Болен ли е българинът? Взима болнични да слива празници!

Лекът за фалшивите болнични - законодателни промени и санкции
Обновена: 27 ное 2017 09:21 | 27 ное 2017 09:15,
45

Само за последната година и половина сме взели 25 милиона дни болнични, сочат данните на НОИ. А до края на декември се очаква този брой да скочи още – от служители, които ще слеят празниците.

"Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването или т.нар. "Burn out". Ако съдебната система си върши работата у нас и ако лекарите получават достатъчно големи заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен!", отбеляза финансистът Мика Зайкова.

Пред Bulgaria ON AIR Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се наблюдава възходяща аритметична прогресия в пускането на болнични през годините.

Според неговите данни за 2009 г. българите сме използвали 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 млн. дни.

"Причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да чакаме на опашка в някоя институция", обясни той.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите и проумяването, че използвайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други важни фондове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбирам за какво реве НОИ при положение, че почти 100% от фалшивите болнични са за 2-3 дни, които се плащат от работодателя????
24
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е здрав по природа, за съжаление е сравнително беден и не ходи на доктор заради невъзможност, ако си вземе болничен, няма кой да му свърши работата и шефа му има голяма вероятност да го уволни, работи 7 дни в седмицата и получава ниска заплата, но го осигуряват на минимална, масово явление, бори се, но трябва да минат сто години за да може да изплува. Както каза българинът е здрав
23
0
 
59
 
! Отговори
Пинко преди 6 години
всичко е взаимно, едните цакат другите и така се получава, с тия заплати и отношение и това им е много на нашите мили псевдо бизнесмени, добре че дойдоха малко чужди фирми да им покажат как се прави, но с времето и те захитряват като видят че им минават номерата
22
7
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива болнични за сливане на празниците вземат само държавните служители. И без това много са се проработили. Идете в частна фирма да видите как се вземат болнични...
21
1
 
66
 
! Отговори
Един преди 6 години
Смешно ми е, когато работодатели реват, че работниците им ги цакат.
20
0
 
62
 
! Отговори
Циник до 16 преди 6 години
В Германия болничния е "кодиран"!Никой няма право да знае - от какво страдаш!И при нас ръководството се пробва да изнудва работниците - привикваха болните "на разговор" в личен състав! Още първия се оплака в профсъюза...и дотам им бяха мераците!Пак повтарям - така сте намерили в България - да ви слугуват без пари, и права!Но както е тръгнало - скоро ще си търсите работници от Пакистан!
19
1
 
49
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
При условие, че има по голяма заетост е нормално да има повече болнични. Или при 15% безработица и при 6% да очакваме същият брой болнични? Това едно на ръка, от друга страна има много самоосигуряващи се които си взимат болничен за да си избият осигуровките, ама си работят и нищо им няма. Определено трябва да се криминализира издаването на такъв документ, но е доста трудно да се докаже - Ако примерно е стомашно неразположение - как да докажеш човека имал ли го е нямал ли го е...
18
0
 
64
 
! Отговори
островът на Дунава преди 6 години
А за робовладелците кога ще обсъдим наказанията? Тия дето ви лъжат, че ще ви платят и ви карат да работите като роби? Дето карат черните лимозини и джипове, но минималната ви заплата се бави, защото няма пари. Кога ще чукат камъни, а?
17
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви болнични съм ползвала само като ученичка. От 25 години работя и нямам нито ден такъв. Общият брой болнични, които съм ползвала, извън тези за бременност и раждане,са ми за не повече от месец общо за всичките тези години.Смятам, че у нас се прекалява и с болничните, и с инвалидните пенсии.И трябва да се орежат яко, понеже едни хора се внасяме и работим, други само черпят ресурс.Така системата естествено не издържа.В чужбина има решение-определен брой дни отсъствия и като ги надвишиш-чао!
16
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 13Целият град мечтае да работи при мене, условията са добри. Работи се 8 часа + половин час за две почивки. Има безплатен стол, топло е в залите. Заплатите са добри, доволни са.Ако все пак някой наистина е болен, аз решавам и го пускам да се лекува без болничен, като аз му плащам това време, не НОИ.
15
3
 
63
 
! Отговори
65 преди 6 години
Да, почти всички 3-5дневни болични за празниците са фалшиви.Но за сметка на това цяла година ходиме болни,сополиви,разнасящи отрова сред бременни и малки деца.А има и такива дето се страхуват да вземат болнични
14
3
 
46
 
! Отговори
Циник до 13 преди 6 години
Сами са си виновни!Така сте намерили - да ви аргатуват - без пари... и без права!
13
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 ИМА МНОГО ДОБЪР РЕЗУЛТАТ - СЕГА ВСИЧКИ СА ЗДРАВИ.
12
2
 
57
 
! Отговори
Коректен преди 6 години
НИКОГА не съм ползвал фалшив болничен, НИКОГА!Излизал съм болничен веднъж след операция за два месеца, и два пъти заради много висока температура и грип за по три дни.Обаче познавам много хора, които злоупотребяват.
11
10
 
49
 
! Отговори
ДОКАЗАНО преди 6 години
ВСЕКИ, КОЙТО ВЗЕМА ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ, РАНО ИЛИ КЪСНО НАИСТИНА СЕ РАЗБОЛЯВА.С ДЕЙСТВИЯТА СИ ТОЙ ПРОСТО ВИКА БОЛЕСТТА ПРИ СЕБЕ СИ.
10
4
 
53
 
! Отговори
Циник до 8 преди 6 години
Скоро ще си търсиш работници в Столипено , и Факултета!Тарикат!Челото ти , има ли 2 пръста?Или започва от носа?
9
19
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като сложат едни големи глоби за фалшиф болничен - по 1000 лв. на ден и за лекаря, и за "болния" и ще се оправят нещата.
8
43
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един болничен като ми донесе и го предупреждавам.Ако нахалства и ми донесе втори, такъв шут му бия, че го пращам в бюрото по труда. И се обаждам на всичките си колеги, да не го вземат този на работа, защото постоянно боледува.
7
10
 
48
 
! Отговори
Циник до преди 6 години
Пишман-реалиста!Виж сега ***, ако махнеш текезесарските очила с диоптъра - може и да прогледнеш!Не е демокрацията виновна - защото у нас след 44 такава няма!Имам колега - немец - дето цяла година е в болнични! Страда от Burn-aut ... демек не му се работи! Но той далеч не е шампион - преди него имахме 1 испанец със същата диагноза - 1 година болнични...после още половин!Аман от комунистически агитатори като теб!
6
2
 
46
 
! Отговори
Кренвирши и майонеза преди 6 години
- С "Кен" всеки ден, всеки ден...