Лекар: Да се премахне монопола на Здравната каса!

Пазарът ще урегулира системата, смята д-р Стойчо Кацаров
25 яну 2018 09:40, Петя Славова
41

Всеки пациент, получил извънболнична медицинска помощ от лекар, да заплаща пълния размер на потребителската такса – 2,9 лв. А при нужда да иска пълното или частичното възстановяване на сумата от службите на Министерството на труда и социалната политика. Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо към министъра на здравеопазването и към управителя на НЗОК.
Още по темата

"Беше въведена разпоредба, която затруднява изключително много медиците. Според нея в отчетните си финансови доклади в накрая на месеца те трябва да посочват номера на касовия бон, издаден за извършената услуга. До преди няколко дни нямаше указания как точно това трябва да се случва. Това е чиста административна работа. Ние сме лекари! Няма да вършим работата на държавата!", категоричен бе главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

В студиото на "България сутрин" Борисов настоя потребителската такса за извънболничната помощ да бъде 1% от минималната работна заплата, а за болничната помощ 2%. Така първата става 5,1 лв., а втората 10,2 лв.

"Потребителската такса има 2 функции – да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му. В момента тя не изпълнява тези си роли, тъй като по-голямата част от пациентите са освободени от тази такса. Лекарите не заслужават такова отношение от страна на държавата. НАП има цялата информация от касовите апарати. Не би трябвало втори път държавата да иска същата информация", обясни председателят на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той недвусмислено заяви, че трябва да се премахне монополът на Здравната каса и така пазарът щял да урегулира сам системата. Защо да не е допустимо един лекар да обяви по-висока потребителска такса, а друг – никаква, запита медикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 6 години
В Германия потребителската такса е 8 евро ,но лекарят е ДЛЪЖЕН да я преведе в здравната каса .От нея си получава заплащането по клиничната пътека ,а таксата превежда в касата.ДА ВЪВЕДЕМ НЕМСКАТА СИСТЕМА .Таксата не е сергийно право на лекаря или чекмедже , което да го бие по корема , а трябва да отива в общата каса!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
плащаш 2.90 потр. такса и тръгваш да си ги възстановяваш от социалните,като даваш още 3.20 за билетчета...........няма що !
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко е до бюрокрация, отиваш при личният си лекар, наел мед. сестра да върши част от глупостите, тя попълва 10 минути докато той преглежда нещо елементарно, пише рецепта, тя продължава да попълва данни, в един момент се чудиш какво точно попълва толкова при положение че ти изписват един сироп за кашлица....
15
10
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
До оп! Неблагодарните българи, не заслужават дори и тази здравна система която ги обслужва днес! Не се учудвам че младите колеги още щом завършат и бягат в чужбина. Няма смисъл да се занимават и да бъдат всекидневно унижавани от *** българско стадо! Не заслужавате да имате лекари, вървете по врачки и екстрасенси и ***, пасмина неблагодарна и нещастна! Радвам се че не работя в тъпата система на НЗОК и здравеопазването. Спасяването е поединично!
14
0
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Същата работа като интрастат - обърни линейните метри в кубични метри и въведи тежест измислена от някой тъшунко, която няма нищо общо с реалността, но някой си е взел парите за тази дивотия, или като статистическия код на фирма (произвежда еди какво си със статистически код еди какъв си). Обаче на 6 месеца трябва да го вадиш отново за да са сигурни, че от производство на банички не си преминал на производство на атомни бомби в тези 6 месеца. И куп други примери за олигофрении.
13
3
 
13
 
! Отговори
Alis преди 6 години
За какво доплащане плачат личните лекари - няколко съм сменила и никога не са ми давали касова бележка. Изписват ми една рецепта и дотам...Коментирала съм го с много мои познати - на никого не дават. ...Направо в джоба
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
във Варна.в разгара на грипната епидемия едно джи пи отказа дори да говори по телефона с баща ми.който е на 75 г астматик .с прекаран инсулт.да не говорим .че е регистриран и лекуван с рак на кожата.и д-та му взима потребителска такса и след отказаният прегледпо телефона си платихме на пулмолог и рентгенова снимка.оказа се пневмония д-р Атанасова от Варна!
11
2
 
