването сега. Тези фактори водят до почти двойно увеличение през настоящия месец на годишна база.

Справка в бюлетините на комисията показва, че преди точно година яйцата са стрували около 17 стотинки за брой на едро.

Според последните данни цената на продукта минава 30 ст./бр. в София, Стара Загора, Силистра, Монтана, Враца.

Иванов прогнозира, че до три-четири месеца ще има спад на цената. Било възможно пазарът да се наводни от германски яйца, които са по-евтини, но с по-ниско качество.

Потребителят трябва да внимава какво купува и колко плаща за това, съветва експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: яйцаценарекорд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купувайте си риба. Дойде времето на евтина риба . Кой яде яйца ? Отделно наблягайтее на борси от там са двойно по ниски цени XL .
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германските яица некачествени.Само да не стане като с полските гъби.Да се чудим как да се извиняваме
25
2
 
20
 
! Отговори
куката преди 6 години
Пичи грип, фипромил, износ! Дюшеш ви дойде! Млякото поскъпнало в ЕС и унас тъй, гледам, че плахо и хляба вдигат с по 3-5 ст. Пуста гьостерица некастрена, ама нали сме си от онези 80%!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 20 години не купувам нищо от магазин. Даже и хляб си правя от собствено брашно с ниско съдържание на глутамин. ЯЙЦАТА ДА СИ ГИ ЯДЪТ ТЕЗИ ДЕТО ВИ ПРАВЯТ НА ..... Не стига че са натровени а на всичкото отгоре ви ги продават на 4 пъти завишение. През ден 15-те ми кокошки снасят пресни яйца които кокошки ги храня само с жито и хляб. А тези в магазина не стига че са натровени ами и скъпи а на всичкото отгоре са бъкани с анаболи. Не купувайте яйца от магазина тровят ви най нагло.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Спомням си като управляваха БСП-ДПС пенсиите бяха по 1500 лв. на калпак , а заплатите по 3500 лв. След като дойдоха ГЕРБ на власт ги намалиха .
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз 25 не давам, тези искат 50!
21
1
 
14
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Аз 50 стотинки за яйце не давам!
20
5
 
19
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 6 години
яжте суджук , като са ви скъпи яяйцата
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално е , всичко поскъпна винетки, билети с по 60% , защо яйцата да стоят евтини ? Ааа доходите са ниски, е имаме си Герб , затова
18
3
 
15
 
! Отговори
gost преди 6 години
Спрете да купувате яйца 1 месец и ще се появят доста добри промоции! Докато отчитат продажби вносителите ще надуват цени!
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов и герб - трети мандат умишлен геноцид върху българите.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете се най - после народни изедници, как не ви е срам!?? 28 години нямате съвест, нито морал... Изкуствено занижавате заплатите, изкуствено повишавате цените.. Безобразие...
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми сънародници, нека наистина спрем да ги купуваме за месец. Само тогава ще се усетят и ще ги хвърлят на ***. Една общонационална потребителска стачка, която няма как да осуетят. После за млякото, на третия месец за месо и колбаси. Сътресението ще им повлияе и спекулата няма да е в такива размери. Ограбват ни ежедневно!
14
1
 
14
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Само да вметна, че тия от пътпъдъците, са за около 2,50 - 12 броя. Вярно, по-малки са, но ще си вземам от тях. Направиха ме изискан!
13
1
 
37
 
! Отговори
???????¥&am преди 6 години
В КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СТРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСККИЯ СЪЮЗ ИСПАНИЯ СЪС ЗАПЛАТИ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЧЕРА СИ КУПИХ 12 ЯЙЦА НА ЦЕНА 1.19? КАТО ГО РАЗДЕЛИМ НА 12 СЕ ПОЛУЧАВА 0.09 ЦЕНТА Е ПИТАМ АЗ ЗАЩО В КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СТРАНА БЪЛГАРИЯ ЧЛЕН НА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗАЩО ЦЕНИТЕ СА В ПЪТИ ПО ВИСОКИ А ЗАПЛАТИТЕ В ПЪТИ ПО НИСКИ ЗАЩО НЯМА КОНТРОЛ НАД СПЕКУЛАТА И БАНДИТИЗМА?МАФИОТСКА СТРАНА УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ 240 НА БРОЙ....ДОКАЗАН ФАКТ...
12
3
 
14
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Във Варна, която се слави като един от най-скъпите градове в Бг, яйцата на Колхозния бяха в последователност 0,20 -0.40 лв за брой.От производител. Продавачката обясняваше,че е така,понеже българските се изнасят,а внасяме чужди...
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега яйцата,по-нататък други продукти от традиционното българско стопанство,докато не вземат да ни карат и въздух да си внасяме и да си го плащаме!
10
1
 
20
 
! Отговори
:):) преди 6 години
просто ефин месец не трябва да се купуват яйцата и ще си дойдат на ценста, то ясно че всичко с тез замърсени яйца беше една постановка за оправдан скок на цената.Пък и са вредни, едно на ден и то не всеки ден стига.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яйцата са скъпа стока. В България обаче са некачествени. Крехка черупка и малък жълтък. Лошо, много лошо..
8
5
 
14
 
! Отговори
маке преди 6 години
я си имам щастливи кокошки яренца агненца и прасенца на мен яйцата са без парекое е пръвичното питали един маж яйцето или кокошката а оня вика язе яйцата си ги носим от как съм се родил кокошката дойде чак след тридесет годин