НИМХ: Пикът на дъждовете се очаква да е тази нощ

В Столичната община са получени 44 сигнала заради дъжда
Обновена: 1 дек 2017 21:08 | 1 дек 2017 21:06, Анисия Иванова
5
НИМХ: Пикът на дъждовете се очаква да е тази нощ
Снимка: Булфото

В Столичната община са получени 44 сигнала за завирявания, наводнени дворове, мази и пътни участъци, съобщи пресцентърът на общината.

Най-интензивен е дъждът в южните и западните райони на София, откъдето са получени най-голям брой сигнали. По данни на БАН там са паднали над 40 литра на квадратен метър. Увеличените количества вода в реките се дължат освен на неспиращия цял ден дъжд, и на снеготопенето в планините Витоша и Люлин.

Нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишени. Екипи на районните администрации, аварийното звено на Столичната община и на пожарната осигуряват постоянно наблюдение на всички критични участъци.

15 сигнала за запушени улични шахти вече са отработени и е осигурена проводимост.

Затруднено е преминаването по пътя София-Самоков на изхода при София. Там пътното платно се почиства от паднала земна и скална маса.

Няма критична или извънредна ситуация в страната след обилните валежи, които продължиха цял ден в Западна и в Централна България, съобщиха на извънреден брифинг в МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на енергетиката - Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", след заседание на Националния оперативен щаб за обстановката на територията на страната.

Имаше спорадични излизания на малки реки от коритата, но няма информация за пострадали хора или за големи материални щети, каза комисар Николов. Щабът е дал предписания на кметовете на Златоград, Крумовград и Елхово да следят обстановката, защото в неделя дъждовете ще се изместят на изток, посочи Николов.

Представител на НИМХ на БАН уточни, че пикът на дъждовете се очаква да е тази нощ, а валежите до момента са били по-малки от очакваните.

В района на Столичната община най-тежко е било положението в село Мало Бучино, където са наводнени две къщи, съобщи Йорданка Фандъкова. Къщите се отводняват, пострадали хора няма, допълни тя. Десет екипа в София са готови да действат при възникване на тежка ситуация. Екипи на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община, на пожарната и МВР са разширили коритото на реката.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че мрежите на Електроенергийния системен оператор работят нормално. По думите й, от трите ЕРП-та проблеми има само в Западна България, където оперира ЧЕЗ. В този район 14 000 домакинства са без ток. От НЕК са докладвали, че в големите язовири има 30 процента свободен обем, посочи Петкова.

От КАТ уточниха, че пътната обстановка е нормална, няма прекъснати пътища заради дъждовете.
Министър Валентин Радев допълни, че информация за обстановката в страната ще се публикува на страницата на МВР. Ако се наложи, утре щабът отново ще се събере, каза той, цитиран от БТА.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 1 година
т.е. тия дето ги оставиха да гладуват, по-известни като Академията бършат кафевите петна по гащите гейберски... Абе един път, 1 поне да чуя, че СО е свършила нещо като хората, един път МС, само един път - няма - гейберастия докрай, Диктатура на Калинките, или Тиквокрация може да се нарече...
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой отнякъде да каже, че има порой та има такива проблеми. Иначе всичко звучи като гротеска. един кротък дъждец се оказва, че може да ни срине държавата.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаха по телевизгията току що да се бяга до магазина за пояси.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стааа да нема потоп с тоя ромолящ дъждец ? Май едни пари за почистване на корита на реки и едни пари за ремонт на канализации са отишли в едно по-добро измерение.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четвърто поколение съм в София реката която минава през орлов мост никога не съм я виждал толкова пълноводна през 50 годишният ми живот. Не са живи родителите ми щях да ги попитам дали са я виждали такава. В детските ми години си я спомням че замръзваше в коритото си в най ниската точка и че през лятото почти пресъхваше. Но толкова пълноводна като имате предвид че е напълнила цялото си корито и има 1 метър от преливане никога не съм я виждал.