Пътна полиция с нова пътна карта с най-опасните пътищата

126 са смъртоносните отсечки по българските пътища
24
Пътна полиция с нова пътна карта с най-опасните пътищата
Снимка: архив, Булфото

126 са смъртоносните отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Цифрите са за 2016 г.

Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.г. На базата на него ще бъдат набелязани нови мерки, включително ще бъдат определени всички места и точки за контрол на скоростта със стационарни и мобилни камери, пише "Дарик".

По-рано през миналата година от МВР съобщиха, че само на десет от тези опасни участъци са станали над 1000 катастрофи с около 40 убити и 100 ранени. В страната ни ежегодно стават средно 7000-8000 автомобилни злополуки, което на практика означава, че всяка 7-ма или 8-ма катастрофа е била на някоя от тези смъртоносни отсечки.

Ето някои от най-опасните участъци:

Русе-Бяла

По думите на шефа на КАТ Бойко Рановски катастрофите стават там, където има три ленти за движение. При изпреварване колите навлизат в насрещното и следва катастрофа. На този път е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени.

На автомагистрала "Хемус" - до София, са станали 265 автосблъсъка заради висока скорост.

По пътя между Варна и Бургас са регистрирани 106 пътни инцидента, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване.

Списъкът продължава с пътните отсечки Стара Загора - Казанлък (83 катастрофи и 22 ранени); Карловско шосе край село Труд, където са загинали петима, а 24 са били ранени в 67 катастрофи; Кресненското дефиле, където най-честата причина за произшествия е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.

От Пътна полиция посочват още пет участъка, където шофьорите трябва да бъдат особено внимателни. Освен заради висока скорост и човешка грешка, там има и други причини за катастрофи, които се дължат на лоша пътна настилка и недобра маркировка.

Това са:

- магистрала "Тракия" в участъка на 66,3 км в посока София, където се образува аквапланинг;

- магистрала "Тракия" в участъка от 165 км до 208 км в посока Бургас, както и огледално в посока София, където в активна лента е деформирана пътната настилка;

- път I-5 в участъка Русе - Бяла е изключително натоварен и опасен. Според "Пътна полиция" частично решение за този участък е да се положи напречна "шумна" маркировка, както и да се разшири подхода към кръговото кръстовище, при спускането към Бяла;

- магистрала "Марица" в участъка преди ГКПП Капитан Андреево има преплитане на пътните потоци, изчакване на товарни автомобили в активна лента и др. Там е необходима промяна в организацията на движение, както и изграждане на паркинги от двете страни на ГКПП;

- кръговото кръстовище между обходен път на Враца и път II-15 (Враца-Оряхово). В този участък движещите се по направление София-Видин и обратно, поради острия подход при навлизане в кръга, съчетано с лоши условия на видимост през тъмната част от денонощието често самокатастрофират, отчитат от полицията. Необходимо е изграждане на осветление, разширяване на пътните ленти към подходите за кръговото, както и допълнителна вертикална сигнализация на подходите.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 9 месеца
Проблема по пътя Русе-Бяла не е в отвратителното му състояние, нали?
Не е в това, че дясната лента в която и да е посока пропада или е трапове и коловози по 20 см. Проблема бил друг. А това, че този път не е ремонтиран от времето когато Тиквата е бил просто тиквено семенце въобще не е проблем.
21
1
 
2
 
! Отговори
Menteto преди 9 месеца
Нали тази *** държава т/а да ***
Преди излизахме на протести сега вече и това не правим
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русе-Бяла/Бяла-Русе е гробище. Отвратителен път с баири и гадни завои, пълен с турски камиони, румънски бусове и автобуси и рИмляни без книжки...
Ако можете го избягвайте.
19
2
 
13
 
! Отговори
Азз преди 9 месеца
Вместо да пишат и бришат по тефтерите...В нормална държава просто ще оправят пътищата за са по-безопасни...А не да се крият по храстите и да пълнят стъкмистиката...Иначе лапат от данъци,винетки,минетки и т.н...Не се наядоха 30 години мръсниците...
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е този закон при ПТП без пострадали участниците сами да попълват протоколи, да чертаят схеми, да се установява вина. А КАТ да седят на топло и да чакат сериозно произшествие, където броят жертвите и мъдро посочват причината - НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
снимката показва какво правят ромите по пътищата на БЪЛГАРИЯ
16
0
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
В ЗДВП липсват доста съществени понятия.Имам усещането ,че ЗДВП е писан от роми с купени книжки.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аквапланинг на "магистрала"? Деформация на пътното платно на "магистрала?
14
0
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
Тази информация защо ни я предоставя КАТ,а не статистическият институт.М/у другото винаги съм се чудил ,дали автомобилите на КАТ могат да се движат в изпреварващата лента.140км/ч не е ли малко множко за тях?
13
3
 
16
 
! Отговори
Вълчи времена преди 9 месеца
Борисово време е.
12
0
 
13
 
! Отговори
Пак глупости пишат! преди 9 месеца
В участък Русе - Бяла има три къси участъка с три ленти и там има изключително малко! катастрофи! Това са при Моисеев баир, Индийската колиба, баира между Обретенски липи и Волово! Катастрофите стават в другите участъци, където пътят е тесен и не дава възможност за своевременно изпреварване. Това изнервя шофьорите и те тръгват на рискови маневри. Има и колони от тирове каращи с 90-100км/ч. което е допълнителен риск.
11
1
 
14
 
! Отговори
Хоме Алоне 2 преди 9 месеца
Браво на служба пътна статистика.
10
1
 
4
 
! Отговори
do 8 преди 9 месеца
защото неможе ! на униформата му пише охранителна, или гранична, и бла бла. Утре ако те спре един граничар докато говориш по телефона и ти каже еи ся ще чакаш 2 часа да дойдат колегите от кат кво ке кажеш? или пак ке ревеш?
9
4
 
5
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 9 месеца
Може и още...
И още...
И още...
8
3
 
15
 
! Отговори
.. преди 9 месеца
Полицията ни става само за констатация на това или онова.
Да вземат да свършат реално работа и всичко ще е наред, а ма на, мързел. Шапкара като го питаш защо не спира някой нарушител и той се оправдава, че не му било работа, той не бил катаджия.
Как в другите държави могат, дори и да не са катаджии... Веднага включват бурканите и тръгват след нарушителя. Защо нашите да не могат?
ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лентаджията да грабва ножиците... или му мина модата да реже?!?
6
3
 
27
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 9 месеца
Май имаше международен даклад за пътищата Бг., че са по лоши от тези третия свят Африкански дъжави, като Замбия, Зимбваве и т.н.
5
1
 
27
 
! Отговори
Никк преди 9 месеца
Добре де, деа мааму, толкова ли сложно да ги ремонтират констатираните неща.?
Русе - Бяла - голям проблем ли ще е да се направи още една лента - по две в посока, след като сега са 3 и има много смърт на този път?
Какво му е сложното да оправите подходите на кръговото до враца?
Оо да сетих се - за един подход към кръгово трябва: обществени поръчки, наши хора, обжалване, рушвети, крадене. Дават се милиони от нашите пари, за нещо което струва няколко десетки пъти по малко!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има нещо сгрешено в заглавието май.
3
7
 
16
 
! Отговори
Ран-Ът преди 9 месеца
Управляващите изтребват БГ народа целенасочено и по план. Такава е заръката на господарите.