Търново на сухо... Бизнесмен си строи басейн връз водопровод!

Собственик на луксозна къща искал да си спретне басейн и барбекю
15 мар 2018 19:12,
49
Търново на сухо... Бизнесмен си строи басейн връз водопровод!
Кметът Даниел Панов (дясно) и служител на ВиК посетиха дупката, заради която стотици хиляди останаха без вода Снимка: Община Велико Търново

120 000 души във Велико Търново останаха без вода през уикенда, защото собственик на луксозна къща решил да си построи басейн и барбекю върху магистрален водопровод.

Комисия ще установява до петък виновника, съобщи зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев.

На изникналото върху главната тръба имение зад висока ограда край село Присово се натъкнаха работници на ВиК "Йовковци" при голямата авария в събота, пише "24 часа".

Сформирана е група от общината и водоснабдителното дружество, за да се прегледа цялата налична документация. Строителни книжа са изискани и от собственика на парцела, а в сряда комисия от експерти е била на самия терен, за да се протоколира фактическото състояние.

Още по темата

"Сега можем да ви кажем, че има отклонения в изграждането на постройките. Собственикът на имота има строително разрешение само за къщата, но тя е извън сервитута на главния водопровод. Всъщност той минава през още няколко частни парцела, които обаче не са застроени", обясни зам.-кметът.

Той заяви, че ако се установят незаконни строежи върху водопровода, ще бъдат направени предписания за събарянето им.

"По принцип е недопустимо магистралният водопровод да минава под частен имот. След като приключи проверката и се види кое е законно и кое не е, ще можем да коментираме. Има информация, че водопроводът минава през парцела, но не знаехме къде точно, докато не стана аварията", каза Илия Сирмов, главен инженер на ВиК "Йовковци".

Луксозният частен комплекс, до чиято ограда бе разкрита авариралата тръба при ремонта, е собственост на бизнесмена Симеон Василев, който се занимава с печатарство. Предприемачът го е вдигнал преди 10-ина години. Той отказа коментар дали има необходимите разрешителни за съпътстващите сгради вътре.

Василев два пъти е опитвал да узакони част от обектите. От него има внесени искания до Експертния съвет по устройството на територията, но той винаги е отказвал постфактум да узаконява построеното, твърди в. "Борба".

От водното дружество са категорични, че ако междувременно нова авария на старото съоръжение стане в частния имот, ще влязат с прокурори и полиция и ще копаят

"Не може да оставиш 120 000 човека на сухо", заяви главният инженер.

Около скандалния случай лъсна и друг парадокс. Повече от 7 години не е узаконено ново трасе от 1,6 км, което трябваше да замени компрометирания над 40-годишен участък, който често се пробива.

За него водното дружество тогава тегли кредит от 6 милиона лв.

"Тече разследване, съдебни процедури и този участък не е узаконен. Има нарушения в самото строителство, едно от които е, че не са обезщетени собствениците на парцелите", обясни инж. Сирмов.

През тези 7 години не били правени никакви хидравлични изпитвания, а тръбите просто си стояли там. Засега не можело да се каже и дали има конструктивни отклонения, докато не се направят проби, допълни инж. Сирмов.

1200-милиметровата тръба, която излиза изпод частния комплекс в Присово, е полагана през 70-те години на миналия век и оттогава не е подменяна. Тя свързва по гравитачен път яз. "Йовковци" с община Велико Търново. За последно главният водопровод в този участък е избил през ноември 2014 г., припомниха ВиК експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 13...скица ток вода...Ами те си изгубили тръбата(1м20см:))).Сигурно са му казали че тръбата минава по другия баир
22
2
 
