Само през ноември: 418 хиляди българи си стегнаха куфарите!

Посоките са предимно към Турция, Гърция и Румъния
Обновена: 29 дек 2017 07:14 | 29 дек 2017 07:08, Петя Славова
36
Само през ноември: 418 хиляди българи си стегнаха куфарите!
Снимка: архив, Булфото

Почти 418 хил. българи са стегнали куфарите за екскурзии в чужбина през миналия месец, като броят им се увеличава с 11,8% спрямо ноември 2016 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо увеличение на годишна база се наблюдава при пътуванията към Обединеното кралство – с 22,2%. На второ място се нарежда Германия с ръст от 21,6 на сто.

Сънародниците ни заминавали зад граница най вече за да ходят на гости на свои близки и приятели както и за обучение или пък за да посещават културни и спортни събития. Близо 30% пък са пътували по работа, а 26 на сто за да си починат и да посетят различни чужди забележителности, пише "Монитор".

Оказва се, че в топ 3 на най-предпочитаните дестинации през ноември са били Турция, за където са се отправили 109 хил. българи, Гърция – посетена от почти 75 хил. и Румъния, в която са пристигнали 41 хил. нашенци. Други предпочитани страни са били Сърбия, Германия, Македония, Италия, Австрия, Обединеното кралство и Испания.

От НСИ отчитат и ръст при посещенията на чужденци в България. Общият брой на чуждите граждани, които са предпочели нашата страна през миналия месец, е 556 хил., или с 6,1 на сто повече в сравнение с година по-рано.

 Увеличават се туристите, които идват както със служебна цел така и тези, които искат да релаксират у нас. Транзитните преминавания през родината ни пък са 28,2% (156,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 56%, или с 5% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Увеличават се посещенията от Полша - с 11,6%, Гърция - с 6,5%, Румъния - с 6,3%, Обединеното кралство - с 5,5%. В същото време обаче спад се отчита при посещенията на граждани от Франция - със 7,2%, Австрия - с 4,8%, Италия - с 2,7%, и Германия - с 2,3%. Повече туристи са регистрирани от т.нар. други европейски страни - с 8,3%, като най-голям е ръстът на туристите от Сърбия - с 14,3%.

Според данните и чужденците идват в България за да се виждат със семейства си, както и да се забавляват на различни събития. Една трета от тях пък идват за почивка.

Челна позиция по най-много туристи заема Румъния – с 128,4 хил. посещения. Гърците пък са били 96,9 хил., а турците – 89,5 хил. Гражданите на Македония, Сърбия, Германия, Украйна, Италия и Франция също са проявявали интерес към родината ни през миналия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Дортмунд преди 6 години
Ще ме ругаете ли пак?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да тълкуваш тази статистика трябва да сравниш с други страни.Източна, западна Европа.Африка, Америка, Австралия.Може би това е което наричаме глобализация на света.И, преди да плюете:Не забравяйте как миришеха шлиферите на пенсионерите в трамвая по време на дъжд.
30
1
 
5
 
! Отговори
ПРАВИЛНОООО.... преди 6 години
НАПРАВИ СВЕТА ---СВОЙ ДОМ!!!/...България --не става за тая работа...ха,ха,хаааааааааа../
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам не малко хора които живеят в пълни кочини, но са нон-стоп по евтини екскурзии да си правят селфита, облечени като катунари и ядящи евтини ''храни'' в чужбина. За мен това е необяснимо, както тия с коли по 10- 20-50 000 евро, но живеещи в коптори. Бели..............
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе няма какво да ядат,ама за екскурзии намират пари,а после друг да му мисли.
27
10
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Тово не са ли гражданите на най- бедната страна в Европа!!!???
26
6
 
26
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 22Е, хубава работа! Баш преди европредседателството да разгласявате броя на емигриралите поради бедност и безработица! Не е политкоректно!Ще пишете, че всички се връщат. Доходите растат, има перспективи, работа, хубава храна, природа, народни танци, носии, песни...
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите напускат това е добре но кои бягат дайте статистика колко са в затворите в чужбина и какво им е образованието и каква могат да работят освен далавери общи специалисти : финанси , право , история , социалози ,бизнес администрация на кого трябвате тука
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22 предполагам ,че казваш истината ,че работиш на Терминал1 , но кажи дали си записа колко ци..г..а..н..ски семейства излетяха за Англия , въпреки "страшната опасност" от Брекзита ? И сега чета ,че едно депутатче , не знам патриот ли , от атакистите ли е , нали знаеш при депутатите пребоядисването е "висша" политика , та този човек е готов да се скара с холандците , но не се наема да изчисти битовата престъпност в родината си
23
1
 
3
 
! Отговори
Ешекь преди 6 години
До Анонимен-1 Ти забрави ......
22
8
 
17
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Те не бягат, защото умират от глад или от безизходица,а защото са възпитани в атеизъм и нихилизъм . Аз също съм в чужбина и те уверявам, че повечето българи в странство са върли материалисти и вещомани. Аз го направих от келешлък ,защото е модерно,да видя свят.
21
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А броите ли тези които си стегнаха куфарите и се изнесоха с нискотарифните линии но не на екскурзия а за да не умрат от глад? От 17 години работя на терминал 1 на летище София. През тези 17 години повече от милион млади хора се изнесоха. Точната цифра я имам в едно тефтерче и в първият удобен случай ще ви я предоставя. Та въпроса ми беше някой брои ли тези които се изнасят от Бг поради мизерията безработицата и ниското заплащане? Нееее това е тема табу! Забранена за показване и коментиране!
20
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
В статията яко са объркали българи с български граждани, което добре се вижда от броя на пътуващите до Турция. И разбира се са прекалили с тези проценти. До всеки процент трябва да има и числа. Например: увеличение на пътуващите за Марс с 100% - от един човек станали двама или увеличение на пътуващите до Луната с 1% - от 1 милион станали 1 милион и 10 хиляди ... та така с процентите. Най-вече не ми е ясно защо си мислят, че знаят каква е целта на пътуването на българските граждани зад граница!?
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера какво ви пречи,че някой ходел в Турция.Голяма част от тези хара са етнически турци и си ходят при роднините.Други ходят за търговия,трети ходят на екскурзии или почивки,щото там е по-евтино.Освен това 109 хил. е бройката на излизанията а не на хората.Много от тях щъкат с колите и бусовете по 2 пъти в седмицата.
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са 7 - 8 % от населението.Типично е за една олигархична, корумпирана и пропаднала държава, в която бедността обхваща 60 -70% от хората.
17
13
 
13
 
! Отговори
Смешен плач преди 6 години
На фона на това БСП+ДПС+"патриотите" стават все по-изолирани в твърдението си че България върви в грешната посока към ЕС вместо към Русия и че положението на българина става все по непоносимо от наложеното западно-еврогейско иго на България.
16
3
 
24
 
! Отговори
? преди 6 години
А колко са се върнали? Това брои ли се?
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След овършаването на фирми с големи каси сега хората ходят до чужбина да пренасят кеш. Затова са се увеличили пътуванията през ноември. Ама нека се радват управляващите. Няма да им е задълго.
14
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опаричихме се :)) Браво . Догодина 1 милион на почивки . Зависливитее да си плюят , не пречат.
13
8
 
3
 
! Отговори
do n.12 преди 6 години
tapunger ti kato nqmas pari i cql den praskas 4akii ne zavijday.na drigite turciq e ray