По празниците: Празни градове и пълни курорти!

Стотици хиляди сливат почивните дни
26 дек 2017 19:05, Петя Славова
68
По празниците: Празни градове и пълни курорти!
Снимка: архив, Булфото

Празни градове и пълни курорти. Така изглежда картината около Коледа и Нова година. Стотици хиляди успяха да слеят празниците и тръгнаха на път в страната и чужбина. Десетки милиони левове ще се похарчат за почивка през следващите дни.

"Основните дестинации са местните. Коледа е семеен празник – има малки деца и възрастни хора", коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Нова тв. "Около 360  000 българи пътуват в България, а 120 000 са избрали да пътуват в чужбина".

По думите на Драганов, българите почиват в България, германците в Германия, Французите във Франция. "Има малки деца, не може да ги натоварите на някакъв ван. Затова са тези празници и традиции, хората да са заедно.", обяснява специалистът.

Според неговите наблюдения, хората пътуват по-често и през къс-дълъг уикенд. 480 хиляди са тези, които ще пътуват по сегашните празници, отбеляза той идопълни, че най-рано се свършват местата из курорти като тези във Велинград, Вършец, Сандански..., където има спа туризъм.

В чужбина най-честите дестинации са съседните страни - Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция. "Сега се пече хляба за лятото. Сега се продава този сезон. Ако отворим каквито и да е европейски сайтове, в момента текат най-интензивните продажби. От 1 януари започват големите политически борси, където са сравнени кое е продадено и какви леглови бази са останали.", каза още Драганов, като уточни, че става въпрос за жителите в Западна Европа, които имат сигурни доходи, докато българите сме по-лежерна нация и решаваме къде ще пътуваме доста по-късно.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
А такааа.Нали бяхме бедни?Гледам че в големите търговски вериги народа купува като не виждал 45г.Колите са като навързани една за длуга. Няма къде да спреш.Почивки в чужбина...Абе ,мани.И ми става едно мъчно ,мъчно за соца.Лоша работа е това капитализма.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха сега някой да ми каже при соца къде ходихме на почивка и имаше ли изобщо леки коли. Истината е , че който работи живее добре .
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами то,никога няма угодия.едните,недоволни,че не сме богати като дания и белгия,другите,недоволни,че не сме еднакво бедни като при соца.как така,един ще кара опел,а съседа мерцедес.друго си беше,всички на москвич и жигули,тук там и трабант
57
3
 
5
 
! Отговори
начо преди 6 години
преди 30 години даже мисълта за почивка в гърция беше невъзможна.сега,потоци от коли и задръстени пътища.после,цървулите хленчат че не били като дания и холандия.лузърите пък реват за соца,нищо да не работят и само да краднат.да се кефят че способни и неспособни взимат една заплата.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никога българите не са били толкова богати,но не го знаят защото започнаха да се сравняват с най богатите в света.
55
1
 
