Наргилета, цигари... опасно близо до учениците. Сефте!

Най-много нарушения са открити в София и областта
23 дек 2017 12:25, Петя Славова
22
Наргилета, цигари... опасно близо до учениците. Сефте!
Снимка: архив, Булфото

Търговци продават незаконно цигари и наргилета на деца край училищата. Това сочи доклад от съвместна междуведомствена акция.

По разпореждане на ВАП е извършена проверка в цялата страна за безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на тяхната територия. Проверено е било и качеството на храните, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и на спазването на изискванията на Закона за здравето и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия по отношение на предлагането на забранени продукти и изделия на непълнолетни, пише "Монитор".

Инспектирани са били общо 1 838 обекта, които включват места за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до училища и детски градини. Съставени са били 176 акта за нарушения, както и 288 констативни протокола и предписания за спиране реализацията над 50 кг храни, 19 л безалкохолни напитки, 109 л прясно мляко. Издадени са били и 3 броя заповеди за спиране експлоатацията на обекти, предлагащи негодни стоки, опасни за здравето.

Най-често констатираните нарушения са били свързани с търговия с храни в обект без регистрация, предлагане на имитиращи продукти неотговарящи на изискванията за безопасност на храните, несъответствие на сградния фонд и оборудването с хигиенните изисквания, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, съдържание в предлаганите храни на палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин. Сред другите нарушения са - използване на имитиращ продукт вместо краве сирене, неправилно съхранение на храните и лоша хигиена, посочват от прокуратурата.

Освен това се предлагали цигари и тютюневи изделия, включително наргилета, на ученици, без проверка от търговците както изисква закона в уверение на това, че лицето е навършило 18 години, както и нарушение на забраната за тютюнопушене в заведения, което се допуска от управителите в късните часове на денонощието.

Най-много нарушения са констатирани в района на София и областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
йоли преди 6 години
Е чак пък незаконно достатачно е да извън двора на училището магазина и може да си продава цигари алкохол квото му е кеф на търговеца а на децата ... това ни е закона всичко е точно бизнеса върви...
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много е просто - управляващите да поставят ограничение 18 г.! Какво общо има с това Европа, като наргилето си идва от Изток?
15
6
 
6
 
! Отговори
www преди 6 години
ТОВА СЕ СЛУЧВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА....
14
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Със първа доза, таз опасна шмика,кара го *** бързо да привиква,а много често лесната наркоза,води фатално до една некроза.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който пуши наргиле е нищо повече от камилар.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме ли държава?Или някои ще оправят международното положение,а други ще тровят децата ни под носа на полиция и прокуратура.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плана срещу гоите е в пълна сила. Дегпадация на младежта чрез опиати и други практики
10
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
А тези които им продават дрога никой не ги притеснява тях ги пази родната полиция!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ..............................
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е яко, куул. Пенсионерите да четат труд и капитал.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Талибан (ученик), седнал по турски, поръчва наргиле и турско кафе.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца пропушваха първите в 5 клас, увеличаваха се в 6 клас, а след 7 клас почти всички.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВИНСКИ ПРЪЖКИ С НАРГИЛЕ - ХИТ В ТУРСКИТЕ КАФЕНЕТА.
4
1
 
13
 
! Отговори
Д преди 6 години
Помня преди десет години имах съученици, които девети клас вече отказваха цигарите.. Сега сигурно пропушват трети клас..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже един ми се присмиваше из дискотеките когато купона бе истински и нямаше това искам да го питам ти като си от новото поколение дижеи представа от купон имаш ли в ловеч теб питам дето водиш коледни партита и тем подобни аиде махаи се срам за града но се присмива
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наргиле баровете се отчитат на ченгетата да ги пазят и да не ги задеват за нищо. Ако трее и в кабинета на директора на школото ще турят маси с наргилета. Интереса клати феса. Друго нема! Щот в наргиле бара не се дърпа само ябълкова настойка, а и доста по-силни вещества, ама нейсе. Нали "никой не е подал сигнал"...
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уф, айде пак. Вижте - унмрял от нергелета НЯМА. С тея забрани и прочие, само подклаждате контрабанда и корупция. Спрете СЕ !