16
 
! Отговори
мими преди 6 години
Браво ! Ако на ден минат 20 пациента по 5,10 лева от всеки стават на ден по 102 лева бе хора . Това са пари преди заплата от хиляди леваа. Безобразие и алчнотия.
10
4
 
3
 
! Отговори
оп преди 6 години
лекарю , кое неюо след като му падна монопола и стана по- евтино?? просто за кражба от вас трябва да има вкаран в затвора!! а не заради вашите/на 4аст от вас/ кражби да махаме монопола?
9
0
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
За да се махне монопола на НЗОК, трябва или изцяло да се промени системата, т.е. държавата да финансира здравеопазването, да се премахнат лекарите-еднолични търговци и болници и поликлиники - търговски дружества, т.е. връщане към социалистическото здравеопазване, което не беше никак лошо, но иска добра организация, съвестни, честни хора (нещо почти липсващо сред българите) и работеща икономика, което звучи като фантастика. Другият път е повече здравни каси които да се конкурират. Също трудно?
8
0
 
9
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Не съм лекар, но имам чувството, че голяма част от простотиите в тази система тръгват от безумни идеи за реформиране на една вече умираща система. Каква е тази бумащина за всяко едно посещение? Нали касовите апарати са вързани към НАП - нека тлъстите безполезни данъчни да си размърдат безполезните кратуни и просто да вадят месечна справка и за всеки касов бон издаден от джипито да възстановяват остатъка (накрая на месеца просто лекаря да представя книга в която лекувания се е разписал).
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви осигуровки плащате? Смешно ниски - с трици маймуни. В Германия за едно семейство най-ниското са едни 200 евро на месец и тя е една застраховка , която е по-скоро бутафорна. Отделно хората имат частни застраховки, защото с другите може да почакаш доста. Южната тангента - Португалия, Испания, Италия, чакаш за планова операция по 3 години ако си на държавната застраховка. Здравеопазването иска пари. Но този проблем не се решава с повече бюрокрация
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За разлика от него, има достойни хора, като баба ми с 37 г. трудов стаж като счетоводител и пенсия 250 лв." С риск да прозвучи брутално за баба ти си виновен ти и баща ти, и тези поколения, които го позволиха.Това го няма в Гърция ,нито в Румъния, а в Чехия и Полша въобще. Не трябва да е безплатно, хората трябва да има достойни доходи. И лекарите! Аз като се свивах като мишка,сега работя като вол в чужбина и пращам на родителите ми със сходни пенсии. Тази баница ние им я дадохме
5
2
 
15
 
! Отговори
сиси преди 6 години
Винаги съм се възмущавала от тази потребителска такса. Поредното тънко бъркане в джоба на народа. Всеки лекар си получава месечното възнаграждение. Редно ли е да прававят по още една заплата по този начин . За какво се плаща? Може ли някой да ми отговори. Това е хляба на много хора в нужда . Плащаш осигуровки и хиляди такси за да ти обърне внимание някой.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чиновниците все някой друг трябвада им свърши работата, а те само да "търсят и коригират" грешки. Всичко е електронизирано вече,защо са ни толкова много бюрократи и чантаджии във всяка една сфера. За такава малка държава сме изключително неефективни. Не може цели фамилии да са на софра в учрежденията. И хора без един трудов ден в болница да решават какво да правят лекарите... Прав е човекът, стоиш и чакаш 15 мин да ти оформят документите, после в аптеката още 20 мин и накрая фалшив илач
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 лв. такса. За разлика от него, има достойни хора, като баба ми с 37 г. трудов стаж като счетоводител и пенсия 250 лв. Баба ми как да плати тази такса и после да я търси от някъде си. Трябва да я извади някой от близките й и после да се надява държавата да не си я поиска, както тя така и още хиляди. Айде стига полу мерки.
2
0
 
12
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Идеята е да експулсираме лекаря от лекуването на хората. Удави лекаря в бумащина, стимулирай бюрократа да ти "възстанови" 14,50 лв. в края на месеца - ама то ще се забави, обадете се през август...Как и защо изобщо все още има лекари тук? Никой ли не се усеща какво правят велможите с болния народ?
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е!