7
 
! Отговори
Бейрута преди 6 години
Я сига лъжи! Вчера Плевен се пукаше по шевовете си от народ! Ама плевенчани са бедни хора. Виж София е друго нещо, не е България! Там българите се чудят де да си харчат парите, дали на СПА в гръцко или на ски в Банско! Да ви пикам на демокрацията! В прованса средна заплата 550лв.в Софето 1200!Затова след Нова годин обмислям да се местя в голямото село. Вярно не пращя от елитарност с моя 20г Опел, ама ще се наложи да се търпим! Хайде доскоро!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е същата гледна точка. Ти обвиняваш хората че нямали финамсова култура, а аз обвинявам фалшивата демокрация, че прелива от недъзи, един от които е че айдуците шетат свободно и играят партия с куките. Масово!!! Това е порок в конструкцията, а не случаен бъг. Е тогава защо ручахме жабетата? Ми да си беше останал соца. И там имаше трески за дялане, ама нали уж го сменихме за нещо по-добро! Е да, ама не. Сега комунистите били виновни, или климата, или извънземните...
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55не е друга гледна точка, а все същата. Хората (включително политици, чиновници, бандити и др.) стигат то там до където им позволи обществото да стигнат. А за разлика от другите държави обществото позволи старите муцуни пак да са на власт. В съседна Румъния хората протестират всяка нощ от 2 месеца срещу корупцията. Тук всяко чудо за 3 дни. Тогава какво очакваш?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финансова култура не всеки може да има. Както и всяка друга специфична грамотност. Но проблема не е в това, че дядката ще хвърли през балкона кинти, а в това, че разбойниците са на свобода! Че имат незаконни имоти, а нап, полиция и т.н. не ги бара с пръст! Защо ли? Защото геймят заедно! Всъщност това го каза и един айдук в разследване на НоваТВ. А в нета има още много такива изказвания. Ето ти една друга гледна точка.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51жал ми е за хора дето се скъсват от бачкане и накрая пак нямат. Жал ми е за хора които са се родили със здравословни проблеми. Жал ми е за хора които съдбата е наказала несправедливо (пожари, наводнения и т.н.) Но не изпитвам жал към хора които са имали шансови но са ги пропилели. Не мисля че трябва да си натоварвам съзнанието с тях.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51хайде дай ми една причина вместо да се забавлявам, да седна да се депресирам че 1 милион от малцинствата няма да пътуват понеже не си мърдат пръста да си намерят работа. И да добавя - попадъл съм и на кадърни между тах които реално ходят и почиват на празниците. Тази капка в морето обаче си е в рамките на статистическото изключение Или може би да седая да ги мисля дъртите алкохолици пред близката кръчма? Или може би тези дето си дават парите за наркотици и хазарт? Махни всичката леш
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично на теб не съм ти казал, че не си с всичкият си, освен ако не си от актива на герб или самият Винету!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, не са 5%, а са 7%.... :) Тази промяна съвсем измени статистиката. Без да обръщаме внимание, че в тази статистика са броили 100% всичко движещо се, и е обяснено че отива а курорт :) Комунистическите идеолози от миналото репа да ядят! Смех!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 491. 480 000 ne сa 5%2. това не е броя на хората които могат да си позволят (той е далеч по-голям), а броят на хората които на практика го правят. (ние лично искаме тази година да не пътуваме а да сме на домашно)3. защо да не съм с всичкия си? Вече ти казах - не смятам че трябва да живея живота си в срам или депресия заради това че някой друг няма елементарна финансова култура
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спорът, ако изобщо има такъв, беше за възгордяването на управляващите, че около 5% от хората, били тръгнали на почивка из курортите, инвидиш ли, значи сме супер добре! На което казах, че това е пълна дивотия. С народ, имащ толкова окаяни прослойки, да се гордееш, че си успял, значи минимум не си с всичкият си! А по принцип за политика не ми се спори. Отсъстват обективни репери, за да си губя времето с празни приказки. От мен - лека нощ!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и парите на бг пенсионера във фондовете не са изядени от инфлацията, защото при солидарната система, каквато е нашата, над 90% от събраното в нои се разпределя на мига за текущи пенсии, а не се акумулира. В Германия също системата е солидарна. Акумулират се част, по-малка от 10% от задължителните и изцяло доброволните вноски, но последните и без това са ниски. Така че инфлацията няма нищо общо със срива на нои. Пък и това беше преди 20 години...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45Другите екс-социалистически страни премахнаха комунистите от държавните постове и направиха публично достояние кои хора са били агенти на държавната им сигурност. Тук народа остави комунистите да се пребоядисат на сини и червени. И се видя какво получи в замяна. 97-*** сегашните пенсионери не бяха пенсионери - защо не търсиха сметка тогава ами скачаха като *** по площадите? Пределно ти е ясно че такава "демокрация" няма как да работи, но се правиш на разсеян и спестяваш тези факти
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А между другото, "преуспелия" немски пенсионер завършва много често живота си в старчески дом. Защо ли? Защото от богатство не е успял да си купи собствен дом, живял е под нае, и накрая с пенсията си не успява да си плаща и наема! И изобщо не са малко тези хора. След пенсия думне кинтите за традиционния круиз, и от там на сетне.... Старчески дом! Ексик ти такъв стандарт.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали демолрацията беше уж по-добрия избор? Нали имаше механизми да се саморегулира? Защо тогава караш няколко поколения да стават нещо като партизани? За ножовете и барута ли да се хванат, за да поискат сметка? Що за тиквени съждения? Нали в голямата лъжа се лъжеше че всичко ще е точно? Как да поискат сметка? От кой и като какви, като би следвало в демократичните механизми такива неща да не се случват.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40(продължение) Хората на Запад при пенсиониране си теглят допълнителните пари от частните пенсионни фондове - купуват си къщи в чужбина или патуват с тези пари. Хората тук ги "пестят" тези пари за да ги убие инфлацията или като остареят да ги метнат през балкона. На това ли трябва да уча децата си - да мълчат и да се срамуват (без да имат каквато и да е вина) за това че сънародниците им имат ниска финансова култура?