Държавата наказа безработни мързеливци. Спря им помощите!

Над 10 хиляди отказвали да полагат обществено полезен труд
29 дек 2017 07:00, Петя Славова
83
Държавата наказа безработни мързеливци. Спря им помощите!
Снимка: архив, Булфото

10 000 безработни са останали без помощи заради отказ да полагат обществено полезен труд. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика за тази година. Според Закона за социално подпомагане безработните с ниски доходи имат право на помощ от държавата, като в замяна полагат обществено полезен труд по 4 часа в продължение на две седмици.

Размерът на помощта зависи от това с кого живее нуждаещият се, има ли деца или увреждания. За това социално слабите получават между 30 лв. и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд. Тези от тях, които откажат да метат улици или да боядисват пейки, остават без помощта за следващите два месеца.

"На тези, които откажат да полагат обществено полезен труд два поредни пъти, помощта се преустановява за срок от две години. Тази година тази мярка е била предприета за около 3000 души", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред bTV.

Семействата, които не пращат децата си на градина или на училище също биват санкционирани от социалните служби. Тази година детските надбавки на около 8500 семейства са били спрени заради неизвинени отсъствия. Отделно около 3000 непълнолетни майки получават детски надбавки в натура вместо пари на ръка, пише "Монитор". С тези бонове родителите могат да купят памперси, дрехи, учебници или тетрадки за детето си. За догодина социалното министерство е заделило 80 млн. лв., които ще разпредели между 196 общини с висока безработица.

Със средствата ще бъде осигурена заетост на трайно безработни по схемата "Работа", при която общината и частни фирми могат да наемат служители. От догодина служителите, загубили трудовите си книжки, ще могат да поискат местната Инспекция по труда да им преиздаде нов документ. Искането вече ще се нарича заявление, а не молба, реши на заседание Министерският съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
16
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 6 години
..DURJAVATA TRYABVA DA OSIGURI MINIMALNI POMOSHTI...ZA TEZI KOITO NE ISKAT DA RABOTYAT....TOVA E PRAVO! DEPUTATITE..VIJTE GI...PARAZITI MRUSNI....NUSHTO NE PRAVYAT...DORI SPAT NEKOI V PARLAMENTA!
24
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
истинските бедняци са малко, останалите мрънкат/но и французите също много мрънкали/ и лъжат, крият доходи, апартаменти пр., отказват работа и си изживяват живота по-добре от тези, които работят, така, че да спират всякакви помощи и да оставят малко поне естествен подбор.....
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашто село ги вземат да метат улиците и първо си взимат едно кафе на центъра и така час и половина после се разходят до края ня селото вземат още едно кафе от машината и то станало да връщат метлите.В Испания ги назначават със заплата и осигуровки за 6 месеца и затова им изискват.
22
15
 
5
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 6 години
..Pravoto da ne rabotish si e Pravo! Nikoy nemoje da me zadulji da rabotya ...No durjavata e dlujna da osiguri na nejelaeshtite da rabityat minimuma za da jiveyat! ...Dupedatite....paraziti..po 5000...premii! ...Banditska sistema!
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се премахне така наречения обществено- полезен труд. и тези помощи.*** и без това не правят нищо, само се подпират на метлите.Да се преразледат тези помощи и всички на възраст до 60 години да се накарат да раблотят. Сега има работа за всички, ама те са хайлази.
20
14
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 6 години
Tuk...kudeto jiveya/Franciya/ pravoto da ne rabotish e zashtiteno zaonno! Poluchavash 610? vseki mrsetc+ bezplatna hrana/kuponi/!..Bulgarskite zakoni sa v protivorechie s evropeyskite! Kato im sprete pomoshtite....shte gi hranite po bolnitci i zatvori!
19
9
 
16
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 6 години
ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СОЦИАЛНО СЛАБИ СА ХАЙЛАЗИ, КОИТО ГИ МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ И ВСЕ ИСКАТ НЯКОЙ ДРУГ ДА ГИ ХРАНИ.
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората в Бьлгария ги виждам по улиците гладни боси с шчупени зьби повечето миришат на пор! Защо на Бьлгарските политиците им харесва това, не се ли срамуват от европейските си колеги?
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те няма да ги остават ще им дават Мощно Парички но под Друго (перо).Ние да му мислим Работещите Българи,че като си разделиме 510лв Брутната заплата на дните имаме под 8?на ден.435÷30.ЩЕ НИ ИЗУЧАВАТ НЯКОЙ ДЕН ТОЧНО БЪЛГАРИТЕ КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪРПЕЛИВ И ИЗДРЪЖЛИВ НАРОД.
16
6
 
32
 
! Отговори
Дебел депутат преди 6 години
Две седмици по 4 часа общ полезен труд! Демек, на час по 96ст! 4 часа боядисване на пейки хвьрляне на *** се равняват 3лв и 84ст на ден! Ам как да се оправи тая дьржава след като политиците се подиграват с хората!
15
5
 
22
 
! Отговори
123 преди 6 години
тия нещстници само силмулират работа, както винаги.
14
10
 
19
 
! Отговори
Насан от мокриш преди 6 години
Дьржавата наказа безработни мьрзеливци!---------------------------------------------------------------------------Хихихихихихихи!По скоро, не дьржавата а тарикатите! Какво може да си купи човек с 30лв на месец? Вдеки ден по един пакет семки и кисело мляко! Че и 4 часа общ полезен труд!Каточели в Бг е като в концллагер!
13
3
 
36
 
! Отговори
Да преди 6 години
Който не работи, не трябва да яде!
12
2
 
36
 
! Отговори
стига заблуди преди 6 години
държавите на запад от нас масово въвеждат Безусловен Базов Доход и им излиза по ефтино от плащания на измислени соц осигуровки за щяло и нещяло на които никой не може да им хване края
11
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена ми работи в училище и това с помощите е пълна лъжа. Прави се в много редки случаи при много нагли и безочливи хора. Повечето шведи ходят веднъж в месеца и толкоз. На директорите не им пука, а в същото време и те като нас мрънкат от "скапаната" ни държава.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 до 60лева значи от 1лев до 2лева на ден за диленджии от по големи диленджии
9
3
 
27
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Дава им 40 лв. + помощите които получават. Т.е. заработват си по нещо отгоре.
8
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТурчинаНещо си се пообъркал шведа КРАДЕ дърва и ги продава за 40 лв. точно заради това му е все едно, че му спират нещо си.
7
32
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
А някой знае ли за тези две седмици, колко дават на хората за този обществено полезен труд? Аз да ви кажа 40 лв! Е не е ли е подигравка това с хората? Рома ще цепи дърва на някой и за половин ден ще ги изкара тия 40 лв вместу да върти метла по улиците две седмици. Да им дадат поне 200 лв(което си е съвсем нормално)и много работлови ще се появят
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо наречено "обществено полезен труд" е всъщност още един начин властта да дава едни пари на избирателите си за нищоправене. Смешното е, че в едни държави които ние непрекъснато се опитваме да настигнем на обществено полезен труд и то без заплащане се пращат осъдените за нарушения на обществения ред като другата алтернатива е да лежат пандиза .