България сменя посоката, одобрява глифозата

Спорният агрохимикал получи удължаване с 5 г. на лиценза си за ЕС
Обновена: 27 ное 2017 20:49 | 27 ное 2017 20:43, Екип на Dnes.bg
48
България сменя посоката, одобрява глифозата
Снимка: архив, БулФото

България промени позицията си и гласува в подкрепа на удължаването на лиценза на глифозата - хербицид за пръскане на плодове и зеленчуци.

Разрешителното на препарата, който е най-широко използваният в ЕС и е известен под търговското име “Раундъп”, изтича на 15 декември.

ЕС се опитваше да намери решение, притискан от една страна от производителя, от друга от учените, които се съмняват, че той е канцерогенен.

След продължила 2 години битка дали да бъде забранен в ЕС, страните членки решиха да го оставят на пазара за още 5 г., вместо първоначално предложените от Европейската комисия 15 г.

България, която заедно с Германия, Румъния и Полша досега гласуваше многократно въздържал се, днес одобри удължаването на разрешителното и Еврокомисията получи нужните й две трети мнозинство.

Общо 18 държави подкрепиха преиздаването на лиценза. Против продажбата на глифозата в Европа гласуваха Франция, Италия, Гърция, Австрия, Белгия, Люксембург, Хърватия, Кипър и Малта, а Португалия се въздържа.

Всички останали страни членки гласуваха “за” на днешното заседание на Апелационния комитет, който е последна инстанция по спорни въпроси, свързани с безопасността на храните и растенията. Вотът идва точно навреме, за да не се предизвика несигурност на пазара на химикали за земеделието.

Решението на ЕС идва, след като Европейската агенция за безопасност на храните съобщи, че няма доказателства, че консумацията на храни, третирани с хербицида, води до увеличаване на заболеваемостта от рак. Подобно мнение заяви и Европейската химическа агенция. Така те се противопоставиха на публикуваното през 2015 г заключение на Международната агенция за изучаване на рака на Световната здравна организация, която смята, че той увеличава риска от поява на рак на кръвта и уврежда ДНК.

Европейският парламент също настоя за забрана на глифозата в ЕС, но последната дума имат страните членки, които предпочетоха да застанат на страната на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в Туитър, че лично е разпоредил на правителството да гласува против от името на Франция.

Хербицидът глифозат е пуснат на пазара през 70-те години от амерканската компания “Монсанто” за борба с плевелите по многогодишните растения. След като през 2000 г. патентът на компанията върху производството му изтече, цената му падна и в момента препаратът се произвежда от стотици фирми по цял свят. Глифозатът е най-активно използваният хербицид в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
43
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Тъй като вече е свободен за производство е време да бъде забранен, за да купуваме скъпи отрови. А дали е вреден? Не зная. А ДДТ вредно ли е? А аспартама? Дали е вредно обикновено разбираме впоследствие.
25
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синджента няма как да купи Монсанто , защото Синджента я купиха Кемчайна. И Синджента няма нищо общо с французите, тъй като е швейцарска компания. Та да намесим другата компания. Байер (немската компания) йупи Монсанто. Още ли се чудите за дерогацията на Глифозата?
24
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глифозатът е тотален хербицид (унищожава всички растения върху, които се пръска). Пръска се върху листна маса с цел унищожаването на плевелите. Той няма остатъчност в почвата, в противен случай, би унищожил културните растения и те не биха дали добивите към които се стремим. Остатъчност в плодове и зеленчуци няма как да има, защото ако го има в тях, плодове и зеленчуци просто няма да има.Изключение прави това капиталистическо зло ГМО царевицата (чиято забрана за ЕС си е чистотърговска политика:)
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно. Едрите стопанства няма как да плевят ръчно, няма как е да пласират продукция с неидеален вид, както е в старото земеделие, пак ще пръскат. Дано не прекаляват, както на Запад.
22
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ни кажат да пием бензин, ще пием бензин. Ние сме победен народ
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19аз знам за къде е пръскането с раундъп, но журналистите явно не знаят и пишат тотални глупости
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До браво на французите(допълнение) Ако Синджента бяха успели да купят Монсанто щяхме да сме свидетели на много "изненадваща" смяна на мнението на лобистите относно ГМО-то. За нула време щяха да го легализират. А що се отнася до Раунд-ъпа - дори да го забранят, фермерите пак ще пръскат но не 1 път с тотален хербецид, а по няколко пъти със селективни което е дори по-опасно но пък ще е с Европейски произход, нали така?
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15, пръскането с раундъп е на почвата, преди засяването.
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До браво на французитеЗащо браво на французите? Да не мислиш че го правят от добри чувства? Американците отказаха да продадат американската Монсанто на европейската "Синджента" и определени "лобисти" се пробваха да им го върнат. А вие си мислете че защитавали здравето на хората.
17
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продадоха се пак дребните душици
16
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химическите препарати, използвани в селското стопанство, са редом с козметичната индустрия по-големи замърсители на водата, почвата и света около нас от автомобилите. Отровите, използвани в селското стопанство и в козметиката са проникнали навсякъде в ежедневието ни.
15
0
 
40
 
! Отговори
ЗзЗ преди 6 години
"глифозата - хербицид за пръскане на плодове и зеленчуци." поредната журналястка изцепка. Ако напръскате плодовете и зеленцуците си с глифозат те ще загинат. Изключение правят големи дървета (поради дозировката) както и американската ГМО царевица която е резистентна. Излагате се
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДЕ????УМРЯ ЛИ ВЕЧЕ,БЕ,ЧЕ НЕ ДАВАШ НИКАКВИ ПРИЗНАЦИ,ЧЕ СИ НАРОД????
13
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите народоубийци пак се н***г***зиха,а мат'ряла зае обичайната си поза на умиращ мат'рял!Пада му се!!!
12
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само е канцерогенен но и води до ракови заболявания. В началото на 2 000 година този препарат усърдно го рекламираха по телевизиите и аз като производител на зеленчуци взех че го използвах. Когато зеленчуците узряха взех по един вид и ги занесох на един приятел който работи в лаборатория. Направи им химичен анализ и установи че тези зеленчуци не са за консумация. Изхвърлих цялата продукция и повече не съм го ползвал този препарат. Не се чудете ако се разболеете от рак причините са ясни!
11
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омерзително е да гледаш продажните, сервилни и алчни създания да търгуват с живота на хората и да предават съдбата на народите си.За пари са готови и децата си да изядат. Какво падение.
10
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От миналата година собственици на Монсанто са Байер.
9
1
 
59
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
защо бьлгария винаги гласува грешно защо нито ведньж не помисли защо чушкитепротичат през прьстите защо доматите се покриват с черни петна защо картофитеслед обелването им са с огромни петна турският нар вьтре изгнил авокадото отизраел под кората сьщо с петна защо трябва да се третира с препарат които е споренвсеки ден сьбираме пари за бьлгари болни от тумори на мозька левкемия и др
8
6
 
37
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Епа да се тровят .....боли ме шлифера !
7
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмата първо плаща на учените да не намерят връзка между хербицида и рака, а след изтичане на патента същата фирма плаща на учените да намерят връзка между хербицида и рака.