Пропуск в АПИ за свлачищата. Бройката им поне 2000

Геолог към институциите: Да има превенция на склоновите процеси
Обновена: 21 мар 2018 09:02 | 21 мар 2018 08:50, Петя Славова
8

2052 гледания   |  Още видео

Има пропуски в работата на Агенция "Пътна инфраструктура" по превенция на склоновите процеси, които се активизираха в последно време. Свлачища и срутища се образуваха на много места в страната. Точната бройка също не е ясна, но става въпрос за поне 2000.

Геологът проф. Рангел Гюров обаче смята, че са повече и според него институциите има какво още да направят за превенция на склоновите процеси.

Още по темата

"Намирам пропуски разбира се, защото още при строителството на магистрали, на тези пътища, които са по - основните, инженер - геолозите са определили местата, където са потенциално опасни за появата на такива склонови процеси", подчерта проф. Гюров в студиото на "България сутрин".

По думите му тези опасни места се знаят и могат да се следят, което може да става или с ходене на терен, а също и чрез различна техника и модерна апаратура.

Геологът каза също, че Агенция "Пътна инфраструктура", общини и областни управители отговарят за превенцията на свлачища и срутища, което означава, че три институции трябва да се грижат за това, но нито една не го прави, като хората.

"Някак си трябва да се централизира този процес по отношение на следенето", категоричен беше проф. Гюров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни още, че има начини да се следят склоновите процеси и да не се допускат срутища или свлачища, защото тръгне ли на едно място - спиране няма.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
сеч преди 8 месеца
нещата ще стават още по-зле благодарение на безобразната сеч, която се извършва поне от 10 години!
7
0
 
7
 
! Отговори
АПИ - продължение преди 8 месеца
А каква ще е съдбата на онези, които разрешават безразборната сеч в горите ни ли? Познахте, ще ги преизберем!
6
2
 
5
 
! Отговори
АПИ преди 8 месеца
Мен ако питате Агенция "Пътна инфраструктура" няма вина. Тя не е органът, който разрешава или забранява сеченето на горите, нито тя го контролира. Но не се притеснявайте, има начин, ще се справим със свлачищата! На опасните места ще се засадят фиданки. След 50 - 70 години те ще са образували здрава коренова система и добър почвен слой, които няма да позволяват навлизането на водата в скалите и разцепването им, когато водата замръзне. И тогава на свлачищата ще можем да покажем среден пръст.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пътната Лили бе обяснила, че има голяма разлика от свлачище и срутище! Много е важно!
4
1
 
12
 
! Отговори
югозапад преди 8 месеца
вече е ред на пирин, да го изсекат за нови писти, да се свлече и да затрупа и старите, като ги няма дърветата, и тогава алчните банскалии да ревнат за работа като северозапада.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МАкак не сте използвали "модИрнУтУ" название "срутища"???

П.П. Когато журналистиката мине в ръцете на ДИВИ провинциалисти и те започнат
да експонират местните диалекти в медиите започва да става СТРАШНО!!!
2
1
 
9
 
! Отговори
айде сега преди 8 месеца
Когато за обществените обекти започне да отговаря само една единствена институция,чак тогава ще имаме някакви надежди и наченки за предотвратяване на подбни ужаси. Докато за едно нещо отговаря повече от една институция(както в случая) ще измираме като кучета и затова ще бъде виновен снега,вятъра и ако щете цялата Вселена.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На времето имаше един филм ,,Преброяването на дивите зайци", не помня за какво идеше реч, но като прочета някое заглавие за преброяване и отчитане и се сещам.