Како, како… Столипиново, връщат се "германците"

През последните години хиляди роми заминаха на гурбет
27 мар 2018 08:00, Златко Желев
39
Како, како… Столипиново, връщат се "германците"
Снимка: Александър Беленский

"В Германия миналата година имаше добър бизнес - събаряне на блокове. Не ги взривяваха. Бутаха ги на ръка и с машини. Като направи някой турчин бригада и не му стига един човек, звъни в Столипиново и оттук някой тръгва още на другата сутрин." Това разказва пред "Дойче веле" Гюлче от пловдивския квартал Столипиново, известен като най-голямото ромско гето на Балканите.

Много от съседите ѝ и близките ѝ са в Германия. Тя обаче е останала в Пловдив.

"Те са вече уредени, всички работят, живеят добре. Имаше няколко семейства на социални, но и те вече си намериха работа", казва тя.

"Най-много пътуват за Германия - Дортмунд е на първо място, после Кьолн. Но има и доста хора, които се отправят към Англия".

Роми от Столипиново тръгват по широкия свят още след събарянето на Берлинската стена. И така до днес. Германците знаят как се отразява движението от Столипиново към Дортмунд. Как изглежда обаче обратното движение?

Ромският квартал в Пловдив в голямата си част е застроен незаконно, будки и сергии никнат където и както им падне. Периодично общината ги събаря, но те се появяват на друго място.

Преди две лета една от тези акции премахна десетина временни постройки от едната страна на една от улиците в квартала. Забележителното беше, че навремето общината действа по сигнал на хората, които живеят в новите къщи от другата страна на същата улица. Всички те бяха от "германците" - спечелили са парите си в Дортмунд.

Още тогава мнозина разбраха, че мечтаната поколения наред от управници и основно население интеграция, която така и не се получи през годините, е на път да се роди. И то отвътре. Процесът продължава и до днес.

"Като си дойдат лятото за ваканцията, си личат отдалече. Аз мога и с домашни чехли да си ходя в махалата, не ми пречи. Но те са облечени, обути, чисти", разказва Гюлче.

"Те не парадират с парите си, ами просто вече така са свикнали. Покрай тях и аз започнах да се обличам с други дрехи като изляза навън".

"Германският шанс" в Пловдив

Фани, Нигяр и още четири жени в момента получават своя "германски шанс" в Пловдив - в Социалната шивашка работилница, създадена преди четири години от Националния алианс за работа с доброволци и с помощта на няколко германски организации, включително "Ротари клуб Дортмунд".

В продължение на шест месеца жени от Столипиново, регистрирани в Бюрото по труда, се обучават за работа в шивашкото производство. В края на курса три от участничките в него получават и работно място.

Фани е на 30 години, има четири деца, мъжът ѝ работи и тя няма никакво намерение да ходи в чужбина. За следващия курс, който ще започне в началото на април, са се записали вече 20 жени. Шевните машини са осем.

Откакто ромите започнаха да пътуват към Дортмунд и други градове в Западна Европа, в Столипиново започнаха да се появяват все повече нови къщи. Повечето от тях - построени незаконно с пари от гурбета. Най-новата мода сред изселниците е да купуват апартаменти в околните на квартала блокове, в които живеят българи. Така хем са в общността, когато си дойдат през лятото, хем са "на чисто". Цената на 60 кв.м. жилище е 57 000 лева, поне това е последната оферта. Около тези блокове е чисто. Така лека-полека около "боклук-блоковете", заобиколени от нови постройки, в които условията са далеч по-добри, се създава съвсем нов пояс -  българските блокове, в които вече пребивават и "германци". Само временно, както уверяват те самите. Само през лятото.

През зимата кварталът, който прилича на огромен пазар с магазини, сергии и импровизирани щандове, е по-пуст. Пълни се през лятото. И това е добре дошло за търговците. "Чакаме да дойде лятото. Тогава се връщат " германците" и става бизнес", разказва  Гюлче, която има магазинче за домашни потреби.

В Германия може, а в България - не?

Тогава се усеща и разликата между ромите, останали в Столипиново, и тези, заминали да работят в Германия. И тя далеч не е само в облеклото и в домовете им. Има и още нещо. Казва го един усмихнат Сашо, който е пробвал емиграцията, но се е върнал.

"Защо нашите деца тук завършват 12-ти клас и не могат да говорят български, а като идат в Германия за три месеца научават езика?", пита той. Столипиново се турчее, никой не признава ромския си произход, повечето искат да ги приемат за турци. А защо не ходят тогава да работят в Турция? Нали знаят турски език? "Аааа, там бият. А в Германия помагат", смее се Сашо.

Опитите за интеграция в Столипиново от последните годините така и не бяха успешни - въпреки опитите за разселване на населението, въпреки училищата и детските градини, въпреки милионите, наливани в ромски неправителствени организации. И въпреки натиска, оказван чрез орязване на детски надбавки и глоби.

И все пак: кварталът се променя. И промяната идва отвътре. Процесът е много сложен и изисква много време. Първите белези обаче са налице.

