Инспекцията по труда ще разследва трагедията в "Арсенал"

И преди е имало нарушения по осигуряване на безопасност на труда
14 мар 2018 15:52, Василия Пейчева
4
Инспекцията по труда ще разследва трагедията в "Арсенал"
Снимка: Архив, Булфото

Екип от експерти от Главна дирекция "Инспектиране на труда" е командирован да подпомогне инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 3 на "Арсенал" АД, при който един работник загина, а друг е в болница с тежки изгаряния.

По първоначална информация инцидентът е възникнал около 10:10 часа днес в Цех 130 на Завод 3, обект 171 - за производство на димни и термобаритни смеси за снаредяване на боеприпаси. Пострадалите работници са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея, пише в съобщение от ГИТ.

По предварителна информация по време на работата сместа се запалва, в резултат на което двамата работещи получават изгаряния, от които единият работник умира, а другият е откаран в болнично заведение с 80 процента изгаряния. Производството, в което е станал инцидентът, е ново и е обезпечено с ново оборудване.

Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите. Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като "Пожарна безопасност и защита на населението", следствени органи и т.н.

Производствата на "Арсенал" АД, които са с висок риск, са включени в списъка за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централната администрация на ИА ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания, се посочва в съобщението.

От 2016 г., когато са последните злополуки с фатален изход в предприятието, досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството, включени в списъка.

Установени са 460 нарушения, от които 395 - по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората и 4 предписания за въвеждане на специален режим, когато не може да бъде приложена мярка "спиране". В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В сила са влезли 20 акта. Като цяло издадените предписания се изпълняват, отчитат от ГИТ.

Общо за всички производства, установените в рамките на контрола нарушения, които са застрашавали пряко живота и здравето на работещите, са необезопасени въртящи части на машините; неосигурен метрологичен контрол на средства за измерване (манометри, термометри); корозия на работно оборудване; неправомерно съхранение на горими материали; непочистени работни места от остатъчни взривни вещества в края на работната смяна; използване на искрообразуващи инструменти; метални съоръжения и машини, които не са надлежно заземени.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизал съм в завода (преди години) . Пълна трагедия откъм условия за работа на работниците!


Жалко за младежа и другия човек ( с 80% изгаряния е .....)!

Дори и да ги глобят , човешкия живот е неизмерим!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф! Инспекцията по труда щяла да проверява! Защо го знаем резултата от проверката предварително?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почива в мир! А иначе както обикновено-след дъжд качулка. Някой трябва да умре или поне да пострада сериозно, че тези да се размърдат и да свършат нещо. А проблеми е имало и преди, ама понеже никой не е пострадал не са счели за нужно да реагират.
1
0
 
5
 
! Отговори
13 преди 1 година
КАКВОТО И ДА НАПРАВЯТ - няма да върнат живота на човека!!!Бог да го прости!!!