Здравните работници у нас – на изчезване!

Проблемът се задълбочава все повече, твърди експерт
Обновена: 20 дек 2017 10:12 | 20 дек 2017 09:15, Петя Славова
18

1636 гледания   |  Още видео
У нас все повече се задълбочава проблемът с недостига на здравни работници. Само през последните 15 години броят на медицинските сестри у нас е намалял двойно, като от 55 хиляди през 2002 г. в момента те са едва 25 хиляди. В областната болница във Велико Търново във всяко отделение има недостиг на сестри, а повечето от работещите в момента са на предпенсионна или пенсионна възраст.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи дава на здравния министър Кирил Ананиев 100 дни от началото на 2018 г., за да обърне внимание на сектора и реално да предприеме мерки, за решаването на проблемите му. Ако казусът с нищо не се промени, то здравните работници ще блокират здравната система с протести през март, заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева.

"Тенденцията се задълбочава и е характерна за цялата страна. 20 години алармираме обществото и управляващите, че проблемът е напълно сериозен. Все повече сестри изоставят професията си поради ниски доходи и лоши условия на труд", потвърди тя.

В студиото на "България сутрин" гостът подчерта, че липсата на мед.-сестри и лаборанти поставя под риск цялата здравна система. Пациентите искат усмивка и човешко отношение, а не да ги обслужват ядосани сестри, и това е разбираемо, но недостигът води до претоварване, разясни Василева.

Василева постави казуса в по-прости измерения – 50% от работещите като мед.-сестри са на пенсионна или в предпенсионна възраст, тъй че системата разчита на останалите 50%, но пък те могат да напуснат всеки момент, поради неблагоприятните условия.

"Ние като съсловна организация можем единствено да алармираме за проблемите в сектора, но не активно да променим нещата. Убедени сме, че психологическата бариера, която ще накара младите да учат за мед.-сестри и лаборанти и да останат, е 1500 лв. стартова заплата. Когато заплатата е недостатъчна, израстването в професията и задържането в нея се размива", посочи председателят на БАПЗГ Милка Василева пред Bulgaria ON AIR.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Здравните работници? преди 11 месеца
Ами че,те се спасиха в чужбина от герберасткото благополучие. А ИНАЧЕ,ЦЯЛАТА НАЦИЯ ИЗЧЕЗВА,НО НЕ И ПУКА..
14
4
 
6
 
! Отговори
Ангел Колчев преди 11 месеца
РОБИ- НЕ РАБОТЕТЕ А НАПУСНЕТЕ - ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ТИКВАТА И ФИНАНСИСТА ХА-ХА-ХА
13
4
 
10
 
! Отговори
До Петко 9 преди 11 месеца
Точно заради тези 45 години сме на това дередже.Хората без да строят,,зрял социализъм" заминаха напред във всяко едно отношение.А ние с лозунги и лъжеикономика,без здравни и пенсионни фондове,с равни заплати!?!?!?,заеми които накрая не можехме да върнем и както каза Т.Живков,,Социализъма е едно недоносче! Едно недоразвито общество" Виж здравната политика и заплащане на Дания,Белгия,Австрия,Швеция,Норвегия,Холандия ,Швейцария, за големите да не говорим.Тези 45 г.ни пратиха на опашката,другарю.
12
2
 
14
 
! Отговори
?! преди 11 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
11
2
 
14
 
! Отговори
Всички изчезване преди 11 месеца
Заради нагли престъпници на власт в София Българите сме на изчезване..
МЕд мафиотите тровят милиони с хлор токсични канцерогенни разтвори течащи от чешмите вместо питейна вода..Две супи и хоп клиент на мед мафията до гроб.
В магазините само нарочно отровена бира..Нарочно отровен хляб вкл с пси активни спец добавки ГЛасувай само за БСП или ДПС..Борисов го тровят специално с цел ограбване на милиарди месечно..
10
8
 
17
 
! Отговори
Д-р в Бг преди 11 месеца
Писна ми да лекувам де6или, затова се махам. Да се лекуват сами!
9
6
 
20
 
! Отговори
Петко преди 11 месеца
Какво се оплаквате ? Нали излизахте и викахте, че 45 години стигат ? Ето, сега времето ваше, радвайте му се, а не се оплаквайте !
8
1
 
35
 
! Отговори
Да изчезнеш за 60сек преди 11 месеца
Те не само здравните работници са на изчезване, а цялата ни държава.
7
8
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
Здравни работници отдавна няма. Има фалшиви инвалиди и далавери. Много лично споделям опита си.
6
11
 
9
 
! Отговори
МАМА преди 11 месеца
Ами да направят така - навремето като е имало недостиг - бързи курсове 6 месечни за мед сестри. Какво е това 3 години учене и харчене на пари ? Даже държавата е плащала и бедни момичета от селата са се възползвали. Това го знам от свекърва ми....След това повечето в бума бяха в Либия и по арабските страни за повече пари.
5
7
 
16
 
! Отговори
Докторче в UK преди 11 месеца
БГ няма нужда от толкова много доктори.
Това първо . Второ: колеги, в Обединеното кралство също има остър недостиг на доктори и сестри - идвайте на сам !
4
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И те едни работници...
Само те гледат в ръцете колко торби носиш.
3
11
 
14
 
! Отговори
фен на Боко преди 11 месеца
Тея па толко ли не могат да се оправат с 600 кинта заплата. Ние едно време га ядехме филийте с мас не ревехме така. Скоро и те ше са на хайвер и хавански пури. Само търпение...
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако го оставим тиквуна да управлява още 2-3 години и ние няма да останем.
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и без това само чекракчий и врачки в престилки останаха.