63% от българите са недоволни от стандарта си. Защо?

Младите са оптимисти, сочи изледване на център "Тренд"
Обновена: 28 ное 2017 18:54 | 28 ное 2017 18:00, Екип на Bloomberg
129
63% от българите са недоволни от стандарта си. Защо?
Снимка: Pixabay

63% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Това посочи Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Такива данни сочи проучване на изследователски център "Тренд". Изследването, поръчано от „24 часа“, е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017.

Голяма част от анкетираните не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират около 20% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши, обясни Славкова.

„Песимистичен оптимизъм е обобщението за получените данни“.

По думите ѝ това може да се обясни и със социално-културните специфики на българина, който има склонност по-скоро да декларира негативно себеусещане спрямо жизнения стандарт и удовлетвореността от живота.

„Видно е, че хората, които са по-млади, са много по-оптимистични. Докато с увеличаването на възрастта този оптимизъм започва да спада. Когато говорим за хора от 60 до 70+ години виждаме, че нивата на оптимизъм рязко спадат. Това е зависимост, която сме наблюдавали и в други проучвания и няма особена изненада“.

Славкова добави още, че в България винаги гледаме на това дали сме щастливи и удовлетворени от живота през призмата на финансовите ни възможности.

„Но това, което показва индексът на щастието, е, че хората, които живеят в държавите, които са икономически най-развити, всъщност не са най-щастливите“.

Тя обясни, че тези понякога попадат по-скоро в негативната класация на индекса на щастието.

Според тези данни, в държави, които ние определяме като държави от третия свят, хората са доста по щастливи, допълни още Славкова.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как цели 63 процента от българите ще са недоволни от стандарта си на живот. Нали ГЕРБ на управлева и всичко е ОК - народа пие кафета , заведенията пълни, имаме хъб " Балкан" газ бол, икономика 3 % и нещо растеж, всички на тупат по рамото . Учедващо? Кво става?
40
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден чанти с пари хвърчат от балконите; Всеки празник по-дълъг от 3 дена - колона от автомобили от Софоя до границата с Гърция Сред държавите с най-висок процент собствени жилищаСред дъжватите с най-висок процент автомобили на глава на населението ОБАЩЕ 63% били недоволни. Що не си... ДА има бедни но броят им е далеч по-малък от представения - половината безработни бачкат на черно; 70% от хората на "минимална" вземат пари под масата.
39
3
 
9
 
! Отговори
танас барабата преди 6 години
Доволен съм.Като гледам уядените политбизнесмени някак си ми се стопля сърцето.
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че най-големите некадърници са най-недоволни. Защо?
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продай си кАмпУтера ШЕ ИМАШ ЗА ЕДНО ИЗЛИЗАНЕ ОТ СОФИЯ.....или се цани на Пос..ирано!
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО?Недоволен от стандарта си не означава лош живот,просто искаш повече и повече а нашего брата българина си е доста алчно същество,то оттам и толкова проблеми със здравето от злоба защо той не е по по-най и вместо да се радва на живота то се чуди как само да мрънка и къде види камера почва да реве!Разбира се има и истински бедни хора,но те съвсем не са многобройни каквито и пропаганди да правят комунистите и медиите им,да не сме слепи ние които гледаме реално БЕЗ ДА СМЕ БОГАТАШИ ИМАЩИ МИЛИОНИ
35
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Колко още да работя та да почна да съм доволен 38 год стаж здраве не ми остана радвам се на сития стомах и малко почивка адаптирах се и вече мога да съществувам без отопление не съм излизал от софия 17 г. Вече имам чувството че извън софия няма нищо искам да вляза в затвора за да си отпочина но съм некадърен сега чувствате ли се щастливи
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54--> искам който не работи да се хваща на работа. Ако не иска да работи за местен "пишман бизнесмен" са си наляга парцалите и да работи собствен бизнес. Живкотово време свърши - стига сте чакали държавата да ви намира работа. Скачахте по площадите че искате демокрация - ами ето ви я! Който иска работи - който не иска мрънка по кафетата че нямал пари
33
6
 
