Донори със заразена кръв! Имат хепатит, но не знаят

Предвидени са глоби за джипитата, но те не казват на пациентите
28 ное 2017 08:30, Петя Славова
5
Донори със заразена кръв! Имат хепатит, но не знаят
Снимка: архив, Булфото

Заразени с хепатит В и С даряват кръв, но не знаят, че са инфектирани. След като в центровете по трансфузионна хематология я изследват и открият инфекцията, я унищожават, но не уведомяват дарителя, че е носител на опасния вирус.

За това алармира председателката на сдружение "Хепактив" Силвана Лесидренска. В резултат десетки донори на кръв пропускат ценно време за лечение и развиват цироза на черния дроб, допълни тя.

Мъжът е инфектиран преди 16 години с хепатит В и С. Независимо че два пъти е бил кръводарител, никой не си е направил труда да го уведоми, че е носител и на двете инфекции.

"Научих преди няколко месеца, когато отидох да даря кръв за болен приятел, разказа младият мъж през "Монитор". - Бях шокиран, когато ми казаха, че в електронната система на кръвния център има отметка, че съм със забрана за дарителство още от 2001 г., когато е установено, че съм носител на хепатит В и С“, допълва той.

По думите на И.Д. инфектирането е станало в казармата, тъй като изследванията му на донаборник били абсолютно в нормата. Като войник обаче през 2001 г. той станал за пръв път кръводарител, тогава била установена и инфекцията. По време на донаборната си служба той е бил донор на кръв и втори път. Независимо от това обаче не е бил уведомен за инфекцията.

В документите за кръводаряването се посочва и адресът на поделението, в което е служил, и постоянният му домашен адрес. На нито един от тях не беше получено писмо нито от кръвния център, нито от бившата ХЕИ.

Сега на младия мъж предстои биопсия и образна диагностика, както и лечение на двата вида хепатит – А и В.

Случаят на младия мъж не е изолиран. Ако човек е заразен, следва да бъде уведомяван лично от съответния център, както се практикува в Гърция, Великобритания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, Хърватия и Нидерландия, или да бъде съобщавано както на него, така и на личния му лекар, както се прави в Германия, смята Силвана Лесидренска. За тази промяна пациентската организация настоява пред Министерството на здравеопазването. Искане за това е внесено още миналата година, но към момента решение на проблема няма.

Сега уведомяването при евентуално носителство на хепатит В, С или друга инфекция е описано в Наредба 18, която регламентира кръводарителската дейност и Закона за кръвта и кръвните продукти. Според документа "донор на кръв, чиито резултати от изследване за антиеритроцитни антитела е положителен, се информира и се насочва към личния лекар за допълнителни изследвания и консултации. От същото лице се взема отново кръв при липса на противопоказания и след отрицателен резултат от изследване за антиеритроцитни антитела, извършено не по-рано от 6 месеца от първото изследване".

В нея обаче не е споменато точно как лекарят ще бъде уведомен след като във формуляра, попълван от желаещия, не е посочен телефон и адрес на кабинета му.

Според практиката сега това става, като съответният кръвен център уведомява регионалната здравна инспекция. Тя на свой ред следва да уведоми личния лекар на лицето, поясни директорката на Националния център по хематология проф. Фани Мартинова и призна, че това не е най-перфектният начин.

Затова по думите й редица неща в поднормативния документ трябва да се променят. Проф. Мартинова поясни, че на работна среща, инициирана преди дни от пациентски организации, е станало въпрос и за този проблем, но все още не е пристъпено към решаването му.

50 лв. глоба следва да отнася лекар или медицинско лице, което не е уведомило донора, че в кръвните му изследвания е установена инфекция с хепатит В, С или вируса на друго заболяване. При повторно нарушение санкцията скача на 100 лева.

Това става ясно от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, заявиха от Министерството на здравеопазването. Директорите на лечебни заведения, които не осигуряват условия за защита на здравето на донорите, се наказват с глоба 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба 2000 лв., съобщиха още от здравното ведомство.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донорите са предимно от ромски произход...цялата система като цяло е сбъркана...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За затвор не знам, но ако човека знае кой е виновен, трябва да съди до дупка. Майка ми беше заразена в болница, но не се знаеше виновния и скъса докторите, здравна каса и разни лаборатории от тормоз. Ако не беше упорита, сега щяхме да и носим цветя! М/у другото здр.каса плати след споразумение за прекратяване на дело с/у тях- иначе те мотат ако може...
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвор трябва да е наказанието не 50лв
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама се обиждат някои,като им казва вежди рашидов,че останалите тук не стават и за ч е п за зеле !
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемията от хепатит беше в Горна Баня- 9та танкова бригада.