Радев: Без битката за Плевен едва ли щеше да има България

Президентът бе на зарята за 140-ата годишнина от епопеята
10 дек 2017 19:55, Красимир Ангелов
68
Радев: Без битката за Плевен едва ли щеше да има България
Снимка: БТА

Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на пл. Възраждане в Плевен по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея.

"140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: "Плевен падна". Малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война.

Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен“, подчерта Радев, цитиран от "Фокус".

"Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но нездрав мост на народната памет и когато това се предаде на следващите поколения след тях, причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода", заяви още държавният глава.

"Ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и войни по бойните поля и по скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България", каза държавният глава.

Тържествената заря-проверка е кулминацията на честването на годишнината от освобождението на Плевен, което преминава под патронажа на президента.

По идея на общината след зарята ще бъде представен осемминутен светлинно-звуков спектакъл, посветен на историческата победа при Плевен на 10 декември 1877 година. До параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" са разположени над 110 осветителни тела, които в съчетание със звуци и видеоизображения ще пресъздадат драматични моменти от Руско-турската освободителна за България война - трите кръвопролитни щурма за Плевен, обсадата на града, капитулацията на армията на Осман паша и победоносния изход на войната, след която на картата на Европа се завръща свободна България.

Днешният ден започна със Съборна Света литургия, която бе отслужена от четирима митрополити - Плевенския митрополит Игнатий, Ловчанския митрополит Гавраил, Западноевропейския митрополит Антоний и Смоленския митрополит Исидор в храма "Света Параскева". След това пред параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" бе отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България, а в театър "Иван Радоев" бе представен концерт-спектакъл под мотото "Плевен помни".

За участие в честванията дойдоха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители, посланиците на Русия - Анатолий Макаров, на Румъния - Йон Гъля, на Република Беларус - Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, от Руското историческо общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До Анонимен 41 И за що днешна Русия лъжлива? В все делаете во вред себе. Кто построил АЕЦ Козлодуй, где она? ТЕЦ МАРИЦА-Изток продали. И тъй нататък.
44
0
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До СатаНАТОДостоевский разве военен истроик?Он писатель и это его размышления
43
0
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До Анонимен 44Живи сам и делай все сам и не будет у тебя претензий
42
0
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
Честит праздник братушки!
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разстрел за комунистите !!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Поклон и вечна слава на героите!
39
0
 
2
 
! Отговори
Клишета на мишлета преди 6 години
Естествено,че води война заради проливите.Но в случая има пълно съвпадане на итересите.Лошото е,че не ни освободиха от местната ***,която досега трови живота на населението и води политика на затриването му.Така ще е ,докато чакаме други а ни помагат.
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският цар Александър втори Освободител и неговите генерали поведоха войските си и ни освободиха. После комунистите избиха техните потомци. На Русия, Царска Русия, съм вечно благодарен. СССР и днешна лъжлива Русия заслужават моето презрение. Онази Русия, която ни освободи, умря заедно с разстреляния цар Николай и неговото семейство.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-късно Плевен падна, когато приватизираха Плама-Плевен и след няколко години го затвориха. Рафинерия произвеждаща автомобилни масла която я фалираха бездарни комунисти с алчно-капиталистични подбуди. Малко преди това "Диона" и "Емера" бяха получили сертификати за качество от германски институти.
36
1
 
8
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Всяка година с бюджета обезпечават ограбването на десетки милиарди .НАсочват милиардите към към партиино подставени групировки за препиране..НАд 6 000 000 нямат доходи за оцеляване вкл полицаи и военни..
35
3
 
12
 
! Отговори
Ликвидiрат БЪлгaрия преди 6 години
Обезлюдяват Цяла Северна БЪлгария ..Крадат десетки милиарди живи левове и евра от народа и ги перат през Оперативни програми на нагло престъпни Министерства и ведомства.За раждане и отглеждане на деца Пари не дават..НАд 6 000 000 БЪлгари се тровят показно с цел ликвидация....
34
3
 
8
 
! Отговори
УБиват БЪлгарите преди 6 години
Нагли престъпници на власт в София ликвидират БЪлгарите в БЪлгария подава Плевен възмутен .Милиони деца са трайно нелечимо увредени от педофили и терористи на власт чрез НЕЗАКОННИ КАМЕРИ.Тровят милиони с хлор токсични каццерогенни разтвори подавани вместо лечебна питейна вода
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската империя беше защитник на Християнството и Славянството.Руския император беше най-могъщия човек на Земята.След Априлското въстание той даде заповед да се освободят поробените братя-българи.За тази цел той впрегна огромните сили и народи на империята и въпреки съпротивата на Европейските Велики сили отвоюва Българската свобода.Българите помагаха всячески,биеха се геройски и напълно заслужиха своето Освобождение!
32
13
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натовски армии са избили повече българи през балканските войни и от турците.
30
3
 
22
 
! Отговори
Перущица преди 6 години
Браво на кмета Георг Спартански за словото-Руският солдат освободи България!
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия,както и ние има велика,хилядолетна история.Воювала е с много царства и господарства,разнесла е християнството и европейската цивилизация по половината свят.Във вековете е предпазвала Европа от десетки нашественици.Много империи са се били срещу нея,и всички тях вече ги няма.Руската Империя която ни освободи заемаше една четвърт от земната суша,от Полша до Аляска и Афганистан.Повече от 100 народа.После евреите чрез комунизма опитаха да я унищожат,чрез Ленин.Но даже и комунизма не успя в тов
28
2
 
0
 
! Отговори
PLEVEN v NATO преди 6 години
Za da ne koziruvat voennite na UK na TUR or NSTO za tova bagat v Brexit ug. Oshte pomnqt zlo4estiq desant v TUR. BGR me I'm puka pari samo da vzemat. Vzemete primer ot USA amia. Nqma pari samo 4ashi za kafe moge bi.
27
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте мешали Русия с комунизма.Нобеловия лауреат по литература Солженицин каза в края на живота си следното:Аз бях дисидент,борех се с комунизма в СССР.Вярвах в Западната демокрация,избягах на Запад.Бях сигурен че прогресивните сили на Запад се борят за да унищожат Комунизма в Русия.След толкова години обаче,проумях друго-те не искат да унищожат Комунизма,те искат да унищожат самата Русия!Комунизма за тях е просто едно алиби,борбата е срещу Русия.
26
15
 
13
 
! Отговори
Стамболов преди 6 години
Хвърчилков, стига с метани към Кремъл. Историята отдавна се е произнесла за истинските цели на Руско-турската война - достъп до проливите чрез Задунайская губерния и осуетяване на всеки опит на българите за обединяване в обща държава !