Села се въоръжават – тунинговат въздушни пушки, играчки за пейнтбол...

Този тип оръжия не подлежат на контрол, не е нужна регистрация
7 мар 2018 07:00,
149
Села се въоръжават – тунинговат въздушни пушки, играчки за пейнтбол...
Снимка: pixabay.com

Селата в България се въоръжават с тунинговани пушки, които са преправени от въздушни в бойни срещу сумата от 50 лева. Услугата се извършва от местни майстори, които поръчват частите съвсем легално от интернет, след което сглобяването и преработката им отнема не повече от 1 час.

Основно се сменя ударникът на пушката, част от цевта, както и резервоарът за сгъстен въздух и бойният клапан. Това показва проверка на "Монитор" в регистрите на КОС, които ежемесечно установяват десетки случаи на преправени пневматични оръжия в такива, които могат да стрелят с 22-ри калибър патрони.

Засечените преправени пушкала са основно в малките населени места извън София, където хората се пазят от набези на крадци с тях. Пушките се взимат буквално от пазарите за не повече от 40-50 лева, след което с минимална инвестиция се превръщат във "флоберки", които спокойно могат да убият човек.

От МВР поясняват пред изданието, че към днешна дата този тип пушки (над 24J) са на уведомителен режим в полицията. Или иначе казано е необходимо само да се попълни едно заявление, че те са купени, след което не подлежат на никакъв контрол. Не е нужна регистрация, както и посочване на подробни данни.

Така множество пенсионери вече имат оръжие, с което спокойно могат да убият човек, без то да се води на никакъв отчет в полицията. Освен това им е струвало не повече от 100 лева, а точността му е безупречна на разстояние от 30-40 метра.

От МВР вече са започнали масови проверки по малките населени места за преработени газови пистолети и за преправени въздушни пушки. Изненадата при тях била, че майстори стругари дори успели да преработят играчки за пейтбол в бойни пушки. Това ставало поръчката на определени части от интернет, които също не стрували повече от 50 лева.

С тяхна помощ свободно достъпните пушкала се превръщали в бойни оръжия, с които от близко разстояние можело да се убие човек. Освен това изстрелите били почти автоматични, което правело играчката невероятно опасна. Въпреки че калибърът бил малък, дори едно точно попадение стигало, за да се убие някого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Трябва да има закон с който всеки да може да защити собствеността и живота си с оръжие, без да се пресмята силата на "отговора".
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е., ако убият безащитен пенсионер - нормално, но ако пенсионерът си направи пушка - опасно - "може спокойно да убие човек".
95
0
 
11
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
какво друго да очакваме след като няма държава !
94
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не дават законни хората ще се въоражават с незаконни оръжия!!!!
93
23
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До До Анонимен 88Тва че се продавали некачествени боеприпаси и занижени характеристики не го пиши щото се излагаш.То Хеклер и Кош или ФН Херстал сглобяват отделни оръжия за кралете и за простолюдието.Не приказвай смешки.Никаква свободна продажба на оръжие за простия българин не е дорасал за това на него най-много некоя гега!
92
7
 
0
 
! Отговори
Клинт Ийстууд преди 6 години
До 92, продължениеговориш като почитател на каунтерстрайк 1.6. най вероятно разликата между глок и плякало от ижевск за 300 лева нема и да я усетиш, щото не си виждал двете едно до друго. хората, дето се прават на богати, си купуват за 1500 лева колиматорни прицели и дулни компенсатори, а не пистолети. сешлисе.
91
1
 
31
 
! Отговори
избирател преди 6 години
А не бе ще чакат родната милиция да ги пази!
90
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
попарата от лично, нарезно, бойно , ловно, за подборен отстрел и прочие оръжие продължава. а може би не е разрешена сшободната продажба, щото в знанията си сме тотални папуаси?
89
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 6 години
Ще те подкрепя с пример. Даже в либерташките САЩ, където всеки може да си купи всякакво оръжие, вкл. гранатомет или картечница, никой няма право да носи открито оръжието си. Изключение прави само Тексас.В Русия на стената във всяка селска къща виси тулка или ижовка, а понякога и много сериозни карабини, вкл. самозарядни. Като правило, с тях бели не стават. Белите стават с КНО и там законът е много рестриктивен, а на гражданите се продават оръжия с занижени характеристики - главно слаби припаси
88
0
 