2
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
До До до до ЕсексЕ, ти явно ходиш до Лондон или Манчестър - рядко противни гета, не цяла Англия обаче е така.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52гледал съм дълго и не само тук. На Запад няма да видите нито толкова кафенета на глава от населението колкото тук, нито тези кафенета са толкова пълни в делничните дни в часовете когато се предполага че трябва да се работи.
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дълго наблюдавам иВъпросния Бог го е казал в прав текст и не веднъж в Библията че трябва да се работи и ленността е грях. След като държавата е пълна с търтеи или хора вършещи нещата през пръсти как очакваш нещата да стават?
30
3
 
19
 
! Отговори
Дълго наблюдавам и преди 6 години
Виждам,че всичко си ни е наред и народът е доволен........Може ли нормален човек да проумее,как един беден,безрабитен,обезверен,беззащитен,болен и опростял народ,ще продължава кротичко да си вегитира по този начин? Може ли някой да обясни този ганювски феномен?...Аз не мога.Обезверих се. Защо Бог толкова много ни наказва? Вярвам в Тебе Боже,но вече не те разбирам.Мисля,че за 700 год робство,не сме си научили уроците.
29
6
 
12
 
! Отговори
пародия преди 6 години
До 34"Разбираш ли къде ти е заблудата" - тоест защото съм доволен от живота си, значи съм заблуден? Това е несериозно"А другите около теб доволни ли са ?" - тези които работят и преуспяват като цяло са доволни"Доволен ли си като погледнеш навън ?" - зависи от кое. Определено не съм доволен докато пътувам към работа да гледам хора дето дават 5 лева на Лафката на Пеевски за билетчета, още 5 лева за цигари и още 2 лева за кафето на което седят до обед и после мъркат че аз съм имал а те нямали
28
4
 
14
 
! Отговори
Румен преди 6 години
С две думи:По-добре бедни и щастливи,отколкото богати и нещастни!Много ми хареса това!
27
7
 
7
 
! Отговори
пародия преди 6 години
пичове, то бива мъзел но поне напишете нещо в графата "име", а не да седи анонимно. Как да се води дискусия с вас като не се знае този "анонимен" същия ли е като другия "анонимен" или е друг човек. Мислете малко
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До England / Essex"друга опция няма !!!" ето поредния стериотип от твоя страна. Как очакваш да живееш добре и да просперираш, щом не можеш да прескочиш собствените мисловни бариери които си поставяш?
25
2
 
18
 
! Отговори
до Пародията преди 6 години
Ами то и Борисов и Цветанов са много доволни от сегашното управление.Симеонов и Каракачанов и те. Също и Цецка, Лилето, Десито с ниската лична хигиена и тя. Може и Главчев да е доволен, както и Владиславчо Горанов, който с 2870 лв заплата си построи палат в Бистрица на стойност 4 500 000.Няма как да не са доволни. Ти сигурно си като тях, макар и доста по-ниско в йерархията.Но на богатите и трохите са по-големи е казал народът.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто поредната порция сТъкмистически дръндрън яринизми.
23
2
 
20
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Именно, герберастите са доволни защото са на държавната хранилка. Накичени са като ***, които нищо не правят и само смучат. А вземат и добри заплати.Обикновените хора блъскат по 12 часа на ден да могат да нахранят семейсвата си и да изпратят децата си на училище, пре това с много лишения.А герберастите се чудят къде да отидат на банкет, на екскурзия в чужбина, при това на държавни разноски.Затова няма как обикновеният човек да обича герберастите.
22
3
 
12
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
До пародияАко не си от ГЕРБ, то старта ти е бил от мама и тате или си имал късмета да имаш скъпа земя по морето, друга опция няма !!! Стотици такива КЪСМЕТЛИЙ познавам, да, те определено са щастливи!