Отвъд правилата и за свободата: Улицата като дом на съдбите

Бездомници във Варна предпочитат да бъдат под открито небе
5 яну 2018 20:50,
0
Отвъд правилата и за свободата: Улицата като дом на съдбите
Снимка: Информационна агенция "Черно море"

Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица във Варна има готовност да приюти изпаднали в нужда граждани на местната и на други общини. Това заяви за Медийна група "Черно море" неговият управител Димитър Алатов. Структурата работи в координация с полицията, Бърза помощ, болниците, районните кметства и всички ресорни институции. Настаняваните получават възможност за пренощуване (легло, чаршафи) и топъл обяд. За жители на община Варна срокът за временно пребиваване е до 3 месеца, гостите от други места се подслоняват за седмица.

Проучване на Медийна група "Черно море" показа, че бездомните по улиците на Варна са много и с различни съдби. Точният им брой не е известен, но общото, което ги свързва е улицата, а това, което ги отличава е отношението към живота под открито небе. Някои са попаднали там по принуда, но има и такива, които сами са избрали този начин на живот и отказват да бъдат настанени в приюта.

Дори когато с намесата на институциите и гражданите попаднат там, вместо да останат под покрив, бездомниците бягат, обикалят из града и просят милостиня. Някои от тях дори не са облечени в топли дрехи, за да се предпазят от студа. Предположенията на психолозите и социалните работници са, че тези хора просто не са свикнали да спазват правилата, които са наложени в центъра за временно настаняване и напускат. Това е начинът на живот, с който са свикнали и те се връщат към него.

Към момента в приюта във Варна са приети 60–65 души. От тях - двама от община Белослав, а останалите са местни. За периода ноември–януари са приети 15 лица, а новата година е преминала спокойно, защото времето засега е меко и няма форсмажорни обстоятелства, добави Димитър Алатов.

"Нуждаещите се могат сами да ни потърсят, тук има социален работник, обработва им документите, а медицинско лице им преценява общото физическо състояние. Ако всичко е наред – приемаме ги и още на другия ден могат да се възползват от топлия обяд", обясни още управителят на приюта.

"Друг вариант за приемане е ако лицето е намерено в безпомощно състояние на улицата. Тогава се действа чрез Бърза помощ и полицията, първо се преценява от лекар дали може да бъде настанен в приют или трябва да се хоспитализира. МВР пък прави справка за самоличността. Забелязал съм, че в този случай често попадаме на лица в лошо алкохолно състояние. На тях им отказваме прием", допълни още той.

При всички случаи обаче настаняването става с изричното желание на нуждаещите се. Никой не може да ги задържи там против волята им.

Капацитетът на приюта е за 100 човека, като е налице възможност и за надвишаването му при влошени метеорологични условия през зимния сезон. Настанените лица трябва да могат сами да се обслужват в ежедневните си нужди и да са способни осъзнато да носят отговорност за действията си. В приюта се спазва Правилник за вътрешен ред. Домашен социален патронаж доставя храна по един път на ден в работните дни. Отоплението е от локалната парна инсталация на СУПЦ, което осигурява целодневно топла вода през отоплителния период на зимата.

Приютът е алтернативна форма на грижи с комплекс от социални услуги, чието качество предоставя възможност за насърчаване реинтегрирането на бездомните граждани, както и настаняването им в други социални институции, предоставящи не временни, а дългосрочни социални услуги. Със съдействието на медицинска сестра и социален работник настанените граждани могат да си изберат личен лекар и да се регистрират в Борсата по труда, ако не са го сторили досега. Получават съдействие, за да си подготвят документи, необходими за явяване пред ТЕЛК и пенсиониране, издаване на лична карта и окомплектоването на друга документация, свързана с държавните и общински институции, както и осъществяването на контакти с неправителствени организации.

"Годишно обработваме около 350–400 молби за настаняване. При лошо време не се чака административния реда, а приемаме хората веднага. Повечето от идвалите при нас се социализират, единици се връщат отново", каза още Димитър Алатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари