Какво агне ще ядем на Великден? Румънско, новозеландско...

Българското не достига, цената в магазина до 17 лв.
29 мар 2018 15:30, Анисия Иванова
42
Какво агне ще ядем на Великден? Румънско, новозеландско...
Архив: Булфото

В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара.

За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева.

Тоест - от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти. Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София.

И за този Великден търговци ще се опитат да ни продават залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговците предлагали размразеното на цените на свежото месо.

Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко пък е с потъмнели кости, казват експерти.

Ако все търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е.

Цветомир Христов от Обединение "Български животновъди" казва пред Нова тв, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза.

"Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година", казва Христов.

Той каза още, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50 – 4 лева за килограм живо тегло.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
ined преди 9 месеца
Ще ядем съвсем прясно агне, до вчера още лаяло по улицата
35
0
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 9 месеца
Не е ли останало от 20-годишнто ирланско дълбоко замразено...
34
0
 
3
 
! Отговори
АКО преди 9 месеца
До Дядо Соци

САМО ОТ ТАМ ПАПКАШ--СКОРО ЩЕ ТЕ УДАРИ АЛХАЙМЕРА ИЛИ ПЪК ЯКА ДЕМЕНЦИЯ...НО ВИЖДАМ ,ЧЕ ВЕЧЕ ТЕ УДРЯ ШАЙБАТА...ПАПКАЙ СИ ОТ ТАМ И СЕ НЕ БОЙ...ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА ЩЕ СИ ИМАШ
33
3
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 9 месеца
До Анонимен 21 Като вляза в Кауфланд половината от стоките не знам какво е това.Е бананите ги познавам от времето на соца.Гледам и ми става едно мъчно , мъчно за пропиления живот при Живков.
32
0
 
5
 
! Отговори
РККА преди 9 месеца
Вече съм си спазарил на 5.5/6.00 лв живо тати ще му тегли калча за такова не ми се свиди и не се пазаря с човек който се труди.От магазин не купувам че не се знае къв коч умрел преди 20 лета може да ми набутат.А за незапознати ще добавя че агнешкото месо дава най голяма фира съотношението е 50/50 докато при свинското 35/65 така че няма как да ви е по евтино щом живо е на 6.00 но ако ти е на 12.00 то чакай дърво на 100 процента има игра...
31
0
 
10
 
! Отговори
niki преди 9 месеца
Агнешко се яде не само на Гергьовден, както и ракия не се пие само на Нова Година.
30
2
 
6
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 9 месеца
По-добре Румънско или Австралийско,отколкото никакво....
29
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
В статията са объркани два празника. Великден и Гергьовден. Агнешкото е за Гергьовден. На Великден се ядат яйца от щастливи кокошки и козунаци от щастливи пшеници.
28
1
 
8
 
! Отговори
гламав преди 9 месеца
Живо тегло 6 лв. за килограм. Рандеман 50%, става 12 лв. за килограм. Останалото са разходи за клане и транспорт и печалба по веригата.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този въпрос на народа е към МС и НС?
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пари да ми давате - това няма да го ям !
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До животновъд

Остави ги, те искат българско, да е качествено, ама да е без пари пък тоя който е гледал животните да работи за тоя що *** та на тях да им е евтино.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Агнешкото съм го приготвил в кошарата и блее. Сукалче около 15 кг. живо тегло. Няма да го коля аз щото ми е жал. Ще извикам един комшия той е стар коляч. Това е истинското агнешко а не това дълбоко замразеното с години от магазините. Кокошките са ми снесли пресни ячица. Бабата ще направи домашен козунак. Ще изпека агнето с дроболии ориз и мерудии. Сливовата ракия е препечена виното е в бурето и така вече 78 години. А вие маайте отпадъците и се не плашете. Ще доживеете поне до 60 години.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До животновъд

Не съм адвокат на магазинерите,нито пък някога съм имал магазин - Ама си животновъд?Аха и не си направил месарница.Ти си баламурник, не животновъд!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До животновъд

Ти си животновъд колкото аз съм ядрен физик.Гледали сме у дома и кози и овцем, телета, прасета.Аз пък да ти кажа, че по-малко от 500гр няма как да извадиш.Какви са тия дръгели, които гледаш?Да те таковам в животновъда.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как не ги е срам, хора управляващи къде отиде родното, българско месо.. И от търговските вериги ще ми пишат-Изберете българското. ЛЪЖЦИ
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До чарли

Магазините са пълни с всичко.Не е като по времето на Тошо.Чувах за Тоблерон, но ме беше срам да питам какво е понеже не знаех.
19
1
 
8
 
! Отговори
животновъд преди 9 месеца
Не съм адвокат на магазинерите,нито пък някога съм имал магазин,но малко пояснение: от 1 кг. живо тегло може да изкараш не повече от 350 гр. месо. Как да стане така,че на фермера ще се плаща 5-6 лв. за живо тегло(от които месото е 350 г.), а в магазиннта мрежа цената пак да е с минимална надценка,примерно 7-8 лв., но вече за кг. месо?!? Изкарайте калкулаторите и смятайте...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бате бойко

Кой ти каза, че нямаме?Чакай още няколко дни, отваряй Фейсбук и гледай дали нямаме за агнешко, за салата, ракия, козунаци, яйца и каквото се сетиш.
17
3
 
4
 
! Отговори
чарли преди 9 месеца
Хапвайте банани,магазините са пълни с тях.