Ще има ли грипна епидемия и в София? Решението – утре

В момента доминира грип Б, който засяга децата и дава усложнения
32
Ще има ли грипна епидемия и в София? Решението – утре
Снимка: visualhunt.com

Утре ще се решава дали следващата седмица да има противоепидемични мерки в София, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите му през първата седмица на годината е имало в страната 40 хиляди болни, втората седмица 100 хиляди, а сега са 139 хиляди. Той даде пример с ранната грипна ваканция в Пeрник, която е дала ефект и тази седмица спада броят на заболелите.

Експертът посочи, че в момента доминира грип Б, който засяга много децата и дава усложнения.

"Те не са били никога в контакт с този вирус, а последната такава епидемия е била 2012 г. и 2013 г. След всяка тежка инфекция до 2 месеца си с понижен имунитет и си склонен към други инфекции. Една трета от гърлобола и сухата непродуктивна кашлица са коронавирусите. Има метапневмовируси също, които необразованите наричат настинка", уточни пред bTV Кантарджиев.

Tой беше категоричен, че не бива да се събират деца на едно място в затворени помещения.

"По време на епидемия не бива да има паника. Трябва да се избягват болни хора, ползване на антимикробни кърпички и децата в грипна ваканция да не се хранят навън с много хора наоколо", посъветва експертът.

Джипито д-р Гергана Николова коментира, че пред кабинета й минават всеки ден все повече хора, а вчера е прегледала над 60 души.

"Над 80 на сто са хората с респираторни заболявания. Има много усложнения - три деца вчера с пневмонии. При малките деца до 1 годинка протича тежко", добави тя.

Лекарката сподели, че се налага да работят над 10 часа и да замества болни колеги. 

Грипна епидемия е обявена на територията на Бургаска област до понеделник, 29-ти януари. Строгите мерки се въвеждат заради страничните последици и усложнения от грипа.

"В последствие вече случаите се повишиха на тези пневмонии и на пневрални изливи, като сме изследвали също така серумите, там вече случаите са два положителени, три, които имат смесен тип и А, и Б, т. нар. тип "Ямагата", посочи д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ–Бургас.

В понеделник регионалният щаб за борба с грипните заболявания ще заседава отново.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грипна епидемия трябваше да се обяви миналата седмица в София, когато в училищата бяха половината ученици. Сега вече е късно.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искаме грипна епидемия ,защото има много болни от София-град!!!!!!!!!!!!!!!
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До неграмотници!

Честно, не виждам къде има грешка в заглавието. А и хората, които пишат в коментарите, имат по, подчертавам, поне една грешка във всяко изречение, което също е абсурдно! Освен това, по мое мнение, вместо да критикувате така, можехте да посочите къде конкретно откривате неточност.
28
4
 
29
 
! Отговори
No преди 11 месеца
Епидемия има ,но не я обявяват защото има неразумни работодатели.Даже в София са повече в сравнение с други градове.И както винаги интереса клати феса.
27
6
 
3
 
! Отговори
неграмотници! преди 11 месеца
оправете си заглавието!
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в нашето училище пък решиха да изпращат здрави деца по къщите само и само да се увеличи бройката на болните, само се чудя ние родителите какво да правим в такава ситуация, да не ходим на работа ли?...
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е просто безумие колко още деца трябва да се разболеят преди да обявят София-град в грипна епидемия. Синът ми изкара грипът и го повтори, това според мен е тотална глупост от странна на ,,НЦЗПБ".
24
0
 
21
 
! Отговори
"Столичани в по преди 11 месеца
В училището на сина ми повечето учители са болни , вследствие на което часовете се сливат (9 и 11 клас едновременно).
Децата ми са в абсолютно социална изолация , с изключение на уч. занимания с цел да останат здрави , но се питам при тази епидемиологична обстановка в училищата , дали не е по-добре здрави - с медицинска бележка и вкъщи ?!!
23
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В училищата над половината класове децата ги няма защото са болни. Какво ли трябва да се случи за да се обяви епидемията в София? Може би да започнат да умират? Защо никой не казва откъде идват тези вируси и коя лаборатория ги изпуска? Нали не си мислят че ние си мислиме че тези вируси падат от небето! Или ги пускат извън земни?Защо по Бай Тошово време нямаше такива вируси? Защото нямаше лаборатории които да пускат вирусите нямаше бала мафия която да печели от лекарства. А сега са печалбари.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво чакат още не ми е ясно. Перник, Пазарджик и Ботевград са всеки ден в София, но тук епидемия няма! Заобикаля ни бе, чака петък да се накумят, та да ни удари.
Баси....
21
0
 
19
 
! Отговори
наздраве! преди 11 месеца
Чакат да дойде ПЕТЪКА, трябвало да е петък, защото тогава всички от групата ще са свободни за по едно кафе!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво чакат! В класа на детето ми от 26 деца само половината са на училище тази седмица.
19
0
 
19
 
! Отговори
enia преди 11 месеца
Какво чакат всички деца да се разболеят ли?
18
0
 
23
 
! Отговори
ФАРМА МАФИЯ преди 11 месеца
Е как - фарма-мафията трябва да се нагуши!!! Първо ни ваксинираха против грип А, а то се оказа, че върлува грип Б - така хем си продават ваксините, хем лекарствата!
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакат да се разболеят колкото се може повече хора.
Тия илачи са за продаване и после ми говорете за корупция...
16
3
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 11 месеца
Обявявайте грипна епидемия по-скоро! Какво се чака още не знам.
15
2
 
30
 
! Отговори
НЯМА ГРИП!!! преди 11 месеца
Аз съм болен с грип, дядо е болен с грип, батко също...но, епидемия НЯМА, всичко е точно!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Целта е да се обяви грипна епидемия, за да не се разболяват децата."

Чакат епидемията да отмине вече, че като обявят ваканцията и да се похвалят, че са взели правилните мерки и след нея вече няма епидемия.
13
43
 
14
 
! Отговори
до.Мутафов преди 11 месеца
Грипната ваканция е любимия зимен десерт на мързеливите учителки, още от ноември почват да подпитват "Айде бе, няма ли да има една грипна ваканция, че ни писна от тез' дитса". Като има грипна ваканция, децата ще шарят из града, което е свързано с други рискове, пред които евентуалният грип е бял кахър. Създава се проблем за работещите родители. Пак казвам, най-доволни са учителките, за които щастието се състои в това да застанат в някоя кал до оградата, с цигарка и чашка кафе, и телефона бла-бла
12
4
 
22
 
! Отговори
август е септември преди 11 месеца
Много ми е смешно, че вече от няколко дни слушам как точно в ПЕТЪК ще се решава дали има епидемия в София..какво ще решавате в петък, бе, то цяла София е пламнала вече..явно в ПЕТЪК ще благоволят да се съберат на по едно кафе, евала!