Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар
28 мар 2018 12:45, Петя Славова
50
Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата
Снимка: Reuters

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната. Идеята е да се намалят имунизациите срещу туберколоза, а да се въведе ваксина срещу варицела, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

Д-р Кунчев обясни пред БНТ, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината обаче няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Помните ли преди 6 години
Помните ли истерията със свинският грип. Помните ли какви безумия бяха ...... Какво се оказа тогава че свинският грип е сравнително доста лек в сравнение с другите щамове . Ама колко ваксини бяха продадени. Имаше държави които щяха да съдят СЗО за умишлената паника и за доказани връзки с фармацевтичните гиганти.
26
0
 
7
 
! Отговори
От 2017 преди 6 години
Изследване на учени от Факултета по медицина на университета в Пенсилвания показва, че само 20-30% от ваксинираните против грип през изминалата година са били реално защитени.Да ама колко пари са направили компаниите.... Мога ли да ги съдя ако не ме предпази . Не естествено......
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам сестра - лекар. Ваксинирани бяхме против всичко, каквото е по календар. Все пак по мое време ваксините се правеха направо в лекарския кабинет в училище...Сестра ми се разболя от туберколоза от пациент. Лекува се дълго. Още вярва, че ваксините, а не лечението и е спасило живота. Аз не съм лекар. Не разбирам. Аз съм баща на аутист...
24
6
 
10
 
! Отговори
Феномен преди 6 години
Някой може ли да обясни следният феномен. Децата се ваксинират все повече и са все по-болни. Автоимунните заболявания особено в държавите с агресивен имунизационен календар са в такъв бум че отдавна се говори за епидемия от алергии, диабет при малки деца... и какви ли не още болести. Да не говорим че все повече леки настинки,грип водят до все повече усложнения. Още едни интересен факт защо в държави където масово се имунизират срещу грип продължават да се разболяват и т о никак не малко хора
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз карах варицела на 28 години. Тегава работа. :( Ако знаех какво ме чака, щях да се ваксинирам предварително.
22
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Вероятността човек да се разболее от хепрепс зостер е минимална. Обаче в някой случай това може да предизвика самата ваксина (от листовката на ваксината). Тоест ти решаваш да се ваксинираш срещу нещо малко вероятно с нещо което може да ти го причини в редки случаи.
21
2
 
9
 
! Отговори
Ина преди 6 години
Толкова натоварен имунизационен календар няма никъде. Ако ваксините бяха моно и по-малко щеше да е прекрасно. Но наведнъж да се въведат 6 различни биопродукта, като те са за различни заболявания е безумие. Навремето, когато се въведоха и се поставиха бяха или моноваксина или тривалентни. Хората с радост се ваксинираха. И почти нямаше усложнения. ИСлед като прекрачиха прага хем има усложнения, хем като че децата боледуват повече.
20
2
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Ми нормален човек на който причинно следствените връзки му говорят нещо. И достатъчно осведомен от лекари които критикуват агресивните имунизации за щяло и нещяло.Нека не забравяме скандал преди няколко години когато смелата Меркел реши да се имунизира против свински грип ама се оказа че нейната ваксина не тази дето се слага на нормалните немци.
19
0
 
9
 
! Отговори
нещо си.... преди 6 години
До House M.D.Нещо си в грешка. При шарка не се пият антибиотици, защото пречат да избият пъпките, точно тогава се получават усложненията!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти в качеството на какъв си против, нещо от имунология и инфекциозни болести ли разбираш?
17
2
 
7
 
! Отговори
нещо си... преди 6 години
До Анонименне варицелата, а рубеолата е опасна за бременните..... експерт
16
6
 
5
 
! Отговори
Тъщобран преди 6 години
До 6Е точно за варицелата не ми обяснявай колко е хубав естествения имунитет. Виръсът никога не изчезва а си седи в теб и чака подходящ момент да се покаже отново. Преди две години изкарах херпес зостер. Не ти го пожелавам.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно съм против да се имунизира за щяло и нещяло. Има болести за които ваксините са важни "полиомелит" за други е излишно. Да не говорим че съсипват организма на новородените с ваксини с раждането им. Например хепатит Б която се слага с раждането което абсолютно безсмислено и вредно. Както казваше един лекар просто ограничвате половите контакти на бебето и няма да има хепатит Б. Да сравняваш туберколозата с варицела е идиотщина.
14
11
 
5
 
! Отговори
21 век преди 6 години
До House M.D.Хайде започна се!Ваксините убиват, печалбите на фармацевтичните компании,водят до рак,паралич, умствено изоставане... Трябва да живеете в едно друго време, в което медицината не е била толкова развита, в което децата са умирали, без да може да им се помогне. Тогава, може би ще оцените как благодарение на ваксините , в момента децата ни са живи и здрави!
13
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
До 11:Аз я карах на 7-годишна възраст и точно това пиех.
12
1
 
11
 
! Отговори
М да преди 6 години
Едно време хората са правили варицелени партита за да се разболеят децата
11
1
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Какви антибиотици при нормално протичане на варицелата..... Скоро беше карана от двама члена на семейството ми едното на 7 другия на почти 40. И при двамата протече леко....
10
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
...и да било друга/. И прочие гадости, които Аню не би си сложил, но горещо настоява другите да се инжектират.
9
11
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
При заболяване от варицела се пият много течности. Отделно се пият антибиотици. Не срещу варицелата, а за да дадат на организма нужното време за справяне с вируса. Ваксина срещу варицелата е безумие. Прочее, знаете ли, че Аню взима щедри хонорари от Новартис и ГлаксоСмитКлайн за да ви лъже и плаши? Пропагандираните от него ваксини съдържат живак, формалдехид /с него мажат труповете в моргите, за да се разлагат по-бавно/, скуалин /чието място е в нервната система, а не в кръвоносната или която...
8
3
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Защото естественият имунитет е най-хубавото нещо затова. Около 30% от хората дори не знаят ,че са я прекарали варицелата . На около 25 г над 90% от хората реално са се сблъсквали с барицелатаЗащото вкарването за щяло и нещяло на полу-убити патогенни от птичи зародиши а и да не говорим за консервантити и други неща които се садържат във ваксината не е най-препоръчителното затова