43
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ВиК не знае трасето на водопроводите си.Мама мия.Тоя пък от 10г живее в незаконен строеж и никой досега не си е мръднал пръста.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен тази яма ми прилича на изкоп за небостъргач. Вероятно е да е оформена, след като е станала аварията. Въпроса ми е свързан със присъединявато на къщата към ВИК. Как по дяволите са го свързали към мрежата? Виждам има шахта. Някой тогава не ли мислил? Хайде сега да изнамерят тоя дето им е сложил водомерите. Ако имат такива, разбира се
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време имаше пак един такъв хубавец във Варна, беше решил да си разшери сградата и спука магистрален тръбопровод. Тога 1/3 от Варна бяха без вода, около седмица.
19
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това в което живеем е псевдо-държава. Значи един си строи имот върху някаква земя преди 10 години и не може да докаже, че е законно. Преди това обаче някой си минава и ей така полага някакви си тръби за главен водопровод за да захрани цял град (без да ги провери и изпробва), че и забравя да каже на останалите къде ги е положил, че до сега никой не ги е намерил. Добре че била аварията. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас!
17
3
 
28
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Да познаем от един път, партийно чий е този "бизнесмен" и към кой обръч от фирми принадлежи, при положение, че Велико Търново е столицата на ГЕРБ в Северна България.
16
1
 
33
 
! Отговори
търновец преди 6 години
Само вижте как гледа тоя т.... Какво има да се проверява. Не дава документи значи няма. Веднага предписание за седмица да се премахне незаконното и възстанови земята. Това е. Ако има държава. Иначе тоя ще продължава да гледа така ид.иот.ски.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е много объркано написана. Това което разбирам е че го обвиняват че е спукал водопровод, който те самите нямали идея къде е?!?""По принцип е недопустимо магистралният водопровод да минава под частен имот." - тоест нямат право да го санкционират и нямат право да влизат в частен имот
14
2
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Пак преувеличавате или се изказвате неточно. Велико Търново е около 70 000 души, не е 120 000! 120 000 няма да стане даже и с Лясковец 5000 и Горна Оряховица 30 000.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ще влязат с прокурори и полиция и ще копаят" тоя бизнесмен направо се моли да стане друго спукване и тези *** да влязат. После ще ги осъди и то толкова стабилно че свят ще им се завие
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутнал е човека тук, там и е строил където си иска. Много ясно, че къщата му е незаконна. Никой главен арх. няма да му разпише и издаде разрешително за строеж при такава ситуация. Нали преди строеж се ходи за съгласуване на виза/скицата - ток, вода. Нищо чудно да искарат водопровода виновен, че се е самопрекарал някак си под имота му хахаха. Тук е така, кинти само да имаш и ... всичко ти е разрешено.
11
2
 
42
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Ееее хубава дупка е изкопал бе...да го хванеш сега и го пуснеш вътре барабар с цялата ненаситна челяд и им махнеш стълбата, та да са чудат как да излязат-а пък да докарат вътре при тех и още от народните хубавци дето му уреждат таз простотия и после багера да върне пръстта обратно вътре от дето я изкопал...Еййй не искат да разберат тез хора, че тоя свят може без тях-ама те без него не могат...Нищо нема да носят там дето ша идат и кучета ша им препикват могилките...Ама и кмета не знаел, а? Еебрее
10
3
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Бизнесменът е гербераст, затова му дават власт да си прави каквото си иска.
9
2
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Търново се е превърнало в едно мафиотска градче със затихващи функции.Няма ги студентите, няма ги туристите. Има само далавери и разпределяне на порциите между кмета и ГЕРБ от една страна и ДПС и бизнесмени, заклели се във вярност на управляващите, от друга.Всеки инакомислещ бива притесняван от НАП, Общината и другите репресивни служби.Пътищата в община В.Търново са отвратителни.Строи се огромен "Кроношпан", който ще унищожи въздуха и горите в околността.С две думи - пълна трагедия !
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА ЩЕ ДА Е БОМБОУБЕЖИЩЕ
7
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Закрийте я вече таз пародия на държава
6
3
 
41
 
! Отговори
az преди 6 години
Така е у дивия запад. Раята съхне без вода , докато болярина си строи басейна. Колко и да роптаят, водата в *** се пуска само след голяма нужда. Чалгата и леките женички са запазена марка в държавката пълна с лош матерЯл.
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗ ДУПКА НЕ Е ЗА БАСЕЙН!!! СОБСТВЕНИКА ЛЪЖЕ!НАЙ ВЕРОЯТНО Е БИЛ НАМИСЛИЛ ДА ПРАВИ КЪЩА БЕЗ ДОКУМЕНТИ !
4
2
 
25
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Къв ЧЕЗ това е водопровод бе