"Како, в Германия една семка да излюпиш, ще дойде полицай да те глоби", казва Нигяр. В пловдивския ромски квартал няма достатъчно контейнери за боклук, което е общинска политика спрямо Столипиново. Затова Гюлче е закачила пред магазина си два импровизирани коша с черни найлонови чували. За да ѝ е чисто. Видяла го е в Германия. Докато била на гости на чичо си в Дортмунд.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 9 месеца
Като гледам ромите вече са по богати от българите.Луда работа
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Германия глобите достигат до 1 000 € според закона за училищното образование срещу родителите, които не правят нищо за децата им да посещават училище, могат също да бъдат лишени от родителски права. Освен това, отказващите се от училище лица на възраст над 14 години трябва да очакват глоби до 1000 евро. Ако юношите не могат сами да платят тази глоба, съдията може да заяви, че вместо това трябва да им осигури определено количество работа...
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко демагогично и колко ценично се изразява,фашистката прослойка.Дефинирана от мен като събщество.научете се 1во какво значи интеграция.И после правете коментари.бг ученините са на последно място.здравеопазване,правосъдна система,обществена култура,куп други,и продължавате да дъвчите интеграция.МИСЛЕТЕ!!!
24
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Расате

Повечето от по-младите турци си се бяха интегрирали, без някой да ги кара насила. Но у техния етнос има желание за прогрес и освен това, още докато растат, семействата им ги учат на труд и на отговорност. Така нареченият Възродителен процес ги отблъсна и обиди. И въпреки всичко, повечето от турците, които преживяха смяната на имената, продължават да бъдат съвестни граждани.
По-голямата част от ромите са нещо съвсем различно и няма основание да бъдат сравнявани с турците.
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Познавам много роми,има и много свестни хора от тях.Само дано се научат да бъдат по - постоянни и не толкова емоционални. И така ще могат да бъдат на работа за постоянно и ще може да се разчита на такъв човек.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20

Съгласявам се с теб относно средствата на принуда - като даваш някому пари, трябва да изискваш нещо срещу тези пари.
Но защо се мисли, че сме длъжни да даваме нещо на здрави млади хора? Има закони и те важат за всички. Конституцията те задължава до 16 г. да ходиш на училище и ДА УЧИШ. би трябвало да има и закон, който да санкционира всекиго, който няма доходи, но безотговорно започва да създава деца без да си е намерил работа, при условие, че такава има.
21
1
 
17
 
! Отговори
Расате преди 9 месеца
Колкото интегрираха турците, толкова ще интегрират и ромите.

В България е сбъркана социалната и образователната система затова в 12 клас не знаят български.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо до преди 27 години ромите работеха в чистотата и строяха пътища и не крадяха???
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един такъв интегриран ром прилично облечен и чист, при завръщането си възкликна:"Пфуй че мръсно тук в България и дърветата дори едни такива криви и келяви..."
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Защо нашите деца тук завършват 12-ти клас и не могат да говорят български, а като идат в Германия за три месеца научават езика?" Защото там институциихе си вършат работата и има механизми за ги принудят да ги накарат да пращат децата си на училище, защото там детските надбавки са 190 € и могат да купят прилични дрехи, обувки и училищни пособия на децата, защото там ги интегрират, а у нас упра


парите за интеграциятй им потъват незнайно къде.
17
2
 
36
 
! Отговори
Това ме дразни у тях преди 9 месеца
Милиарди се наливат всяка година, за да получават те 22 вида помощи и да мързелуват. Тези милиарди се откъсват от залъка на нашите отрудени родители с по 40 години трудов стаж! Заради стотиците хиляди техни фалшиви инвалидности се източват социалните фондове, заради което социалните пенсии се взимат от парите, отделени за трудови пенсии, пак се удря по джоба на работилия 40 год.
И в крайна сметка - ромите са недоволни! Все не им стига, все искат още, все сме им били длъжни! Защо?! Да се махат!
16
2
 
27
 
! Отговори
Първо да беше взела преди 9 месеца
квалификационните курсове, за да има професия и назначение, а после да ражда 4 деца! У нас законите дават възможност коня да бъде впрегнат не пред, а зад каруцата. Образно казано, работещите и плащащите данъци теглят тази каруца, в която 12-годишното булче се е настанило и произвежда деца като на конвейр. Там е проблемът.
Защо в Германия децата им за 3 месеца научавали език? Ами защото там няма лабаво. Не учиш ли, ще те изритат и няма парички наготово. Не е като у нас, да хрантутят нагли михлюзи
15
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Да, защото там не беха им позволили да си построят гето. Много е просто. Пък и тук данъците са по ниски, с което обичаме да се хвалим... Как стои обаче въпросът с ваксините?
14
6
 
62
 
! Отговори
Тано Културиста преди 9 месеца
Ей братя до 10г ще сме гости в собствената си държава...
13
4
 
50
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
От Пловдив съм и повярвайте ми *** от бой не го е страх. Преди 2-3 за последно обаче посегнах на ***, беше откраднал на възрастна двойка чантата и си помисли, че ще ми избяга. Настигнах го с еленски и след 4-5 юмрука онзи беше целия в кръв. Помислих си, че няма да може да стане час и върнах чантата. Докато се върна да го пребия още малко онова вече го нямаше, а не бяха минали и 2 мин.
12
8
 
58
 
! Отговори
В Скандинавия преди 9 месеца
В Скандинавия до 1974 господата роби са били кастрирани. В резултат на това няма проблем с този електорат. Изберете ме за премиер и ще реша всички проблеми на България за около година.
11
4
 
84
 
! Отговори
БПФ преди 9 месеца
"Защо нашите деца тук завършват 12-ти клас и не могат да говорят български..."

Ами и ние това питаме !!! А че "работели" в Германия - това е малко спорно - то за тях брането на чужда собственост също е "работа" !!!
10
5
 
26
 
! Отговори
До 12 преди 9 месеца
Ми като те е срам, има колкото искаш високи етажи, въжета и медикаменти!
9
44
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те са бъдещето, българите сме прокажен и гнил етон, отдаден на егоизъм и лицемерие.

Срам ме е, че съм българин!
8
2
 
75
 
! Отговори
Сега преди 9 месеца
стана ли ви ясно къде е ключа за бараката - ''Аааа, там бият"