Икони в гората: Богородица и Св. Иван Рилски из Шуменското плато

Ако решите да се разходите в гората на шуменското плато ще видите творбите
13 яну 2018 09:33, Боряна Павлова
15

Снимка: Dariknews

Богородица, Христос и Св. Иван Рилски посрещат туристите в гората на Шуменското плато. Те греят от няколко скали край пътеките от зоокъта. Иконите са дело на доц. Валентин Кулев.

Преди близо 6 години той погледнал към камък, близо до една от пътеките.

Той се беше търкалял отгоре и сякаш Господ го е спрял на пътеката и се оказа, че е на хубаво място, обясни Кулев пред "Дарик".

На камъка той решил да изобрази Божията майка. Отнело му около два месеца да изработи иконата - първо с каменоделски инструменти, а след това и довършителни работи.

При следващата икона на Богородица се наложило да бъде направена циментова подложка, тъй като скалата била варовикова и просмукана с много влага. Тя е близо до първата, но на пътеката, водеща към Климатичното училище. Когато има слънце, златото на иконата сякаш грее и се забелязва от далеч.

Най-"скрита" е иконата на Св. Иван Рилски, която е и най-голямата. Тя е разположена над малка пещера близо до Климатичното училище.

Кунев обяснява, че скалата там е много интересна. Докато работех там, излизаха дори парчета кремък, казва той. Именно заради пещерата обаче той решил и кой светец да изографиса.

Точно тя ме провокира - заради житието на Св. Иван Рилски, а мислех първо за Пантократор, но така се получи, обяснява Кулев.

Единствено иконата на Христос е върху дърво. Върху стеблото авторът бил изключително внимателен.

Ако се нарани дървото в дълбочина, изображението се поврежда. Ако е гравирано, леко се запазва, разказва той и допълва, че е използвал и малко боя - черна и бяла - чисто графично.

Христовата икона е много интересна, тя живее, казва Валентин Кулев. Кората поема влага и когато вали дъжд, започва да потъмнява и се получават интересни нюанси и така иконата има различен облик всеки път.

"Усещам, че хората имат нужда от това. Те палят свещи - сякаш е параклис на открито. Имат нужда по свой начин да се докоснат с отвъдното. Те така го изживяват. Има хора, които редовно палят свещи. Чувстват се както в църва", обяснява Кулев.

Засега той иска през лятото да възстанови някои от образите, тъй като имат поражения от времето, а и от хора.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
шуменка преди 1 година
Аз съм от Шумен и много се радвам за тези творения на Вальо Кулев - не съм ги видяла все още на живо, надявам се да отида скоро.
Обаче това с паленето на свещи не ми харесва - дано не стане беля, че такава хубава гора си имаме, не ми се мисли какво може да стане..../нека да се сложат предупредителни табелки/
14
0
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Едно голямо браво за човека сътворил това. Трябва да се видят.
13
5
 
0
 
! Отговори
руснака преди 1 година
До Мислещ и вседки един трезвомислещ. Никой не си задава въпроси, защото така са научени да са подчиняващи се и свикнали да обвиняват друг и да дават от друг или да намират обяснение, чрез нещо необяснимо и несъществуваващо а именно чрез религията, каквото и да е тя.
Оправдания колко щеш, ама това си е монополизъм : )) С капка ирония и доза сарказъм истината се казва на висок глас само невежите блажено гледат.
Ако не беше медицината господа ви отдавна да ви е затрил
12
4
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
До Анонимен11,ама разбира се,че има такива 80% са или повече
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
VSE OSHTE IMA BUDALI,KOITO VYARVAT V GOSPOD.

BOI SE OT GOSPOD POCITAI POLITIZITE.
10
2
 
9
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 1 година
Благословен от Бог да е този мъж, семейството и трудът му! Бог да пази и закриля тези красиви икони, които е нарисувал.
9
7
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Понеже никой не им влиза в цървките, а стана мода електората да оди по баирите и древните скални светилища и ристиените издивея и почнаха да развалят и тях с иконите си. Има си църкви за тая цел. Камъните са з анас, не за ристиените.
8
2
 
13
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Човек, който е изгубил вярата е изгубил и душата си!Господ здраве да му дава да продължава да рисува и да дава надежда на хората!
7
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невероятно е как хората още вярват в неща от преди хиляди години когато хората не са имали ясна идея какво става около тях. Все още има хора вярващии в богове, ясновидци, предсказания, хороскопи и какви ли не щуротии...
6
15
 
4
 
! Отговори
Мислещ преди 1 година
Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,

(1Тим 2:5)
Защо си търсите други покровители, като изрично е казано в Новия Завет, че има само Един и никаде другаде в цялата Библия не се споменава за друг?
5
19
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 1 година
Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
да не им се кланяш нито да им служиш (Изх 20:4-5)

Замисляли ли сте, че иконите са отречени във втората от десете Божии заповеди.
4
2
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Браво на човека! Господ здраве да му дава още дълги години! Нещо хубаво и истинско най -накрая!
3
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Благодаря за тази хубава новина.След толкова лоши новини за убийства и катастрофи и куп други работи,тази новина е като светъл лъч.Дай Боже да има все по-вече такива добри хора,които да ни радват.
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картини на литературни герои ... и ко?
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