1
 
! Отговори
маршал Петен преди 6 години
има ли колаборационисти на смяна или отидоа да обядват?
87
2
 
8
 
! Отговори
№92, продължение преди 6 години
и ще хвърлите ли 1500-2000 лв да се правите на богат и да се хвалите или ще си купите нещо по-скромно, но вършещо работа. Избор - голям! Купувате си и каса, в която да държите оръжието. Толкоз, няма нищо сложно. Но започва Отговорността!
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...защо протестират тогава?- Ами защото са пеерази, сър!Можете спокойно да си купите БОЙНО КНО. Подавате документи, записвате се за курс, който трае 4-5 часа. Полагате изпит по теория - познаване на Закона. Полагате изпит по стрелба с КНО. Изваждате си медицинско - експертиза от психиатър, че не сте луд, вадите си удостоверение за съдимост и пишете молба до КОС на Вашето у-ние на МВР. Чакате.След това отивате в оръжейния магазин и пред вас се разкрива море от пушкала. Решавате, ще се правите
85
0
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 6 години
Да по принцип във дарк нет се търгуват тия неща. Плащанията се правят със биткойн.Но ако си навътре в нещата и познаваш пазара и точните хора търговията може да се извършва и във нормалния интернет. Примерно търговците си имат език със кодови думи чрез които комуникират със клиентите. Някой пък за по сигурно ползват криптиращи програми със които изпращат съобщения.
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На село вече всеки има пушка...и няма как иначе ,при толкова римляни!
83
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75Държавата няма да позволи свободния режим на носене на оръжие...........И е правилно да не го позволява.Притежане да, но носене не.Ако имаш КНО оръжие да го изнасяш само ако отиваш на стрелбище да постреляш.Иначе пътищата в миг ще бъдат заляти от кръв.Двама Ганьвци веднага ще се хванат за пищовите при инцидент на пътя примерно.То не, че ще е по-различно след втората ракия у дома.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79Лъжеш се. В Рашата е позволено бойно оръжие, на съобщителен режимХич не се лъже, ти лъжеш като дърт ром.И още нещо.Термина ,,превишаване правата при самоотбрана" е взет от руското законодателство.Миналата или по-миналата година беше осъдиха руснак, че се защитил с нож от нападналите го 7(!) човека на 7(!) години затвор.
81
1
 
30
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Няма смисъл да си говорим глупости, в случая полицията е безполезна и няма да ни помогне-само ще ни утежни и съсипе живота щом сме жертви. Първо стреляш,после копаш дупка и заравяш! Никакви приятели и излишни разговори. Стреляш и тихо закопваш-всичко приключва!
80
0
 
25
 
! Отговори
tc tc tc преди 6 години
Много сте назад с новината. По селата е пълно с ловджии, всеки от който има пушка 12 или 16 калибър. Много повече са от така наречените флоберки. При тях рядко се влиза да се краде, че обикновено стоят заредени със ситни съчми, а пък някои слагат и сол на кристали.
79
0
 
8
 
! Отговори
В преди 6 години
Абсолютно всичко може да се купи от интернет стига човек да знае къде да търси. Куриера ти го доставя направо в къщи.Всяка една стока за която има търсене съответно има и предлагане.Автоматичните пушки на Арсенал (произведени в България) нови на черния пазар вървят по между 1000-2000$ в зависимост от модела.А втора ръка се намират запазени и по 400-500$. Патроните калибър 7.69x39 са по 10$ бройката.А иначе човек може да си вземе чудесен пистолет за 200-300 долара.
78
3
 
7
 
! Отговори
Африканера преди 6 години
Много харесвам карабини 22 ЛР, удобни са не само за стреба по панички. Във Великата Южна Африка всички си имаме по 10 и като излезем на сафари през гетата познайте дали виждаме кафави, а?