В Сливен най-много бебета, във Видин – на другия полюс

Бременните тийнейджърки – на семейни консултации
23 яну 2018 08:50, Петя Славова
52
В Сливен най-много бебета, във Видин – на другия полюс
Снимка: архив, Булфото

Жените в Сливен раждат най-често и най-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В последните 7 години градът на стоте воеводи е първенец по брой новородени, като на всеки 1000 жители на областта се раждат по 12 деца, пише "Монитор".

На другия полюс са видинчанки, където се раждат двойно по-малко деца на глава от населението. На всеки 1000 души в крайдунавския град са се родили 6 бебета, показват данни на статистическия институт.

"Основна причина Сливен да е първенец по раждаемост е силната концентрация на ромско население, при което в повечето случаи в едно семейство има по три-четири деца", обясниха социални работници, които отпускат помощи за новородени. Стана ясно и, че бременните тийнейджърки ще бъдат изпращани на семейни консултации.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
"ШВЕДКАТА" преди 9 месеца
Ивинявам се още веднъж за грешките, които допускам, защото недовиждам. Доста съм възрастна, но маго да мисля. Затова продължавам да твърдя, че за да превъзпитаме ромите в уважение към знанието трябва да даваме стипендии за постигнат успех в учението, а не помощи на калпак. Така и умните деца от други етноси ще могат да получат насърчения за знанията си.
На практика, ромите записват децата си в училище, получават скъпоценната бележка от директора за пред социалните и спират децата си от училище.
35
3
 
3
 
! Отговори
НСИ преди 9 месеца
за разлика от българите ромите не са постоянно завряни в сматфоните си ,и за това има раждаемост.Аз за ромка,ополдена инвитро,не се сещам.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен по-долу трите коментара са писани от "шведка". С този български няма как да е българка.
33
0
 
2
 
! Отговори
До БПФ преди 9 месеца
И понеже съм била учителка, знам няколко случая, в които бащи-роми гонят и бият учители за да пишат тройка на детето им. Затова оценяването на тези изпити за стипендии трябва да бъде национално, и да не се знае кой учител е проверявал работата на кандидата за стипендия.
Извинявам се за правописните грешки, които не съм забелязала, при публикуването на предишните ми коментари.
Смея да твърдя, че чрез стипендиите за успех можем да променим пословичната ромска любов кам децата в лубов към учението.
32
0
 
2
 
! Отговори
До БПФ преди 9 месеца
Единственото решение на ромския въпрос, според мен, която със сълзи и хиляди лишения изучих до магистърска степен и трите си деца е:
Да не се дават никакви помощи за деца над 8 години, а стипендии за знания. Всички завършили първи и всеки следващ клас, които искат стипендии за успех, трябва да се явят на национелин изпит. Стипендиите да бъдат според показания успех. Да не се подбират деца според етноса им. Така няма да бъдат дискримчинирани българските, терските, арменските и еврейските деца.
31
0
 
3
 
! Отговори
До БПФ преди 9 месеца
Специалното възнаграждение за ромките, насила заселени в България след 1958 година, с решение на ЦК на БКП беше "помощ за самотна майка", защото ромите не сключваха гражданси брак. Помощта за ромка самотна майка беше за дете около 20 пъти по-голяма от помощта, която получаваше българка, също многодетна майка, която имаше право на памащи.
Лично аз съм преживяла тази обида, да ми кажат:"Ти можеш да работиш, а ромката не може, затова на нея даваме 500 лева за пет деца, а на теб 15 за три деца!"
30
1
 
5
 
! Отговори
справедлив преди 9 месеца
...и всичките /над 90%/ от новородените в Сливен ще живеят на наш гръб.И ще продължат да се размножават, докато суджуците властват с техните гласове.
29
1
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 9 месеца
Решението е просто: премахване на понятието "самотна майка" !!! Такова нещо в природата няма, без баща се родиха само И. Христос и А. Скайуокър !!! Оттам-нататък е ясно - хъхрещата "майка" изпява кой я е заплoдил - и той се задължава да поеме пълната издръжка на изчaдието си !!! Ако няма работа, ще му се намери, ако не желае да работи доброволно, ще работи под ударите на камшикът и тоягата, но ПАК ще работи !!! А ако не им харесва, да се махат от държавата ни.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отново ли сиамски близнаци или тоя път са двуглави,с по три крака?
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Бременните тийнейджърки – на семейни консултации" а гордите татковци не трябва ли да са в затвора? Или имаме пример на селективно прилагане на законите на Република България на расова основа? И това ако не е дискриминация спрямо останалото население на държавата, което работи за да изкарва социалните помощи за новороденото и тези които се полаган на родителите на гордата майка.
26
0
 
20
 
! Отговори
До 27 преди 9 месеца
Не говори глупости. По центъра ходят 99,9 % българи. Останалите 0,01 са от чистите роми. Под чисти роми разбирайте опаричените и с добра хигиена. Под опаричени роми разбирайте деца на сводници и дилъри. Сводници най- вече. Сега ще ви кажа далаверата. Женят се (сключват граждански брак). След това правят дете или две и се развеждат, но само на хартия. За да може държавата да плаща за помощи. Чиста работа. Това го правят бедните. За богатите не знам дали го правят.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защото има много ***(РОМИ),но във Видин също не зная защо
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Сливен има частни болници и много родилки от Бургас, Стара Загора и т.н. ходят да раждат там, иначе ако се разходиш по центъра на града ще се почувстваш като в някой град от Индия.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При шведците никога не е имало проблем с раждаемостта, това е бизнес за тях.
22
1
 
18
 
! Отговори
Винаги като говорите преди 9 месеца
за РАЖДАЕМОСТ,споменавайте и И КАЧЕСТВЕНО ПОКОЛЕНИЕ! Радвате ли се на тези родени шведски деца,които ходят мръсни,не учат,не четат,защото И РОДИТЕЛИТЕ от поколения( НЕ ОТСЕГА!) са такива.. Крадат,бият се,стават инвалиди и ги издържаме цял живот.
Споменавайте, че НЕ Е ДОСТАТЪЧНО да родишБРОЙКА<но да гледаш това дете, да го храниш, възпитаваш, да учи, а не да роди на 12 г.! И КЪДЕ е РАДОСТТА от бройката????И да се прави секс с презерватив или ВЪОБЩЕ да не се прави.Да се запита; работя ли? имам ли
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аре бг-та стига сте се оплаквали. Мързи ви да работите. Само кафета по цял ден и цигари. И хленчене колко тежък е живота. Мързи ви да гледате , мързи ви да правите и бебета. Къде , къде по-лесно е да смуче биричка и иху-ахо с колежките от колкото ревливи сополиви бебета да ти надуват главата.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаете кои раждат и веднага се лепват на гърба на държавата. Нито учат, нито работят. Работешият българин ги хрантути и издържа, включително и за пенсия. Имаме Светло бъдеще, нали?
19
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Важно е стрикно спазване на евроатлантическите ценности спрямо онеправданите роми.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
До Анонимен

За статистиката няма значение къде ще е родено детето, а къде ще бъде записано като местоживеене, детето на вашата позната (да е живо и здраво) си е зачислено на Област Бургас
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е все едно да изтървеш хлебарки у дома си и после да пробваш да се състезаваш с тях по раждаемост. Няма как да победиш в такова състезание!