Хитрино, 12 месеца по-късно: Потъват ли парите в пепелта?

Как върви възстановяването на селото?
Обновена: 10 дек 2017 12:54 | 10 дек 2017 12:37,
45

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Преди година шуменското село Хитрино осъмна в огън. Товарен влак с газ дерайлира на гарата на селото. Седем души загубиха живота си в аварията, а 29 бяха ранени. Десетки къщи просто спряха да съществуват. За да бъдат възстановени държавата отпусна помощи, а стотици дариха пари за пострадалите.
Още по темата

Година след трагедията жителите на селото са разделени заради начина, по който се раздават помощите. Според едни парите са недостатъчни и се раздават по неправилен начин.

За възстановяването на селото бяха осигурени почти 33 млн. лв., за чието изразходване отговаря местният обществен съвет. Той взима решения за отпускане на средствата на базата на механизъм, който разделя нуждаещите се в три категории – тези, чиито къщи са съборени или подлежат на събаряне, получават най-много средства, втората категория са тези с частични разрушения, а третата категория са къщи с по-малки поражения.

"Аз съм убеден, че никъде дадените пари не са по-малко”, категоричен е Нуридин Исмаил. По думите му сред жителите на Хитрино има такива, които се възползват от ситуацията и търсят обезщетение без реално да имат щети, нанесени от експлозията.

"Ние сме влизали със съвета в къщи, които и преди взрива са щели да паднат – точно тези хора са с най-големите претенции в момента”, пояснява Исмаил пред bTV.

Според жителите на Хитрино друг проблем е и бавната работа на екипите.

"Какъв е критерият? От каква гледна точка казвате, че вървят бавно? Тази трагедия никой не може да я сравни с друга такава. Достатъчно се прави в това село”, категоричен е кметът.

"Нямайте и капка съмнение, че парите се харчат почтено. Така се сплоти цяла България и няма как на базата на тази доброта да правим каквото си искаме”, категоричен е кметът на селото.

Днес по повод годишнината от трагедията от ДПС ще правят курбан в селото. Нуридин Исмаил беше изключен от редиците на партията, защото го обвиниха, че разходвал средствата по некоректен начин.

Кметът обяви, че няма да присъства на курбана.

"ДПС за мен е приключена история. Съжалявам за енергията, която съм дал за ДПС. Не ми е удобно да казвам, че съм бил председател на областния съвет на ДПС”, категоричен е Исмаил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33 милиона?Абе вие с какви тухли зидате бе?Аааа не се сетих то и външни *** ще да има бе.Ахаааа,затова толкава пара замине.Абе да бехте ги дали на ким чен пен да направи една бомбичка и да ви я фълри на умните глави.Тотално за бонаци ни взехте бе.Вече не е модно да се краде ама то на вас у кръвчицата ще да е
31
3
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
Вярно е че машинистите не са спазвали ограниченията , но е вярно и това , че в ЖП -то не е организиран НИКАКЪВ контрол за спазване на ограниченията!Виновник е министър Московски и тъй като няма доблестта да си хвърли оставката , трябва да бъде съден и прогонен!
30
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Тези средства не бяха ли отпуснати с цел някой лично да се облагодетелства при разпределението им, т.с забогатее и са в нячия банкова сметка, а не за възстановяване на селото! А кмета се е продал или ГЕРБ го купиха! Очевадно е!
29
3
 
13
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Кмета вече е от ГЕРБ. Нормално.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риторичен въпрос
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не в пепелта,в джоба на кмета потъват.
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че Тиквата пусна *** да стане президент.Нали се беше опарил с *** Лигавия.И затова явно е решил, че трети мандат + президент от ГЕРБ ще му дойде множко.И затова издигна другарката Цепка. Дърти гербаджии даже не са гласували зна нея.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорТиквата скожи срещу *** плевенската парт. секретарка, другарката Цецка Неизбираема Цачева.Нарочно, знаейки, че е неизбираема срещу генерал ***.Зщото не искаше да има президент.Това да ти прилича на уреден мач?
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорСя па Радев...Радев е един зелен парцалл, сложен за президент пак от банкевската мотраи няма изобщо думата, освен да държи речи, които му пишат ПР-те.
23
16
 
6
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Така е при Радев. Взривове, разруха и корупция.
22
4
 
23
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Добре де, какво изобщо ви учудва? ДПС има традиции в краденето много преди ГЕРБ. Всичко си е както винаги. Кметчето се сдърпало със шефовете за някой кокал и сега пищи, другите пък си го знаят що за стока е...позната история. ДПС са окрали най-много от турците (щото те им вярват). Просто българските турци са наивни души и мислят, че който е от техните, задължително им мисли доброто.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали шефът на Булмаркет не е от крупните спонсори на ГЕРБ?И дали преди ГЕРБ, не е бил от крупните спонсори на БСП?Продължавайте да гласувате за тази гнила система, роби.
20
1
 
41
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
С 33 милиона лева селото ще бъде бутнато и построено наново... за 6 месеца! Само в България с няколко милиона не може и ремонт на готова сграда да се извърши! Безочливо крадене! Повръща ми се!
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за тези пари две села щяха да построят,бях казал че голямо лапане ще падне
18
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен ме срам ча съм блгарин, да ни зема Султана и да се свършва
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокажен народ сме еййййййй.Нама нищо свято за нас.Затова си заслужаваме да изчезнем.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От крадене не остава време за работа
15
5
 
25
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Ама 1928 комунистите са били в затвора, а не във власта, а България се е управлявала от Цар, а не от падар
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там сега би трябвало другарите от дъпъсъ които владеят 1/3 от чалГето да са построили 10 къщи и един мол безплатно.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиркаджииНама баце, няма маце...Този етнос е тотално гнил и отдаден на анархия, грабеж и беззаконие.И това не е от вчера, това е от жалките, полуробски и помиярски 1300 години.Не са ни криви нито турци, нито цгани, нито великите сили, нито марсиянците, нито...просто сме си такива.Срам ме е, че съм българин.