Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"

Хората са притеснени, че магистралата ще минава близо до селата
Обновена: 1 дек 2017 15:35 | 30 ное 2017 09:00,
48
Шум, ръмжене на хиляди двигатели... Местни и чужденци срещу АМ "Русе - Търново"
Снимка: Архив, Булфото

Жители на няколко села от община Велико Търново, сред които и чужденци заселници, се обявиха срещу изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново"  Това стана по време на общественото обсъждане, провело се в залата на общината в Търново във вторник вечер, пише "Монитор".

Десетина човека от село Хотница не бяха съгласни трасето на новата магистрала да минава на половин километър от тяхното село, тъй като щяло да се вдига голям шум, който да пречи на тях и на домашните им животни, които ще бъдат постоянно стресирани.

"И какво сега, ще се окаже, че от едната страна на селото ще имаме кариера, а от другата магистрала. Ние ще полудеем от вдигания шум", недоволстваха селяните.

Към тях се присъединиха и живеещи в Хотница англичани, които също бяха категорични, че не са дошли в България и не са си похарчили парите, за да купят къщи в село, където отново непрекъснато ще чуват ръмженето на хиляди двигатели дневно.

В отговор експертите от Агенция Пътна инфраструктура обясниха, че след пускането на пътното съоръжение, ако се установи, че шумът действително надвишава допустимите норми, ще бъдат поставени шумоизолиращи съоръжения.
Проблемът с шума беше засегнат и от кмета и жители и на друго търновско село, Момин сбор, където магистралата ще минава на 700 м. от първите къщи на селото.

Според кметския наместник там, Андрей Явашев, шумът от главния път София – Варна, който достигал в селото, и сега бил достатъчно силен, въпреки че от пътното съоръжение ги дялала една цяла гора.

Какво ще стане обаче, когато тази гора бъде изсечена, а на всичкото отгоре бъде изграден и пътен възел, както е според проекта, питат хората от Момин сбор.

Кметицата на село Беляковец, Албена Беренска, пък се закани, че ако шумът, който ще стига до нейното село е висок и пречи на съселяните й, тя направо ще легне на магистралата и с тялото си ще спре минаването на автомобилите по нея. Оказа се обаче, че това няма да е нужно, тъй като магистралата ще минава на цели 5 км от Беляковец и опасност от шум там просто няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали през плевен щеше да минава , за да се събуди района .